-->

26.05.15

Пенсії – із трьох джерел

30 квітня 2015 року у Верховній Раді був зареєстрований законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій".

Прийняття даного законопроекту це продовження розбудови багаторівневої, багатокомпонентної пенсійної системи, що дасть змогу виплачувати пенсії з трьох різних джерел: солідарної, накопичувальної та системи недержавного пенсійного забезпечення.

Умовно зміни можна поділити на п’ять основних напрямів.

Перший напрям


Призначення всіх видів пенсій (крім військових) за нормами єдиного закону – Закону України "Про систему пенсійного забезпечення та загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" та скасування спеціальних пенсій.

Умови для стажу та віку при призначені пенсій особам, які раніше мали право на пенсію за віком на пільгових умовах, дострокових пенсій та за вислугу років (по списку 1 і 2, трактористам - машиністам, дояркам, педагогам, медикам, льотчикам, локомотивникам, багатодітним матерям та матерям інвалідів з дитинства тощо) не змінились. Пенсії чорнобильцям призначаються за нормами цього Закону та на умовах, аналогічних раніше діючому законодавству.

Пенсії призначатимуться за нормами, аналогічними нормам Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Визначатиметься коефіцієнт страхового стажу, середня заробітна плата за період з 1 липня 2000 року, і на підставі цих складових визначатиметься пенсія.

Другий напрям


Наведення порядку та встановлення соціальної справедливості у солідарній системі.

Насамперед - визначення розмірів всіх надбавок, підвищень та доплат до пенсій в одному Законі.

Умови та порядок встановлення надбавок, доплат, підвищень до пенсій (ветеранам війни, дітям війни, пенсій за особливі заслуги, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, почесним донорам, надбавок на утриманців, надбавок на догляд тощо) визначатимуться нормами цього Закону.

Звільнення солідарної системи від невластивих для неї виплат, зокрема:

1. Від доплати до мінімального розміру пенсій (різниця між розміром пенсії виходячи із тривалості страхового стажу і заробітку та мінімальним розміром пенсійної виплати) здійснюватиметься за рахунок коштів Державного бюджету України. Починаючи з 12.01.2005 р. така різниця покривалась за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

2. Від фінансування виплати пенсій за вислугу років.

Пенсії за вислугу років призначаються до досягнення пенсійного віку, визначеного законодавством. За працівників, які матимуть право на пенсію за вислугу років, до Пенсійного фонду України підприємствами, установами, організаціями буде здійснюватись сплата внеску у збільшеному розмірі.

3. Втрат за працюючих інвалідів та підприємств УТОГ, УТОС.

На сьогодні Пенсійний фонд втрачає кошти від застосування пільгового розміру єдиного внеску для підприємств, в яких працюють інваліди та товариств УТОГ та УТОС. Планується - компенсація з державного бюджету за рахунок його загального фонду втрат від застосування пільгового розміру єдиного внеску.

4. Виплати цільової грошової допомоги інвалідам війни та учасникам бойових дій.

На сьогодні цільова грошова допомога виплачується за рахунок коштів Пенсійного фонду, буде - за рахунок коштів Державного бюджету.

5. Удосконалення механізму відшкодування фінансування пільгових пенсій.

На сьогодні органи Пенсійного фонду виплачують пільгові пенсії за власний рахунок, а потім виставляють підприємствам суми виплат пенсій, які необхідно відшкодувати за тих людей, які працювали на цих підприємствах. Законопроект пропонує заміну відшкодування пільгових пенсій на додатковий внесок у складі єдиного соціального внеску.

Крім цього, буде перераховано за матеріалами пенсійних справ раніше призначені пенсії по інвалідності внаслідок трудового каліцтва та профзахворювання.

На сьогодні такі пенсії обчислювались за нормами Закону України "Про пенсійне забезпечення" і їх розмір пенсії був не на рівні мінімальної пенсії.

Надано можливість отримання призначених пенсій в Україні особам, які виїхали за кордон в країни, з якими Україна не уклала міжнародний договір у сфері пенсійного забезпечення.

На сьогодні виплата пенсій здійснюється тільки в ті країни, з якими такі договори укладено (це лише 23 країни світу). Ці норми стосуватимуться тих осіб, які виїжджатимуть за кордон після 1 січня 2016 року.

Третій напрям


Запровадження накопичувальної пенсійної системи.

Вона передбачатиме два вікових рівні залучених до неї людей. Обов’язковому страхуванню підлягатимуть особи до 35 років – щоб у них було достатньо часу для накопичення пенсійних активів як відчутної доплати до солідарної пенсії.

Також у накопичувальній системі на добровільних засадах зможуть взяти участь особи віком від 36 до 55 років.

Розмір внеску у перший рік становитиме 2 відсотка та щороку збільшуватиметься на один відсоток, до досягнення 7 відсотків. По мірі збільшення розміру внеску для застрахованої особи, починаючи з 2018 року, відповідно зменшуватиметься розмір єдиного внеску для роботодавця, тобто відбудеться частковий перерозподіл сплати розміру єдиного внеску від роботодавця до працівника (по 1 відсотку щорічно), і вже у 2022 році ставка єдиного внеску для роботодавця буде зменшена на 5 відсотків.

Зміни стосовно запровадження накопичувальної системи наберуть чинності з 1 січня 2017 року.

Далі буде...

Лідія МІЛЬЧЕНКО,
перший заступник начальника управління ПФУ в м. Кіровограді в Кіровоградській області

Немає коментарів:

Дописати коментар