-->

21.09.18

УКРОП пропонує запровадити додаткові пенсії й компенсації для чорнобильців

В УКРОПі пропонують запровадити додаткові пенсії та грошові компенсації для громадян, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській атомній станції. З цією метою у Верховній Раді зареєстрували проект закону № 9104 «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо державних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Документ напрацювали народні депутати від УКРОПу Тарас Батенко, Ірина Констанкевич, Олександр Шевченко, Віктор Шевченко, Олександр Дубінін та Валентин Дідич.

«Законопроект має повернути та в декілька разів збільшити раніше надані чорнобильцям виплати й компенсації, які було скасовано в 2007 та 2014 роках», – заявили в «Українському об’єднанні патріотів».

Автори законопроекту пропонують запровадити щомісячну додаткову пенсію для громадян, які отримали інвалідність внаслідок катастрофи, у розмірі від трьох до п’яти прожиткових мінімумів залежно від групи. Таким чином розмір виплат має становити в середньому від п’яти до восьми з половиною тисяч гривень.

Водночас щомісячна додаткова пенсія для постраждалих, зарахованих до другої, третьої та четвертої категорій, не може бути нижчою трьох, двох з половиною та двох прожиткових мінімумів відповідно.

В УКРОПі переконані, що така державна підтримка є життєво необхідною для людей, які втратили здоров’я через аварію на ЧАЕС.

«Щороку кількість чорнобильців в Україні зменшується. У них постійно виявляють нові захворювання, здебільшого онкологічні. Якщо раніше у постраждалих від Чорнобильської катастрофи розвивався рак щитоподібної й молочної залоз та лейкемія, то зараз – через 30 років після аварії – лікарі прогнозують ще й розвиток онкологічних захворювань органів травлення», – зазначив співавтор законопроекту Олександр Шевченко.

Крім того, документ має запровадити щомісячну компенсацію у разі втрати годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї, який був на його утриманні. Така допомога не може бути нижчою за два прожиткових мінімуми, що становить близько 3,5 тисячі гривень.

В УКРОПі нагадали, що у 1991 році український парламент ухвалив базовий Закон «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Та, на жаль, більшість норм документа існує лише на папері. За час дії закону його жoднoгo рaзу нe профінaнсувaли повною мірою. Крім того, дія окремих положень неодноразово зупинялася при прийнятті державних бюджетів на відповідний рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар