-->

21.08.18

Житель Диканьки через суд домігся зменшення плати за опалення в 15 разів

У Диканьці чорнобилець за допомогою юриста центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги домігся зменшення плати за централізоване опалення з 27,5 тисяч гривень до 1,9-ти

У Диканьці Олексій Я. — ветеран і чорнобилець — за рік домігся суттєвого зменшення розміру плати за опалення. Для цього він залучив державного юриста, який і відстояв його інтереси у суді. Про це повідомив Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Чорнобильцю нарахували 27,6 тисяч гривень боргу за опалювальний сезон

У квітні 2017 року до відділу «Диканське бюро правової допомоги» Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся місцевий мешканець, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, що має статус ветерана війни — інваліда війни. Він попросив захистити його права у спорі з Диканським комбінатом комунальних підприємств щодо стягнення заборгованості за послуги з теплопостачання.

Олексій Я. має квартиру у смт. Диканька, яка підключена до системи централізованого опалення. У період опалювального сезону 2016-2017 років чоловік отримав послугу, але заплатити не зміг. Нараховані суми були занадто високими. Він засумнівався у правильності та законності розрахунків КП вартості послуги централізованого опалення. Його звернення з цього приводу до відповідних органів державної влади та місцевого самоврядування не принесли жодних результатів.

Диканський ККП звернувся до суду з позовом до Олексія Я. та членів його сім’ї про стягнення заборгованості за послуги з теплопостачання — 27,6 тис. грн.

Представляти інтереси чоловіка у суді взявся начальник відділу «Диканське бюро правової допомоги» Олександр Олійник.

Юрист встановив, що плату за житлово-комунальну послугу його клієнту нарахували із порушеннями. Зокрема КП застосувало неналежний тариф та формулу обрахунку. Більше того — Диканський ККП з 2014 року не має права виступати виконавцем житлово-комунальної послуги централізованого опалення, адже не є теплопостачальною організацією. В свою чергу, договір про надання населенню послуг з теплопостачання, на умови якого посилався позивач, втратив чинність з 1 січня 2006 року. Він не був приведений у відповідність до закону «Про житлово-комунальні послуги».

Диканський суд зменшив суму боргу до 5 тисяч гривень за півроку

29 січня 2018 року суддя Диканського райсуду Полтавської області Дмитро Новак задовольнив позов частково.

Суд вирішив — виходячи з системного аналізу норм законодавства та матеріалів справи, визначення Диканського ККП виконавцем послуг опалення та нарахування цим підприємством плати за відповідну послугу відповідачам з жовтня 2016 року по квітень 2017 року було здійснено з порушенням вимог чинного законодавства.

Суд встановив — Диканський ККП не мав передбаченого законом права бути виконавцем послуг з централізованого опалення. Тепло вироблялося, транспортувалося і подавалося по мережі ПАТ «Укртрансгаз», яке є теплопостачальною організацією і має бути виконавцем вказаних послуг. Все ж комбінат вчасно та належним чином надавав їх родині Олексія Я., а вона фактично користувалася цими послугами і від їх отримання не відмовлялася.

З огляду на це, суддя дійшов висновку, що відповідачі повинні сплатити заборгованість за опалення. Проте він не прийняв до уваги розрахунки Диканського ККП, адже вони були виконані з порушенням законодавства.

Квартира Олексія Я. та його багатоквартирний будинок в опалювальний сезон 2016-2017 років не були обладнані квартирними та будинковими лічильниками. Тариф на централізоване опалення для таких абонентів становить 44,93 грн за 1 м² опалювальної площі на місяць (згідно з п. 21 Правил надання послуг з централізованого опалення, Постановою НКРЕКП від 09.06.2016 року № 1101).

Таким чином, суд вирішив, що заборгованість Олексія Я. становить 5 тис. грн. Саме таку суму і мав заплатити чоловік, а також судовий збір — 317 грн.

Апеляційний суд «розділив» борг між абонентом та комунальним підприємством

З таким рішенням Олексій Я. не погодився і звернувся до суду апеляційної інстанції. Диканський ККП також подав апеляційну скаргу.

22 травня 2018 року колегія суддів Апеляційного суду Полтавської області у складі Тетяни Одринської, Алли Дорош та Олександра Панченка змінила рішення суду першої інстанції. Вони постановили солідарно стягнути з відповідачів по 1,9 тис. грн — в рахунок відшкодування заборгованості за опалення. Також кожен мав заплатити 296 грн судових витрат.

Диканський ККП подав касаційну скаргу, але Верховний Суд відмовив у розгляді через малозначність.

Дарина СИНИЦЬКА, «Полтавщина»


Немає коментарів:

Дописати коментар