-->

19.04.15

Новак розповів про українське економічне диво

15-16 квітня у ВНЗ Вінниці авторську лекцію «Як підняти українську економіку» читав відомий вітчизняний економіст, політолог, президент фонду «Альтернатива» Андрій Новак. Голова Комітету економістів України розробив власну стратегію розвитку держави «Трифункціональна економічна модель України». Саме її автор презентував на Вінниччині.

В Україні можливе своє економічне диво, треба тільки змінити систему правління економікою. У цьому корінь усіх проблем, вважає Андрій Новак. Автор понад 170 робіт на економічну тематику і п'яти перевидань «Як підняти українську економіку» пропонує комплексний підхід: трифункціональную економічну модель. Відомий економіст переконаний: проблем з економікою немає. Необхідно змінити підходи до її розвитку.

Пропонована Новаком альтернативна модель розвитку проста. Вона складається з трьох функцій: виробництво, продаж і розподіл. Здавалося б, нічого складного, але, за словами Андрія Новака, жодна з цих функцій в Україні не виконується. Ми все більше імпортуємо товару і менше експортуємо. Тобто, виробництво знаходиться на низькому рівні, що і привело нас зараз до кризи. У будь-якому магазині або на ринку можна придбати який завгодно товар, тільки не вітчизняний. Крім того, український виробник змушений платити за оренду торгової точки. Більш-менш працює лише харчова промисловість. Хоча і там багато питань із якістю продукції.

Розподіл прибутку через держбюджет – взагалі таємниця за сімома печатками. Доходи у більшості людей падають, соціальні допомоги урізаються, але на офшорних рахунках корупційних чиновників продовжують осідати гроші з держскарбниці.

До того ж нинішня влада продовжує діяти старими методами. Дуже модно говорити про децентралізацію влади, але насправді на місцях залишається ще менше грошей, ніж навіть при уряді Азарова. Раніше бюджетні доходи розподілялися в процентному співвідношенні 80:20. Всього лише 20% загальних доходів залишалися в регіонах. Діючі можновладці «переплюнули» уряд Азарова. Згідно з бюджетом на 2015 рік, 18% залишається на місцях, тоді, як в центр направляється 82%. На переконання Новака, необхідно віддавати регіонам 50% доходів.

Не згоден Андрій Новак і з так званою політикою затягування «соціальних пасків», яку запровадив уряд. Податок на нерухомість, на війну, з працюючих пенсіонерів, на пенсії, більші за 3600 гривень... Хоча спочатку пропонувалося ввести податок на пенсії від 10 000 гривень, які отримують чиновники, що забезпечили собі такий високий рівень утримання через низку законів. Пенсії розміром 3600 отримують люди, що працюють у важких екологічних умовах, і військові.

Треба не урізати соціальні допомоги, а навпаки, – застосувати практику 2000 року, коли ВВП стало різко зростати після багатьох років падіння. Саме тоді було прийнято рішення про контрольовану емісію гривні: Людям дали високу зарплату, пенсію, вони змогли більше витрачати, що розвинуло внутрішній ринок. Економіка запрацювала. Зараз же уряд і НБУ виділяють кошти тільки на рефінансування банків, які, отримавши гроші, пускають їх не на виплати депозитів, а на спекуляції на валютному ринку. В результаті фінустанова банкрутує, люди залишаються без грошей і без сподівань колись отримати свої виплати.

Подорожчання іноземних валют в три рази, упевнений Новак, це – масштабні спекуляції Кабміну і НБУ. Навіть в умовах війни гривня могла б подешевшати максимум до 10 за долар. Дно падіння ми вже пройшли, поступово гривня буде стабілізуватися. Але, звичайно, до колишнього рівня не повернеться. В Україні ніхто не відповів за те, що сталося, хоча, без перебільшення, це завдало величезної шкоди національним інтересам держави.

Тим не менш, українська економіка з її ресурсами і потенціалом може стати провідною в світі. За словами Андрія Новака, основою для розвитку повинні стати великі вертикальні корпорації. Але їх повинно бути не менше ста. Так звані олігархи повинні випускати вже готовий продукт, а не бути виробниками сировини. Таким шляхом йшла Південна Корея, де ще в середині 50-х років не було багатоповерхових будинків, електрика подавалася нецілодобово, каналізація функціонувала з перебоями. Виживали корейці завдяки американській продовольчій допомозі. Зараз це – одна з провідних країн світу, чиєю продукцією, зокрема, «Самсунг», «LG», «Хюндай» користуються всі. Однією з передових країн стає і Китай, де кількість доларових мільярдерів зростає з року в рік.

Україна – унікальна можливостями розвитку аграрної галузі та ядерним потенціалом. На нашій території є великі поклади урану. Але, щоб це запрацювало, треба змінити підходи до управління економікою, як пропонує Андрій Новак. Зробити це можна тільки через вибори: поступово крок за кроком влада повинна позбутися старих політиків і чиновників, що знаходяться у її керма більше 20-ти років. Тим більше, що в Україні є достатньо розумних і активних людей, готових працювати і брати на себе відповідальність.

АВТОР: i-vin.info

Немає коментарів:

Дописати коментар