-->

11.04.18

Партія "Відродження" та чорнобильці у Харкові ухвалили резолюцію зі зверненням до влади про відновлення соціальних гарантій

Законопроект №6292 передбачає внесення змін до закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", його розробили спільно з представниками чорнобильських організацій, підтримали омбудсмен і профільний комітет Верховної Ради, підкреслюють представники "Відродження".

Партія "Відродження" підписала спільно з громадськими організаціями, які опікуються захистом прав постраждалих від аварії на ЧАЕС, резолюцію на підтримку законопроекту політсили №6292 про відновлення соціальних гарантій чорнобильцям. Таке рішення вони ухвалили 11 квітня на всеукраїнському зібранні чорнобильських організацій у Харкові, у якому також узяли участь представники "Відродження", повідомляє сайт політсили.

Організації звернуться до президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів із закликом якомога швидше підтримати законопроект №6292 і розглянути його в парламенті.

"Відродження" розробило форми заяви в Пенсійний фонд і позовної заяви про перерахунок пенсій, якими можуть скористатися ліквідатори-військовослужбовці для відновлення своїх соціальних прав, заявив перший заступник голови партії "Відродження" Володимир Пилипенко.

"Однак на цьому ми не зупиняємося. До кінця тижня ми оприлюднимо форму заяви до Пенсійного фонду та позовної заяви і для цивільних ліквідаторів. Вони будуть у відкритому доступі у Facebook і на сайті партії "Відродження", – зазначив він.

Законопроект №6292 було розроблено спільно з представниками чорнобильських організацій, його підтримали омбудсмен і профільний комітет Верховної Ради, підкреслив заступник голови "Відродження", народний депутат Віктор Остапчук.

"Ми зареєстрували петицію з проханням визначити цей законопроект як невідкладний. На її підтримку потрібно зібрати 25 тис. підписів. Тому необхідно мобілізуватися. І добре, що тут сьогодні присутні представники різних областей. Ми зможемо разом долучитися до цього процесу", – сказав нардеп.

Заступник голови правління Всеукраїнського об'єднання ветеранів Чорнобиля Петро Прокопенко заявив, що чорнобильці одностайно підтримують законопроект.

"Фінансова допомога, яка сьогодні виділяється на лікування, є удвічі нижчою за його реальну вартість. Жоден санаторій не приймає нас без додаткових грошей. Компенсація на продукти харчування, яку виплачує уряд, у рази менша за встановлену законодавством. Законопроект №6292 у разі його ухвалення поверне наші конституційні права. Також я хотів би подякувати депутатам Харківської облради за те, що вони ще минулого року підтримали цей законопроект своїм рішенням", – сказав Прокопенко.


Документ передбачає внесення змін до закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо удосконалення окремих положень і відновлення справедливих соціальних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи). Документ зареєстровано у Верховній Раді 5 квітня 2017 року.

У пояснювальній записці автори серед іншого зазначають, що законопроект передбачає для різних категорій чорнобильців право обирати поліклініку або санаторій; розширення списку видів палива для опалення будинків, 50% вартості якого компенсує їм держава; гарантований розмір компенсації вартості продуктів харчування; додаткову пенсію у розмірі не менше ніж 100% від прожиткового мінімуму; гарантований розмір компенсацій сім'ям загиблих унаслідок аварії на ЧАЕС; мінімально гарантований розмір пенсій для тих, хто дістав інвалідність через Чорнобильську катастрофу. Працевлаштованим пенсіонерам-чорнобильцям автори законопроекту пропонують платити 100% пенсії, а не 85%, як зараз, а також скасувати норму про верхній поріг розміру пенсії (зараз його встановлено на рівні 10 740 грн).

Немає коментарів:

Дописати коментар