-->

04.12.15

Влада не чує чорнобильців

До нашої редакції надійшов лист від Лещенко Оксани про проблеми частини чорнобильців, яких влада нещодавньою постановою дискримінує по відношенню до інших постраждалих під час аварії на Чорнобильській АЕС.

За словами Оксани, вони як ліквідатори та особи, які постійно проживали у зоні безумовного (обов`язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення із смт Поліське Київської області, смт Народичі Житомирської області, звертались до всіх, до кого тільки можна.

Викладаємо текст листа:

«На сьогоднішній день ми (Чорнобильці, що проживали в зоні безумовного (обов`язкового) відселення з моменту аварії) ніяк не можемо зрозуміти чому в нашій державі серед 264-х Народних депутатів України та багатьох чиновників існує дискримінаційний розподіл постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Наприклад, це чітко видно з Постанови Верховної Ради України від 12.11.2015 № 793-VIII у пункті 2: “2. Кабінету Міністрів України в установленому порядку:” підпункті 2 “2) у проекті Закону України про Державний бюджет України на 2016 рік передбачити:” 3 абзац “збільшення видатків на пенсійне забезпечення інвалідів з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, потерпілих дітей та евакуйованих у 1986 році із зони відчуження, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою;”.

Не зрозуміло чому тільки такій категорії потерпілих будуть всі блага та поліпшення пенсійного забезпечення інвалідів-чорнобильців. Адже в осіб, які постійно проживали у зоні безумовного (обов`язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення згідно статті 14 пункту 2 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» такий же статус, як і в евакуйованих у 1986 році із зони відчуження – категорія 1, 2.

Також в листі Міністерства соціальної політики України від 16.09.2015 №341/0/15-15/039 і згідно доручення Прем’єр-міністра України Яценюка А. П. від 31.08.2015 № 33426/1/1-15 (яке явно всі ігнорують!!!) та за результатами зустрічі проведеної у Мінсоцполітики 04 вересня 2015 року з представниками чорнобильських громадських організацій з питання внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. № 1210 „Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” якою, затверджено Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи чітко вказано:

підвищення мінімальної пенсійної виплати особам з числа інвалідів-ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою; особам, евакуйованих у 1986 році із зони відчуження, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою; особам, які постійно проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою та дітям інвалідам, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

Хотілось би звернути Вашу увагу на той момент, що такі особи як ми більше постраждали аніж всі інші!!!!! Це науково доведено та багато пишеться у різних виданнях. Так наприклад:
1. в газеті Урядовий Кур`єр від 25.04.2011 № 75 є стаття Миколи Петрушенко «Одна-єдина хата чекає їх з усіх доріг» в якій дуже чітко написано:

“За словами Олеся Гончара, жителі Поліського району стали заручниками на роки після катастрофи на Чорнобильській станції через брехню і цинізм. Якщо жителів Прип’яті евакуювали за один день, Чорнобильського району – за травень 1986 року, то Поліський район відселяли з 1986 по 1997 роки.

Розпочалось усе з того, що 27 квітня 1986 року із Прип’яті в Поліське і район евакуювали 24,5 тис. жителів. У район прибуло майже 15 тис. військових. Саме звідси літаки посипали береги річок і річечок доломітом для дезактивації. Населення району потруїлось. Тим часом радіоактивний фон і забрудненість грунту в смт Поліське та деяких населених пунктах району в 10 разів перевищували радіоактивний фон м. Чорнобиля. У районі зросла кількість захворювань людей, особливо дітей. Населення почало протестувати. Восени 1989 року Рада Міністрів УРСР прийняла рішення про відселення смт Поліське і 26 населених пунктів району. Роз’їхались вони по всьому світу, забираючи з собою спогади про рідний край.»

2. в газеті Голос України від 30.04.2015 № 78 є інтерв`ю «Маємо перетворитися з радіаційних песимістів на поміркованих реалістів» Марини Кривди з доктором фізико-математичних наук, професором, завідувачем відділу дозиметрії та радіаційної гігієни Національного наукового центру радіаційної медицини НАМН України, генеральним директором Науково-дослідного інституту радіаційного захисту, Іллею ЛІХТАРЬОВИМ, котрий чітко сказав: «— Тоді зона була визначена правильно і евакуацію здійснили вчасно і правильно. Щоправда, половину людей спочатку повезли в Поліський район, де з радіацією було ще гірше. Утім, згодом це вдалося владнати.»

Так у нас виникає питання, шановні пане Президенте, пане Прем’єр-міністре, Парламентарі, Депутати, Чиновники нашої чарівної держави, ЧОМУ УТИСКАЮТЬСЯ НАШІ ПРАВА НА ПРОЖИВАННЯ ТА ПРИНИЖУЄТЬСЯ НАША ГІДНІСТЬ????? Чому люди, які постраждали не з своєї вини та внаслідок мають інвалідність, повинні (в кращому випадку) виживати, а в гіршому – помирати від страшної хвороби в болях та муках (які дай Бог, щоб Вам не бачити) ще й в молодому віці, бо завдячуючи таким егоїстам, не мають фінансової можливості просто жити. Досить того, що нашої Батьківщини (смт. Поліське та багатьох сіл Поліського району) вже взагалі немає на мапах світу! В нас нема вже місця народження, міста/місця дитинства, там тільки руїни та хащі, а навколо паркан бо це так звана вже – ЗОНА ВІДЧУЖЕННЯ.

Ми запевняємо Вас, що нічого в світі немає найціннішого як здоров`я своє та свої рідних, чого нажаль в нас вже немає не залежно від віку!!!! Тяжко розуміти та бачити як розвивається хвороба, яку лікарі чітко відносять до променевої/ракової, але більшість з цих хвороб жоден лікар світу не може класифікувати та вилікувати.
Відповідно вищевикладеного маємо щиру надію на Ваше розуміння та поблажливість до такої категорії населення, як особи, які постійно проживали у зоні безумовного (обов`язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення.

Тому, всі нижче підписані, просимо (ВИМАГАЄМО) прийняти відповідні міри, щодо вирішення питання про внесення змін до Постанови Верховної Ради України від 12.11.2015 № 793-VIII, а саме у пункті 2 “2. Кабінету Міністрів України в установленому порядку:” підпункті 2 “2) у проекті Закону України про Державний бюджет України на 2016 рік передбачити:” 3 абзац написати в такій редакції: збільшення видатків на пенсійне забезпечення інвалідів з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, потерпілих дітей, евакуйованих у 1986 році із зони відчуження, осіб, які постійно проживали у зоні безумовного (обов`язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою;».


Немає коментарів:

Дописати коментар