-->

24.05.18

Нардепи від УКРОПу закликають відновити справедливість при нарахуванні пенсій чорнобильцям

Українська влада зобов’язана відновити справедливість при нарахуванні пенсій ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Про це під час брифінгу у Верховній Раді заявив народний депутат від УКРОПу Олександр Шевченко разом з укропівцями Віктором Шевченко та Іриною Констанкевич.

За словами парламентаря, сьогодні лише близько 900 чорнобильців по всій Україні одержують пенсії в розмірі 13 тисяч гривень. Водночас майже 50 тисяч ліквідаторів з інвалідністю змушені виживати на 3-4 тисячі гривень на місяць тільки тому, що не мали статусу військовослужбовців на момент ліквідації аварії.

«Дуже незначний прошарок людей, які отримали інвалідність, забезпечені відносно достойною пенсією. Натомість водії, медсестри, лікарі, громадяни, які теж віддали своє здоров’я, але не були військовозобов’язаними, живуть на жалюгідні виплати», – наголосив Олександр Шевченко.

Укропівець закликав парламент виправити жахливу несправедливість і скасувати штучний поділ людей на категорії. З цією метою народні депутати від УКРОПу зареєстрували у Верховній Раді проект закону № 8355 «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо забезпечення справедливого пенсійного забезпечення всіх категорій осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і внаслідок цього стали особами з інвалідністю».

Згідно з документом, пенсія для всіх осіб, які брали участь у ліквідації аварії та отримали інвалідність, має нараховуватися виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати. Наразі сума таких виплат повинна становити близько 13 тисяч гривень.

«Держава вкрай несправедлива до тих, хто захистив нас від невидимого ворога у 1986 році. Я прошу наш уряд і владу: дослухайтеся до голосу тих людей, які поклали своє здоров’я, рятуючи всіх нас», – зауважила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич.

Немає коментарів:

Дописати коментар