-->

12.10.16

Львівських чорнобильців відправляють протестувати до Порошенка і Гройсмана

Львівський чорнобилець, голова франківського осередку «Союз Чорнобиль України» Валерій Мігаль ходить на численні наради, аби добитись належного правового захисту для себе та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у Франківському районі. Каже, що закони захисту працюють не в повну силу, а тендерні історії навколо закупівель оздоровчих путівок просто доводять чорнобильців до відчаю.

Водночас міські чиновники запевняють, що вирішити проблеми чорнобильців не в їхніх силах, закликають активістів писати листи до Києва, пропонувати свій механізм врегулювання цих питань, та навіть їхати протестувати під Верховною Радою. Кажуть, що роблять все, що від них залежить, щоб захистити категорії людей, яким держава гарантувала захист. І не їхня вина, що гаманця на всіх не вистачає.

Про проблеми медичного забезпечення та оздоровлення говорили вчора, 11 жовтня, у стінах Франківської районної адміністрації Львова на засіданні координаційної ради у справах захисту чорнобильців.

За словами 55-річного Валерія, учасника ліквідації аварії на ЧАЕС 1-ої категорії, зараз у районі частково зривається державна програма із оздоровлення інвалідів-чорнобильців. Минулого року пан Валерій поїхав оздоровлюватись у санаторій наприкінці року. Чорнобилець бідкається, що поки держава виділить путівки, більшість чорнобильців, як це часто буває, уже не захочуть їхати оздоровлюватись «на зиму». Крім того, він уже двічі затребував списки, хто поїхав чи поїде оздоровлюватись, але так їх і не отримав.

В адміністрації натомість запевняють, що фактично з початку року ведеться активна робота щодо оголошення тендерів та всіх відповідних процедур і не їхня провина, що санаторії не подають свої пропозиції. З цим важко не погодитись, оскільки жоден санаторій не хоче працювати у мінус. У сезонний час, пояснюють управлінці, санаторії зацікавлені у власних відпочивальниках, які розраховуються готівкою, а вже під кінець року, коли такого напливу курортників немає, готові приймати ліквідаторів аварії по перерахунку.

При цьому посадовці зі соцзахисту кажуть, що «сидять на телефонах» і буквально благають, аби санаторії взяли участь в торгах. Начальник управління соцзахисту Львівської міської ради Наталія Демкович пояснює, що уникнути тендерів не можливо, що за порушення закону про здійснення державних закупівель накладаються величезні штрафні санкції, від 11 тисяч гривень.

За її словами, місто цього року закупило 22 путівки для чорнобильців другої категорії (на яку не поширюється державна програма). Проблем не виникло, тому що місто заклало 420 гривень на один день санаторного оздоровлення, в той час як держава закладає 269 гривень. А якщо до низької вартості путівки додати ще складний пакет документів, що вимагається від учасників торгів, поділ закупівель на лоти, то ось і відповідь на питання, чому санаторії не хочуть брати участі в торгах. «Держава нагарантувала цілу низку пільг та гарантій, але разом з тим вона не фінансує їх на належному рівні, ось і вся проблема», - говорить Наталя Демкович.

«Уже минає десятий місяць… Де гарантія, що торги ще відбудуться і десяток чорнобильців з нашого району поїде оздоровлюватись?», - питає Валерій Мігаль, на що йому відповідають: жодних гарантій немає, а всі претензії-пропозиції слід надсилати центральним органам влади, нардепам із Львівщини, мовляв, у Києві планується мітинг – їдьте туди і добивайтесь – це їхня компетенція.

Начальник відділу пільг і розрахунків за комунальні послуги та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ЛОДА Назар Свідницький підтвердив, що по місту є 256 заявок чорнобильців на оздоровлення. Наразі закуплено лише 200 путівок. І знову ж таки, гарантій, що торги відбудуться і ці півсотні чорнобильців поїдуть на оздоровлення, немає.

Назар Свідницький каже, що незабаром може запрацювати інша система із оздоровлення: чорнобилець зможе сам обирати санаторій, де проходитиме оздоровлення, а відшкодування держави відбуватиметься по факту. На думку чиновників, це чи не єдиний можливий вихід, аби чорнобильці проходили оздоровлення без скандалів – якщо буде укладатись трьохстороння угода. Однак і тут не обходиться без сумнівів. «А якщо ми оздоровимось за свій кошт чи кошт санаторію, а потім держава традиційно скаже, що грошей немає?», запитує Валерій Міголь.

З безкоштовними ліками для чорнобильців теж не все гаразд. «Люди старі, хвороби складні, а кошти пожирає інфляція…», - говорить чорнобилець.

Завідувач ТзОВ «Аптека №44» Ігор Худзік розповів, що на відшкодування за безплатнві ліки для чорнобильців на Франківський район Львівською областю передбачено 147 тисяч гривень, хоча для того, аби забезпечити ліками всіх, хто їх потребує, потрібно 270-280 тисяч. Тобто, профінансується згрубша лише половина від потреби. Також є несправедливий момент, що один чорнобилець може вибрати ліків на 3 і навіть 5 тисяч, а інший лишень на 200 гривень, однак це питання не врегулюєш, так як немає списків першочерговості. Якщо чорнобильцю бракує ліків, він може отримати кошти на них лише через комплексну програму підтримки мешканців Львова. Ігор Худзік просить чиновників у разі, якщо в інших районах області будуть залишки коштів, «кинути» їх на Франківський район, аби повністю покрити потреби цієї категорії.

Начальник управління соцзахисту ЛМР Наталія Демкович у коментарі Гал-інфо зазначила, що від посадовців в даній ситуації нічого не залежить. «Ми проговорюємо ці питання від початку року, звертаємось з листами на Кабмін і Мінсоцполітики, щоб внести зміни, що стосуються пільгового забезпечення. Є єдиний вихід – збільшити видатки на пільгове забезпечення… збільшити вартість оздоровчої путівки. В такий спосіб буде все відбуватись вчасно і будуть бажаючі приймати участь в цій закупівлі. В іншому випадку, якщо санаторно-курортним закладам економічно недоцільно приймати в них участь, то ми жодним способом не заставимо їх це зробити», - наголосила Наталія Демкович.

Тим часом Валерій Мігаль припускає: через декілька років такі ж самі проблеми постануть перед АТОвцями. Невже люди заплатили своїм здоров’ям, аби тепер дивуватись з тендерної плутанини і слухати від влади, що на соціальне забезпечення цих людей не вистачає коштів?

Х.Г.

Немає коментарів:

Дописати коментар