-->

16.05.16

Рішення всеукраїнської акції протесту чорнобильців 12 травня 2016 року м. Київ

Ми, учасники Всеукраїнської акції протесту чорнобильців, змушені констатувати, що жодна з вимог до органів державної влади, у тому числі й до Верховної Ради України, викладених у «Резолюції Всеукраїнської акції солідарності чорнобильців за свої права», що відбулася 23 березня 2016 року в м. Києві, до цього часу не виконана. 

Відзначення 30-х роковин Чорнобильської трагедії українська влада обмежила заходами з покладання квітів до пам’ятних меморіалів і проголошення формальних промов про великий подвиг ліквідаторів, завдяки якому були врятовані Україна, Європа і Світ. 

Проте, сьогодні більшість ліквідаторів потребують не лише вшанування, а передусім належного соціального захисту, адже існуючого рівня їхніх пенсій і соціальних виплат не вистачає навіть для нормального харчування та лікування.

Напередодні знаменної і трагічної для кожного ліквідатора дати, Верховна Рада України ганебно провалила навіть голосування за подолання вето президента України на законопроект №2093, яким частково поновлювалися права чорнобильців, порушені в антиконституційний спосіб сумнозвісним Законом України №76-VIII від 28 грудня 2014 року.

Українські чорнобильці вкрай обурені такою цинічною бездіяльністю влади щодо здійснення конституційного обов’язку захищати права постраждалих. 

Ми вимагаємо від Президента України , Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України безумовного виконання вимог згаданої «Резолюції Всеукраїнської акції солідарності чорнобильців за свої права», в частині, що їх стосується.

Від Верховної Ради України ми вимагаємо:
  • невідкладно розглянути і прийняти законопроекти про поліпшення пенсійного забезпечення інвалідів-чорнобильців (№4442 або 4442-1), у підготовці яких взяли участь громадські чорнобильські організації;
  • повернутися до розгляду питання про подолання вето Президента України щодо законопроекту №2093, як це передбачено Регламентом Верховної Ради України;
  • забезпечити виконання вимог Постанови Верховної Ради України «Про вшанування учасників наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов’язані з 30-ми роковинам Чорнобильської катастрофи»;
  • прийняти такі законопроекти:
- про відміну податку на пенсії інвалідів - чорнобильців, що сплачуються як компенсація за втрату здоров׳я; 
- про поновлення доплат до пенсій ліквідаторам з числа військовослужбовців у розмірі 5% і 10% для ІІІ, ІІ та І категорій; 
  • ініціювати внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо визначення статусу постраждалих дітей, які після досягнення повноліття втратили цей статус і захворіли на онкологічні (в першу чергу рак щитоподібної залози) та онкогематологічні захворювання, а також уточнення норм цього закону, за якими відміна статусу території, що мала певну категорію радіаційного забруднення, не передбачає відміну або втрату статусу постраждалих для мешканців цієї території, які прожили під дією радіаційного фактору відповідну кількість років.

Всеукраїнська акція протесту українських чорнобильців триватиме до повного виконання наших законних вимог. У разі подальшої бездіяльності влади акція набуватиме більш радикальних форм.

Зрозумійте нарешті, що чорнобильці виборюють не пільги, а право на життя!


Немає коментарів:

Дописати коментар