-->

26.06.15

У Львові «чорнобильці» прийшли до суду за законними пенсіями

Сьогодні, 26 червня, люди, які постраждали від аварії на ЧАЕС, провели акцію біля Львівського окружного адміністративного суду, вимагаючи зобов’язати Пенсійний фонд виплачував їм передбачені українським законодавством пенсії.

На пікеті побував репортер ZIK-Стрім Юрій Мартинович.

До будівлі суду «чорнобильці» прийшли з плакатами: «Рішення згідно з законом», «Слуги народу, чорнобильців треба поважати» та «Люстрація». Учасники акції вважають, що повинні отримувати пенсійні виплати згідно із законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Уже кілька років вони домагаються реалізації цього права в судах, на сьогодні уже є позитивні рішення усіх інстанцій, але, за їхніми словами, Пенсійний фонд, ігноруючи закон та рішення судів, продовжує нараховувати їм пенсії за іншим нормативним актом.

«Ми вимагали, щоб нам виплачували пенсії згідно із законом, у судах ми вибили ці пенсії і держава почала потрохи платити. Але з 2011 року – знову все перекрили. В нас на руках є судові рішення з цього приводу, але й нова влада нас не чує. Ми знову змушені доказувати своє право на законні пенсії», – нарікала учасниця пікету Богдана Іванова.

За словами учасників акції, на даний час представники Пенсійного фонду звернулися до суду за роз’ясненнями того, як вони повинні здійснювати пенсійні виплати «чорнобильцям». Вони стверджують, що в такий спосіб чиновники намагаються не виконати закон, а шукають можливість його обійти.

«Коли ми пройшли суди усіх інстанцій і відсудили своє право, то Пенсійний фонд таки почав виплачувати пенсії за законом. Але тепер, з незрозумілих причин придумали якусь постанову і почали виплачувати за нею. Хіба постанова може скасувати закон?» – обурювався ліквідатор катастрофи на ЧАЕС Ілля.

Як повідомили учасники акції, на сьогоднішньому засіданні Львівський окружний адміністративний суд роз’яснив керівництву Пенсійного фонду, що виплати постраждалим під час Чорнобильської катастрофи слід здійснювати згідно з винесеними раніше судовими рішеннями. Втім, «чорнобильці» мають сумнів, що навіть після такого роз’яснення їм повернуть законні пенсії.

Усі стрім-трансляції телеканалу ZIK дивіться тут.

Немає коментарів:

Дописати коментар