-->

12.12.15

Чорнобильцям Полтавської області не подобається нинішня система оздоровлення

Чорнобильці Полтавщини хочуть самі обирати, в яких закладах оздоровлюватися. Їх не влаштовують путівки в ті санаторії, що виграють тендери. Тему продовжує Ірина Соляник.

Голова організації «Чорнобильці Лубенщини» Василь Піцура під час спілкування з керівництвом області розповів, що перебування ліквідаторів у деяких санаторіях, складно назвати відпочинком. Хоча заклади законно вибороли право оздоровлювати людей цієї категорії.

– Виграли тендер у селі Лазурне Херсонської області. Всіх хлопців туди заганяють. Хоч – не хоч, їдь, інакше не отримаєш путівки. Єсть люди, які хворіють на серцево-судинні захворювання, міняється клімат, обстановка. Йому тиждень-два потрібно тільки для реабілітації. Але яке ж тоді лікування?

Тому Василь Юрійович пропонує, щоб ліквідаторам, які мають серцево-судинні захворювання, давали право лікуватися в обласних санаторіях Полтавщини. Директор обласного Департаменту праці та соціального захисту населення Людмила Корнієнко зазначила, що подібні скарги були і від чорнобильців з Кременчука та Гадяча, де тендер теж виграли оздоровчі заклади з інших областей. Проте, додала Людмила Корнієнко, скрізь дотримана буква закону і на закупівлі понад 100 тисяч гривень необхідно проводити тендер.

– Ми розуміємо, що, можливо, там не такі умови. Однак є законодавство і відмовляти не було підстав. Ми по вказаним двом санаторно-курортним закладам просили відразу провести перевірки в 10 денний термін – антимонопольний комітеті все преревіряв. Не було підстав. У нас взяли участь санаторно-курортні заклади області там, де не було тендерних пропозицій.

У тендерах на оздоровлення людей пільгових категорій беруть участь заклади, де кількість відвідувачів незначна. Тому подібна система взагалі безглузда, вважає голова Гадяцької районної організації «Союз Чорнобиль» Віталій Биченко. Він підтримує ідею адресної допомоги.

– Кожному дали по 4300 на путівку. Але єдине, Гадяцький район – весь, 38 чоловік, тендер виграв Токарі Лебединського району Сумської області. Всі були у Токарях. Видайте ваучер, я сам найду. Мені нада почки полікувати. Доплачу 2 тисячі свої, а 4300 дайте мені ваучер, я поїду. У Зіньків, у Миргород чи на ті гроші 15 днів побуду, а не 18.

Скарги чорнобильців вислухав голова обласної ради Олександр Біленький. Він сказав, що проблему з оздоровленням можна вирішити. Зокрема, влаштувавши санаторіям серйозну перевірку на якість послуг. Також Олександр Біленький додав, що обласна рада у жодному разі не зменшить коштів, які виділяли з бюджету на потреби учасників ліквідації аварії на Чорнобильській катастрофі.

– Обласна влада не має права навіть торкатися до всих тих комплексних програм, які передбачені обласним бюджетом, на які виділені гроші на фінансування чорнобильців. Все, що заплановано. Я сам буду особисто стояти за кожну копійку.

Цьогоріч на потреби чорнобильців Полтавщини за державними програмами спрямували 46 мільйонів гривень. Це на 15% більше, аніж у 14-му.

Немає коментарів:

Дописати коментар