-->

18.04.16

Вінницькі чорнобильці відвідали зону відчуження

У суботу, 16 квітня, понад 70 вінничан – ліквідаторів аварії на ЧАЕС та переселенців – відвідали зону відчуження колишньої атомної станції. Поїздка, приурочена до 30-ї річниці Чорнобильської катастрофи, стала можливою завдяки підтримці народного депутата Олександра Домбровського

Вінничани-чорнобильці побували у містах Чорнобиль і Прип’ять, відвідали комплекс споруд Чорнобильської АЕС – нині там споруджується завод із переробки відпрацьованого ядерного палива, функціонує сховище атомних відходів.

За участі священиків Української Православної Церкви були відслужені панахиди за жертвами ядерної катастрофи – біля меморіалу пожежним Чорнобиля та безпосередньо на території колишньої атомної станції.

Вже не перший раз завдяки допомозі Олександра Домбровського десятки мешканців Вінниці, Вінницького, Калинівського та Тиврівського районів, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильського лиха, та переселенців із зони відчуження мають можливість побувати в тих місцях, де вони жили та працювали, - каже голова міськрайонної громадської організації «Асоціація жертв Чорнобиля» Володимир Мельник. – Кожного року ми відвідуємо зону відчуження, і щоразу бачимо щось нове, згадуємо той незабутній час, поминаємо друзів, яких вже немає з нами. Зазвичай беремо з собою і рідних – аби бачили, до чого може довести надмірна впевненість людини у власній всемогутності.

Нині зона відчуження Чорнобильської АЕС являє собою разючий контраст: занедбане місто Прип’ять поросло лісом, дикі звірі почуваються серед полишених споруд як вдома; в той же час, на станції не припиняються роботи зі спорудження нового саркофагу, який незабаром накриє аварійний 4-й енергоблок.

Усього в зоні проживає постійно 167 мешканців, які вважаються «самопоселенцями» - хоч і до аварії вони жили там роками. Ще близько 10 тисяч людей приїжджають туди на роботу – це будівельники, працівники служб охорони і навіть… екскурсоводи. Це не дивно – адже зона ядерної катастрофи приваблює щороку десятки тисяч туристів зі всього світу. 


Немає коментарів:

Дописати коментар