-->

28.08.18

Пояснювальна записка


1. Обґрунтування необхідності прийняття законопроекту

За нормами Бюджетного кодексу України державним боргом вважаються зовнішні кредити, в тому числі, від МВФ та інших фінансових установ, а також внутрішні запозичення. Однак, держава в особі Кабінету Міністрів України та органів державної виконавчої влади за рішеннями судів, в тому числі, Європейського суду з прав людини, заборгувала кошти своїм громадянам, зокрема, дітям війни, чорнобильцям, військовим пенсіонерам та ін. Така заборгованість держави не вважається державним боргом, навіть попри те, що кошти не виплачуються.

Отже, виникає необхідність законодавчо врегулювати питання уточнення визначення державного боргу.

2. Цілі і завдання прийняття акта

Цілі і завдання законопроекту - віднесення до визначення державного боргу заборгованості держави із здійснення соціальних виплат громадянам за рішеннями судів.

3. Загальна характеристика та основні положення проекту

Проектом пропонується у пункті двадцятому частини першої статті 2 Бюджетного кодексу України після слів: "державного запозичення" доповнити словами: "а також заборгованість держави за рішеннями судів із здійснення соціальних виплат громадянам.".

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

Нормативно-правове регулювання у даній сфері здійснюється відповідно до Конституції України, Бюджетного кодексу України. Прийняття законопроекту на даному етапі не потребує внесення змін до інших законодавчих актів України.

5. Фінансово-економічне обґрунтування проекту Закону

Реалізація законопроекту не потребує додаткових витрат з Державного бюджету України.

6. Запобігання корупції

Проект постанови не містить правил і процедур, які містять ризики вчинення корупційних правопорушень.

7. Прогноз соціально-економічних наслідків прийняття акта

Прийняття проекту Закону врегулює питання віднесення до державного боргу заборгованості держави по соціальним виплатам своїм громадянам за рішеннями судів.

Народний депутат України 
С. М. Каплін

Немає коментарів:

Дописати коментар