-->

29.08.18

Повертаючись до минулих публікацій

Зміни в призначенні пенсій «чорнобильцям» у зв’язку із втратою годувальника

Законом № 2015, який набере чинності з 01.01.2018 р., внесено зміни до ст. 54 Закону № 796.

Цією статтею в чинній редакції передбачено, що пенсії, зокрема, у зв’язку із втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986 — 1990 рр., у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається відповідно до законодавства.

Отже, згідно з положеннями ст. 54 Закону № 796 для призначення пенсії в разі втрати годувальника має бути встановлено причинний зв’язок смерті померлого годувальника з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Змінами, які наберуть чинності з 01.01.2018 р., надано право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії І, незалежно від причинного зв’язку смерті із Чорнобильською катастрофою.

Наразі така пенсія призначається за наявності експертного висновку щодо встановлення причинного зв’язку смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС (далі — експертний висновок).

Починаючи з 01.01.2018 р. при призначенні пенсії в разі втрати годувальника експертний висновок до органів Пенсійного фонду надавати не потрібно.

Проте слід зауважити, що експертний висновок не потрібно надавати лише у випадку смерті годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії І, тобто за тих годувальників, щодо яких за життя встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, і лише їх дружинам (чоловікам).

У разі смерті особи з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ІІ та ІІІ категорій при призначенні пенсії у разі втрати годувальника за нормами ст. 54 Закону № 796 надання експертного висновку залишається обов’язковим. Надається експертний висновок також при призначенні пенсій у разі втрати годувальника, зокрема дітям, батькам тощо померлого годувальника.

Слід звернути увагу, що ст. 52 Закону № 796 передбачено право на щомісячну компенсацію в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи непрацездатних членів сім’ї годувальника, які були на його утриманні. При цьому дітям щомісячна компенсація призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Зміни до ст. 52 Закону № 796 не вносились, і відповідно при призначенні компенсації надання експертного висновку залишилось обов’язковим для всіх без винятку членів сім’ї померлого годувальника.

Немає коментарів:

Дописати коментар