-->

18.08.18

"Мала вечірниця та лилики": У зоні відчуження виявили 9 рідкісних видів кажанів

У зоні відчуження під час польової експедиції науковці зафіксували дев'ять рідкісних видів кажанів. Наукову розвідку проводили фахівці "Чорнобильського центру з проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіоекології" та Центру реабілітації рукокрилих "Фельдман Екопарк". Про таке повідомляє Державне агентство України з управління зоною відчуження у Facebook.

"Цьогоріч науковці досліджували лівобережну частину зони відчуження, яка є найменш вивченою порівняно з іншими регіонами. Кажанів ловили спеціальними тенетами, які не шкодять рукокрилим, описували їх, кільцювали і відпускали", – уточнили у відомстві.

Загалом, як стало відомо, науковці зловили 420 кажанів.

Крім того, вони фіксували вокалізацію, щоб потім ідентифікувати вид кажанів, дати відносну оцінку їх чисельності, описати добові і сезонні зміни у їх поведінці. Спеціальні пристрої працювали в ультразвуковому діапазоні. Нині ж записи дешифрують, а впродовж року їх аналізуватимуть.

"Стрімкі темпи відродження природи у зоні відчуження становлять великий інтерес для науки. Агентство зі свого боку підтримує бажання науковців дослідити процеси відродження територій та впливу іонізуючого випромінювання на стан флори та фауни. Сподіваюсь, що зі створенням заповідника фахових наукових досліджень у зоні відчуження ставатиме все більше, і буде докладено максимум зусиль, щоб зберегти унікальне біорізноманіття українського Полісся", – зазначив голова Держагенства Віталій Петрук.

Як уточнили представники "Чорнобильського центру", під час експедиції виявили рідкісних рукокрилих, зокрема:
  • руду і малу вечірниць;
  • пізнього кажана;
  • лісового нетопира;
  • нетопира-пігмея;
  • двоколірного лилика;
  • велетенську вечірницю;
  • водяну нічницю;
  • вуханя звичайного;
  • широковуха європейського (особлива гордість, відзначають науковці).
Останній вид кажанів за 11 років вдалося зафіксувати лише вдруге.

"Всі вони занесені до Червоної книги України, а широковух має ще і високий охоронний статус у Європі. Також під час дослідження аудіорекордери неодноразово фіксували появу велетенської вечірниці – найбільшого і дуже рідкісного кажана Європи", – розповідає заступник директора ДНДУ "Чорнобильський центр" Сергій Гащак.

Немає коментарів:

Дописати коментар