-->

21.05.15

Чорнобильцям облаштують житло

Три-чотири місяці знадобиться для виконання ремонту у помешканнях чорнобильців. У 2012 році тодішня міська влада передала їм 61 квартиру, але оселі були без оздоблювальних робіт та комунікацій. До цього часу люди не мають умов для проживання. Забудовник згоден довести квартири до пуття, якщо йому зменшать розмір пайового внеску. Київрада готова піти назустріч.

Вже третій рік чорнобильці не можуть заселитися в помешкання, яке у 2012 році їм за адресою Клавдіївська, 40-а надало місто. Тоді забудовник за домовленістю з владою безкоштовно передав 61 квартиру. Їх видали чорнобильцям, інвалідам 1-ї та 2-ї груп, які вже не один рік стояли на квартирній черзі. Ця акція була приурочена до 26-ї річниці аварії на ЧАЕС.

Нещодавно відзначили вже 29-ті роковини трагедії, а люди досі без нормального житла. Річ у тім, що всупереч законодавству чорнобильцям передали необладнані помешкання — по суті бетонні коробки без оздоблювальних робіт та комунікацій. Частина чорнобильців зробила ремонт власними силами. Але більшість родин і досі не має умов для проживання. Люди неодноразово просили допомоги, написали безліч листів і звернень. Минулого місяця завітали на сесію Київради і поспілкувалися з міським головою Віталієм Кличком. Результат — протокольне доручення знайти кошти для ремонту квартир чорнобильців.

Як пояснив голова бюджетної комісії Андрій Странніков, розглядалися два варіанти можливого вирішення проблеми. Перший — місто знаходить кошти і фінансує ремонт, який виконує одне з комунальних підприємств столиці. Але, згідно з чинним законодавством, витрачати гроші з бюджету на вже приватні квартири — порушення. Тому депутати обміркували другий варіант — зменшити розмір пайової участі, як того просить забудовник. Йдеться про суму у близько 15 млн грн. Тоді як на ремонт квартир чорнобильців необхідно, за попередніми розрахунками, 2 млн грн. Між тим, депутати схильні піти назустріч забудовнику, адже він передав місту квартир за тодішніми цінами на 54 млн грн, а зараз це вже 102 млн грн. До речі, про їх відшкодування нині справа розглядається у суді.

В разі, якщо Київраді вдасться порозумітися з забудовником, цю проблему буде знято. Представник компанії запевнив: облаштувати помешкання чорнобильців зможуть за 3—4 місяці після прийняття рішення Київрадою про зменшення розміру пайової участі.

Члени бюджетної комісії переважно підтримали такий варіант. За їх словами, це питання не стільки правове, як сумління, питання боргу перед людьми, які пожертвували заради нас своїм здоров’ям тощо. Комісія рекомендуватиме сесії зменшити пайову участь

Ігор СВАЧІЙ | «Хрещатик»

Немає коментарів:

Дописати коментар