-->

12.10.16

Радіаційний металобрухт: змі з'ясували, як заробляють гроші на забруднених трубах з Чорнобиля

Нацполіція розпочала досудове розслідування проти керівництва ЧАЕС.

ЗМІ вдалося з'ясувати, як державні службовці збагачуються на продажі забруднених радіацією труб з Чорнобиля. 

2012 року був укладений договір на 45 млн грн на демонтаж машинного залу між ЧАЕС та приватним підприємством "Промметбуд", йдеться в статті Економічної правди. Ще два тендери — на 2,8 млн грн і 1,09 млн грн на демонтаж металоконструкцій об'єкта "Розсоха" і магістральної тепломережі на річці Прип'ять — відбулися в кінці 2012 року. Тут переможцем стало ТОВ "Метресурс". Третій тендер, на 63,6 млн грн 2015 року виграло ТОВ "Метал-сервіс плюс". Ця компанія демонтує конструкції машинного залу другого блоку ЧАЕС.

Журналістам вдалося встановити, що всі ці компанії пов'язані між собою. Так, засновник "Промметбуду" Вадим Резніченко був засновником "Метресурсу" спільно з Андрієм Орловим. Вони заснували компанію 2002 року, внісши в статутний фонд у середньому по 5,5 тис грн. Обидві фірми зареєстровані в смт Іванків, Київщина. 

Коли третя компанія — "Метал-сервіс плюс" — виграла останній тендер на ЧАЕС - демонтаж залів, в її керівництві виявився згаданий Орловський, а Ігор Сторожик, який до цього очолював компанію, перейшов до "Метресурсу". Крім того, бухгалтерію всіх трьох фірм веде одна й та сама особа. 

На ЧАЕС стверджують, що тут немає нічого дивного, оскільки подібні роботи можуть виконувати лише обмежене коло підприємств. Гендиректор станції Ігор Грамоткін каже, що в бізнесі партнери часто стають конкурентами. 

Улітку 2016 року Нацполіція розпочала досудове розслідування проти керівництва ЧАЕС. Гендиректора Ігоря Грамоткіна підозрюють у розтраті державних коштів в особливо великих розмірах — понад 80 млн грн. Під час нещодавньої перевірки Держаудитслужба виявила недостачу металу на складах ЧАЕС.

За умовами угод, весь демонтований приватними компаніями лом повинен бути повернений "Чорнобильській АЕС". Як виявили аудитори, загальна вага устаткування, що підлягає демонтажу — близько 12 тис. тонн, з якого "Чорнобильська АЕС" отримала назад тільки 5 тис тонн брухту. 

"Чорнобильська АЕС" пояснює це тим, що 7 тис. тонн брухту нібито поховано через його забруднення. Аудитори ж вказують, що підтверджувальних документів не отримали. "Це може свідчити про можливу реалізацію згаданого брухту, ринкова вартість якого становить близько 50 млн грн", — підсумували вони. Грамоткін запевняє, що акти перевірки, які отримало від аудиторів держпідприємство, і ті звинувачення, які Держаудитслужба виклала у себе на сайті, не відповідають одне одному. 

Грамоткін стверджує, що машина з забрудненим металом не може виїхати за межі зони відчуження через багатоступеневий контроль. Однак на ПП "Ягодин" у березні 2016 була затримана машина, що перевозила з України до Польщі 20 тонн труб з мідно-нікелевого сплаву. Вантаж не пройшов екологічний та радіаційний контролі. Відправником виявилася українська компанія "ТД "Стандарт плюс". Одержувач — німецька Export Consulting ltd. Як з'ясувалося пізніше, труби були демонтовані із машинних залів першого і другого енергоблоків Чорнобильської АЕС.

Директор ЧАЕС з актом обстеження не згоден і вважає, що машину "замазали" брудом з радіацією. 

Після проведення демонтажу та дезактивації метал надходить на балансовий рахунок ЧАЕС і зберігається на складах станції. Комісія провела експертизу металу на складах ЧАЕС, який вже був "очищений", і там вона теж виявила забруднений лом. Після того як Нацполіція розпочала досудове розслідування, Комітет ядерного регулювання, що раніше видавав дозвіл на дезактивацію металу, провів позапланову перевірку, в результаті якої роботи з демонтажу та дезактивації металобрухту були припинені. 

Щоб продати метал, ЧАЕС звертається до Агентства з управління зоною відчуження для отримання дозволу і наймає компанію, яка повинна оцінити метал та встановити його ціну. Метал не може бути проданий нижче оцінноъ вартості. За єдиний лот, який вдалося знайти журналістам (решта, за словами представників ЧАЕС і біржі, влітку вилучила поліція), вартість 50 тонн труб б/у дорівнює 2,238 млн грн, тобто близько 44,7 грн за кг. В компаніях, що торгують трубами, кажуть, що це рідкісна позиція з міді, і зазвичай ціни набагато вищі.

У досудовому розслідуванні Нацполіції йдеться про те, що металобрухт реалізовувався за заниженими цінами вже згаданого "ТД "Стандарт-плюс", вантаж якого затримали на кордоні, а також компаніям "Смесьмет", "Флешкорп", "Мирокон", "Мегамет", "Прогресгруп" і "Катех-електро". Слідство вважає, що вони пов'язані з компаніями, що належать Резніченку і Орловському, які займалися демонтажем, йдеться в статті. 

Також журналісти вказують на зв'язок директора ЧАЕС з компаніями, які займаються демонтажем. Так, син Грамоткіна — Пилип — працював в компанії "Метал-сервіс плюс" заступником директора. 

За словами співрозмовника з МВС, слідство підозрює Грамоткіна в організації схеми з вивезення металу і привласненні грошей за допомогою компаній Орловського і Резніченка. 

У розслідуванні вказується, що труби на "Яготині" — не єдина затримана поліцією партія труб з Чорнобиля. Так, у квітні 19 квітня 2016 року фірма "Контракт-кабель" домовилася купити у "ТД "Стандарт плюс" 500 тонн мідно-нікелевих труб на суму 31,9 млн грн, але в результаті згадана компанія придбала тільки першу частину — 137,9 тонн труб на загальну суму 8,8 млн грн.

Надалі з "Контракт-кабелем" договір на зберігання цього металу уклала фірма "Катех-електро". Труби зберігали в смт Коцюбинське під Києвом. У травні 2016 в рамках розпочатого проти директора ЧАЕС розслідування поліція заарештувала і вилучила ці труби. Після цього випадку директор "Контакт-кабелю" написав заяву в прокуратуру. 

Після арешту труби були перевезені на зберігання на територію, що належить компанії "Фірма "Агробудпостач" в Бучу. 

"Там з металобрухтом стали відбуватися дивні речі: спочатку його вивезли в невідомому напрямку, потім завезли назад, тільки труб після цього стало на 90 тонн менше. Куди вони поділися, досі невідомо. Київська прокуратура висунула обвинувачення директору "Агробудпостачу", - зазначають журналісти. 

Прокуратура звинувачує поліцію в недбалості, бездіяльності та здирництві. Пізніше суд зобов'язав повернути вилучені під час обшуку складу труби. Їх вилучала прокуратура Києва спільно з СБУ вже цієї осені. Однак невідомо, де вони зараз. Згідно з експертизою, цей металобрухт також був забрудненим.

"Зовсім недавно "трубну" справу у Нацполіції вилучила ГПУ. І зараз керівництво ЧАЕС, прокуратура і Нацполіція звинувачують одне одного в корупції, заявляючи, що самі не причетні до корупції", - наголошується в розслідуванні.

Немає коментарів:

Дописати коментар