-->

26.06.15

Чи виконує дрежава судові рішення «чорнобильців»?

Пригадуєте бентежну для «чорнобильців» та інших уразливих верств населення минулорічну осінь? «Кілометрові» черги під відділеннями Пенсійного Фонду, Державної виконавчої служби, у коридорах судів… Навіть далекі від законів люди знали про постанову Кабміну за номером 440 і вірили, що держава нарешті почне виконувати судові рішення. Та чи виконала?

Нагадаю, як це було. Кабінет Міністрів України, задля реалізації прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», 03.09.2014 р. прийняв постанову № 440, якою затвердив Порядок погашення заборгованості за рішеннями суду, виконання яких гарантується державою. Йшлося про судові рішення, видані до першого січня 2013 року, боржником за якими є державний орган, державне підприємство, установа, організація або юридична особа, примусова реалізація майна якої забороняється відповідно до законодавства.

Отож люди, які мали на руках такі рішення, зверталися до органів державної виконавчої служби, яка повинна була здійснити облік таких рішень і у подальшому передати органам, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів для погашення заборгованості.

Люди виконали свою місію – судові рішення, виконавчі листи подали. То коли ж виплати? Депутат Чортківської районної ради Михайло Дячок таке запитання сформулював у депутатському зверненні до Головного управління Державної казначейської служби в Тернопільської області, бо у Чортківському районі тисячі людей очікують на виконання.

І ось що відповіли депутатові. Законом України «Про Державний бюджет на 2015 рік» на поточний рік за бюджетною програмою «Забезпечення виконання рішень суду, що гарантовані державою» передбачено 150 мільйонів гривень. Після виконання виконавчих документів, що надійшли раніше зазначених судових рішень, Казначейство здійснить заходи щодо перерахування коштів на користь стягувачів. Станом на 25 травня 2015 року не проведено жодних виплат для жителів Чортківського району на виконання виконавчих документів, які поступили на виконання згідно з Постановою КМУ №440.

Але, що цікаво: у Кабміні планують провести реструктуризацію таких боргів, але наразі порядку не затверджено. Якщо ж усе таки реструктуризацію запровадять, то уже у цьому році Казначейство частково перерахує стягувачам кошти у розмірі десяти відсотків від боргу, а на решту суми видасть фінансові казначейські векселі строком обігу до семи років і відсотковою ставкою 3 відсотки річних. Який зиск будуть мати люди з векселів – про це варто говорити тоді, коли реструктуризацію запровадять.

Немає коментарів:

Дописати коментар