-->

05.04.16

Попри фінансовий дефіцит новий пам’ятник чорнобильцям у Херсоні буде - Черевко

У парку, який поки за старою пам'яттю ще називають Парк ленінського комсомолу, зруйнували пам'ятну брилу чорнобильцям.

Зник не лише монумент, а й виклана кахлями доріжка до нього. Натомість сьогодні зранку на місці ходили якісь люди з паперами й протоколами.

А все через те, що, нарешті до 20-ї річниці чорнобильської біди херсонська громада вирішила гідно вшанувати ліквідаторів і поставити символічний та високохудожній пам'ятник.

Конкурс був оголошений ще у 2012 році. У ньому взяли участь 5 ескізів та макетів, три з яких подавав архітектор В'ячеслав Громихін (автор монумента афганцям, жертвам голодомору, Богородиці). Він і посів зі своїми роботами 1,2 і 3 місце.

Тепер за його макетом між старими й новими воротами парку буде споруджена символічна труба реактора. З неї замість нищівного полумя виринатимуть руки ліквідаторів, які тримають, ледь торкаючись, земну кулю - нібито оберігають її від нової техногенної біди.

Щоправда, на створенні пам'ятника вже позначився фінансовий дефіцит.

Понад 18 тисяч гривень зібрали самі чорнобильці. Ці кошти вже пішли на виготовлення макету й форми для заливки. Близько 150 тисяч дав Судозавод, решта - кошти міськбюджету.

Загалом вийшло 400 тисяч гривень, але треба ще принаймні 100 тисяч.

Утім, заступник міського голови Сергій Черево запевняє, що все встигнуть і кошти знайдуть, і щодня хтось від мерії пильнуватиме за ходом робіт. Адже в ювілейний для України рік, 25 рік Незалежності, про 20-ту річницю Чорнобиля забувати не слід.

Архітектор В'ячеслав Громихін теж вважає, що варто починати на ентузіазмі, а кошти надійдуть.

Далі - кілька безсонних ночей - і пам'ятник із полімерного матеріалу займе своє місце вчасно, до 26 квітня.

Немає коментарів:

Дописати коментар