-->

09.05.18

Як перевірятимуть українців, які отримують державну допомогу

Перевіряти систему нарахування держвиплат і позбавляти їх тих, хто не має на них права, хочуть справедливо і швидко. У Мінфіні кажуть, що зараз навчилися ефективніше проводити верифікацію, але все одно законодавство і комунікація з іншими держорганами залишають бажати кращого. Тому там розробили і оприлюднили для обговорення законопроект про перевірку виплат.

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про те, яку систему верифікації пропонує Мінфін, ніж вона обернеться для українців і чи приймуть її нардепи, пише Newsone.ua.

Під наглядом держави

За законопроектом, процедуру верифікації буде контролювати Мінфін, а інформацію для обробки він отримає від тих органів, в які громадяни звертаються за тією чи іншою виплатою. Суть законопроекту – в створенні інформаційно-аналітичної платформи моніторингу та верифікації. Це не новина – в держбюджеті на створення платформи вже виділені гроші. Після того, як платформу запустять, дані будуть поповнюватися за рахунок інформації про кожного одержувача виплат, наданої держорганами. Також, судячи з законопроекту, платформа буде взаємодіяти з різними державними базами і реєстрами для пошуку невідповідності.

Діяльність платформи – сфера відповідальності Мінфіну. Про те, що до неї матимуть доступ звичайні українці, які отримують виплати, мова не йде. Але і державним органам доступ буде обмежений, відповідно до їх повноважень. Моніторинг теж проводить Мінфін. Він відповідає за збереження даних і на підставі наявної інформації дає свої рекомендації про припинення або продовження виплат або необхідності усунути якісь протиріччя.

У законопроекті не прописано, з якою регулярністю відбуватимуться перевірки, але надати дані можуть і за запитом держоргану. У цьому випадку дані Мінфін повинен буде надати з тим розрахунком, щоб не порушити строки державних виплат, а уточнюючу інформацію має право надавати протягом місяця.

Перевірці підлягатимуть всі виплати, кошти на які виділяють з державного та місцевих бюджетів: пенсії, стипендії, соцдопомогу, пільги, субсидії і т.д. Верифікація буде проходити постійно, і навіть закінчення соцвилати не врятує того, хто її отримував, від моніторингу з боку держави. Мається на увазі, що аналізувати інформацію будуть на трьох етапах:

при зверненні – превентивна верифікація. Ви звертаєтеся в якийсь держорган або місцевий орган влади, надаєте інформацію для нарахування тієї чи іншої виплати, а відомство відправляє запит в інформаційно-аналітичну платформу і перевіряє, чи правильно ви все вказали;
в процесі отримання виплат – поточна верифікація. В ході отримання виплат, інформацію про одержувача будуть періодично перевіряти, щоб забити тривогу в разі невідповідності;

після закінчення виплат – ретроспективна верифікація. Протягом трьох років після того, як людина перестала отримувати виплату, вона, як і раніше, буде “на олівці” у Мінфіну, для того щоб зрозуміти, чи не обманювала вона органи державної влади під час отримання грошей. Якщо був обман, наприклад, з’явилася додаткова інформація про доходи, майно, виявлено підробку документів, держорган, який здійснював виплати, звернеться з вимогою повернути всі нараховані людині гроші.

Дані, які необхідні для верифікації, це ПІБ, дата і місце народження, паспорт, ідентифікаційний номер, інформація про банківські рахунки, унікальний номер з Єдиного державного демографічного реєстру, інформація, яка підтверджує право на отримання виплати, і додаткові документи для нарахування.

Час прийшов?

У Мінфіні кажуть, що в минулому році відправили держорганам більше 2,1 млн рекомендацій про призупинення або припинення державних виплат і 23,7 млн ​​рекомендацій про перевірку інформації. У січні – березні 2018 року темпи по боротьбі з несправедливими держвиплатами були набагато динамічнішими: 5,87 млн ​​рекомендацій зупинити або призупинити виплати і 0,1 млн рекомендацій уточнити інформацію. З огляду на те, що верифікація стосується всіх без винятку державних виплат, перевіряти і перевіряти ще раз доведеться більше половини населення України – студентів, пенсіонерів, чорнобильців, афганців, молодих батьків, людей з інвалідністю, дітей-сиріт, батьків-одинаків, одержувачів субсидій тощо. Так що тема моніторингу не може не турбувати і не викликати суспільний резонанс. Здавалося б, перед виборами політики не захочуть загострювати відносини з виборцями. Але законопроект, з тими чи іншими поправками, має всі шанси пройти голосування в парламенті.

“Думаю, що висока ймовірність, що його приймуть. Це не тільки ініціатива українського уряду – це елемент вимог Міжнародного валютного фонду, – говорить директор Українського центру аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник. – Ми звертаємо увагу на два зобов’язання перед МВФ, але не на третє: крім антикорупційного суду і підвищення ціни на газ, є вимога оптимізувати витрати держбюджету. Які витрати є у держбюджету? Армія, чиновники і соціальна сфера. Звичайно, чиновників ніхто не буде скорочувати, і головний удар прийме на себе соціальна сфера. Параметри перевірок і скорочення пільг обговорюватимуться – це гнучко, але сам процес незворотній. У владі зараз вирішують інше питання: хто в цій ситуації буде крайнім, хто відповість електорально – президент або прем’єр-міністр? Прем’єр-міністр вже заявив, що на підвищення мінімальної зарплати, про що говорив президент, грошей немає. Прем’єр каже, що Україні щорічно потрібно брати 4 млрд дол. боргів, інакше у нас просто буде дефолт – в наступні три роки нам потрібно віддати 27 млрд дол. Йде внутрішня боротьба, але щось будуть змушені прийняти, щоб отримати кредит МВФ”.

Ретельно перевіряти тих, хто збирається отримувати фінансову допомогу від держави, – стандартна практика в західних країнах. Очевидно, що рано чи пізно до триетапної перевірки прийдуть. Також вже зараз зрозуміло, які види виплат будуть просівати найактивніше. Якщо виплати при народженні дитини, пільги чорнобильцям, пенсії, стипендії підтвердити і перевірити не дуже важко, то з субсидіями простір для маніпуляцій величезна.

Кабмін вже зробив те, що в його силах, для відсіву частини претендентів на отримання субсидій: в наступному опалювальному сезоні вони будуть неположено власникам нових автомобілів, великих будинків і квартир, деяким працівникам підприємств тіньової економіки, заробітчанам. Тільки за рахунок цього планують скоротити кількість одержувачів державної допомоги на 15-20%. Верифікація за новими правилами дозволить відсіяти ще більшу кількість претендентів на допомогу.

Нагадаємо, Міністерство соціальної політики затвердило зміни до Декларації про доходи. Вони діятимуть із 1 травня 2018 року.

До нового опалювального сезону в жовтні 2018 року нову систему субсидій буде оптимізовано. Віце-прем’єр Павло Розенко повідомив, що три роки тому до початку впровадження реформування системи субсидій українська влада розглядала три варіанти змін. 

Немає коментарів:

Дописати коментар