-->

03.02.16

Доброго дня, шановні народні депутати!

Не впевнений, що прислухаєтесь до мене, що захочете вивчити питання глибше ніж завжди це робите, але і терпіти знущання над людьми, які подолали Чорнобильське лихо, вже сил забракло.

Звертаюсь до вас, бо дуже здивований появою проекту Закону про внесення змін до ст.164 Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування пенсій, призначених інвалідам з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильської АЕС) №3845 від 29.01.2016 р..

Хто вам сказав, що чорнобильці повинні обкладатися податком? Мабуть ті злочинці які всуперечь Законам України, користуючись лише доцільністю та повністю зневаживши право роблять це з лютого 2015 року? Може мерзотники судді які отримавши вказівку "зверху" закривають очі на очевидні речі і не хочуть бачити навіть те, що давно роз'яснено у правових позиціях Верховного суду України?

У запропонованому проекті Закону передбачається шляхом внесення зміни до підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України доповнити список категорій осіб, пенсії яких не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб, інвалідами з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

А ви вивчали Податковий кодекс України, а ви бачили про що йдеться у п.165.1.? Тоді цитую:
"До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи:
165.1.3. сума відшкодування платнику податку розміру шкоди, заподіяної йому внаслідок Чорнобильської катастрофи, у порядку та сумах, визначених законом."

Яким же законом визначені суми відшкодування розміру шкоди?

Відповідь знаходимо у Законі України №796-ХІІ від28.02.1991 року у ст.ст.13 та 54. Перша з них говорить про те, що:
"Держава бере на себе відповідальність за завдану шкоду громадянам та зобов'язується відшкодувати її за:
1) пошкодження здоров'я або втрату працездатності громадянами та їх дітьми, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
2) втрату годувальника, якщо його смерть пов'язана з Чорнобильською катастрофою;
3) матеріальні втрати, що їх зазнали громадяни та їх сім'ї у зв'язку з Чорнобильською катастрофою, відповідно до цього Закону та інших актів законодавства України."

Процитую також перший абзац статті 54: "Пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв'язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно із законодавством."

Повторюю та наголошую: "... у розмірі відшкодування фактичних збитків...", тобто вказаними статтями Закону держава визнає, що громадянам нанесена шкода і виплачується пенсія як відшкодування фактичних збитків!

"При вирішенні спорів про відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров'я, слід мати на увазі, що відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (796-12) громадянам, віднесеним до категорії осіб, які постраждали внаслідок цієї катастрофи (п. 1 ст. 14) і визнані інвалідами, та сім'ям, які втратили годувальника з числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою, завдана цим шкода відшкодовується призначенням державної пенсії та виплатою додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, та щомісячної компенсації сім'ї за втрату годувальника."

Якщо цього вам не досить, то можу продовжити далі пославшись вже на інші законодавчі акти у тому числі міжнародні.

Відповідно до Віденської конвенції про цивільну відповідальність за ядерну шкоду 1997 року, до якої приєдналася Україна, "Ядерна шкода" означає - смерть або тілесне ушкодження. При цьому зазначено, що «Ця Конвенція застосовується до ядерного збитку незалежно від того, де він заподіяно», також вказано, що «Відповідальність оператора за ядерну шкоду згідно цієї Конвенції є абсолютною.».
Які робимо висновки? Людям які мають захворювання пов'язані з Чорнобильською катастрофою нанесена не просто шкода здоров'ю, а ядерна шкода відповідальність за яку є абсолютною!

Ст. 13 Закону України “Про використанняядерної енергії та радіаційну безпеку” від 08.02.1995 № 39/95-ВР визначено, що: “Громадяни, здоров'ю та майну яких завдано шкоди, зумовленої негативним впливом іонізуючого випромінювання під час використання ядерної енергії, мають право на її відшкодування в повному обсязі відповідно до законодавства”.
А ст.73 вказаного закону визначено, що: “Відповідальність за шкоду, спричинену Чорнобильською катастрофою, встановлюється законом”.

Коло замкнулось шановні депутати.

Тепер хочу отримати відповідь, чи потребує питання обкладання податком пенсій чорнобильців додаткового врегулювання? Може вирішувати проблему потрібно шляхом звернення до Генеральної прокуратури та притягнення до кримінальної відповідальності осіб які винні у кричущому порушенні прав осіб які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи!?

Питання ріторічне. У державі де вже давно доцільність переважає над законністю більшість питань завжди залишаються без належної відповіді. Але сподіваюсь, що кожен отримає по заслугах, якщо не на цьому світі, то на іншому.

Надіслано ініціаторам проеку Закона, та представникам комітетів:

П.І.Б
Комітет
Ел. пошта
Арешонков Володимир Юрійович Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України
Areshonkov.Volodymyr@rada.gov.ua
Ревега Олександр Васильович
Член Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства
Reveha.Oleksandr@rada.gov.ua
Южаніна Ніна Петрівна
Комітет з питань податкової та митної політики
Yuzhanina.Nina@rada.gov.ua
Денісова Людмила Леонтіївна
Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення
Denisova.Liudmyla@rada.gov.ua
Томенко Микола Володимирович
Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи
Tomenko.Mykola@rada.gov.ua
Третьяков Олександр Юрійович
Комітет Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю
Tretiakov.Oleksandr@rada.gov.ua
Павелко Андрій Васильович
Комітет з питань бюджету
Pavelko.Andrii@rada.gov.ua
Соболєв Єгор Вікторович
Комітет з питань запобігання і протидії корупції
Soboliev.Yehor@rada.gov.ua
Геращенко Ірина Володимирівна
Комітет з питань європейської інтеграції
Gerashchenko.Iryna@rada.gov.ua


Олександр Дерека

Немає коментарів:

Дописати коментар