-->

26.02.17

Пенсія по країнах: Німеччина і Фінляндія – лідери, Україна і Грузія – аутсайдери

Найбільші пенсії у світі мають Фінляндія і Німеччина, де місцеві жителі отримують більше однієї тисячі доларів. Найменший показник мають Україна і Грузія.

Всі високорозвинені держави в світі створили свою накопичувальну систему. В середньому, в ній беруть участь близько сорока відсотків населення. У США, наприклад, цей показник становить майже 80%. 

Греція

Середня пенсія в Греції в 2015 році склала 573 долара. Базова частина нарахувань – 396 доларів. До цієї суми також нараховуються відсотки, у залежності від трудового стажу пенсіонера. Базова частина однакова для всіх пенсіонерів, незалежно від того в яких фондах вони були застраховані. Греки є одними з найбагатших пенсіонерів в Європі.

Україна

Пенсійна реформа зараз в Україні перебуває на стадії реформування. Діюча система передбачає відрахування від заробітної плати в пенсійний фонд – 34% (цей показник найвищий у світі). Роботодавцю за цією формулою виплачується 32%, а працівнику решту 2%.

Середня пенсія в Україні у 2015 році склала 52 долара (1100 гривень). Даний показник зумовлений складною військовою ситуацією в країні і падінням національної валюти.

Німеччина

На 2015 рік середня пенсія в Німеччині склала 1400 доларів. Якщо пенсіонер в працездатний період був безробітним і нарахована йому пенсія не досягає прожиткового мінімуму, держава доплачує різницю. Також держава бере на себе комунальні витрати пенсіонерів.

Білорусь

Середній розмір пенсії становить 175 доларів. Співвідношення середнього розміру пенсій і середньої зарплати по країні — 38%.

США

Середня пенсія американців знаходиться в межах 1200 доларів. Це становить 50% від середньої заробітної плати. Працівники із своїх доходів відправляють в пенсійний фонд 7,5% + 7,5% доплачує роботодавець. Працівники не державного рівня (бізнесмени, адвокати) платять всі 15% самостійно. Рівень життя у звичайних американців — пенсіонерів може здатися невисоким. Але все компенсується низькими цінами на споживчому ринку.

Казахстан

Казахстанський пенсійний фонд визначив середню пенсію на 2015 рік в межах 250 доларів. Країна посідає друге місце після Росії за розміром пенсій (якщо порівнювати країни колишнього СРСР). На відміну від Росії в Казахстані вище на 2 роки пенсійний вік.

Вірменія

В країні поки діє розподільна пенсійна система. Але у планах запровадження накопичувальної. Для Вірменії характерні низькі пенсії. На 2015 рік середній показник склав менше 100 доларів.

Болгарія

Середня пенсія в Болгарії становить 140 доларів. Це найнижчий показник у Європі.

Грузія

Середній розмір пенсії в країні не більше 60 доларів. Низькі пенсії обумовлені складною економічною ситуацією в країні.

Латвія і Литва

Трохи окремо від країн СНД стоять країни Балтії. Їх пенсії більше наближені до європейських. Обчислення відбувається за трирівневої системи – накопичувальної, розподільної і приватними пенсійними фондами. Економічна криза і дефіцит робочої сили не міг не вплинути на пенсійну систему. Уряди країн планують підняти пенсійний вік. На сьогодні середня пенсія в Латвії становить близько 335 доларів, сума литовської пенсії — 245 доларів.

Естонія

Середня пенсія по країні становить 255 доларів. Показник трохи вище литовського.

Фінляндія

Середня пенсія в країні становить 58% від заробітної плати. В середньому – це близько 1982 доларів. Пенсійний фонд країни не встановлює максимуму виплат, скільки заробив громадянин, всі нараховується. Пенсії високі, що дозволяє фінським пенсіонерам покупець нерухомість в близькому зарубіжжі.

Росія

Середня пенсія по Росії в доларовому еквіваленті становить 246 доларів. Що в порівнянні з країнами СНД один з найвищих показників.


Немає коментарів:

Дописати коментар