-->

20.09.18

Виплата пенсії за довіреністю

До органів Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва надходять звернення від громадян-одержувачів пенсій щодо виплати пенсії за дорученнями.

Якщо людина з якихось причин не може особисто отримувати пенсію (перебування за кордоном, хвороба, тимчасово переїхала до родичів в іншу область), вона може написати доручення на конкретну особу, аби та отримувала її кошти.

Відповідно до ч.2 ст. 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія може виплачуватись за довіреністю.

Довіреність на одержання пенсії засвідчується нотаріально або організацією, в якій довіритель працює або навчається, житлово-експлуатаційною організацією за місцем його проживання, а також адміністрацією стаціонарної лікувально-профілактичної установи, в якій він перебуває на лікуванні. Довіреності осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі, засвідчуються начальниками відповідних установ. Довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, вона може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування.

За довіреностями, засвідченими стаціонарними, лікувально-профілактичними закладами, виплата пенсії здійснюється один раз, після чого довіреність підлягає переоформленню.

Термін дії довіреності визначає сама людина, наприклад, один, три чи п’ять років. Але щороку пенсіонер повинен особисто подавати в органи Пенсійного фонду заяву на продовження виплати пенсії за цим дорученням.

Дана вимога спрямована на унеможливлення випадків незаконного отримання пенсійних виплат третіми особами.

Якщо пенсіонер з якихось причин не може особисто поновити заяву про отримання грошей за дорученням і не отримує призначену пенсію протягом шести місяців поспіль, виплата пенсії припиняється. Для відновлення виплати пенсії пенсіонеру потрібно звернутися з заявою про поновлення виплати в органи Пенсійного фонду.

Проте, існують певні обмеження. Нараховані пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення (стаття 46 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»). Тобто, якщо людина не отримувала пенсії впродовж п’яти років, то вона матиме право отримати гроші тільки за останні три роки.

При виплаті пенсії за довіреністю перевіряється правильність її оформлення і виплачується пенсія особі, на яку оформлена довіреність.

Виплата пенсії за довіреністю через відділення поштового зв’язку.

Відповідно п.5.6 Інструкції про виплату та доставку пенсій, соціальних допомог національним оператором поштового зв'язку, затвердженої наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 28.04.2009 N 464/156, та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 02.07.2009 за № 592/16608, виплата пенсій за дорученням здійснюється протягом усього періоду дії доручення за умови поновлення пенсіонером заяви про виплату пенсії за дорученням через кожен рік дії такого доручення. Після першої виплати довіреність на виплату пенсій, відбирається і зберігається у виплатному об'єкті поштового зв'язку в порядку, що забезпечує наявність довіреності в окремій справі. Якщо виплата пенсій провадиться за довіреністю на вчинення ряду дій, у виплатному об'єкті поштового зв'язку зберігається ксерокопія такої довіреності. У разі, якщо довіреність оформлена на строк понад один рік, одержувач пенсій, після закінчення кожного року дії довіреності звертається з відповідною заявою до органу Пенсійного фонду. У відомості на виплату пенсій, орган Пенсійного фонду, після одного року дії довіреності робить відмітку навпроти прізвища одержувача про поновлення заяви про виплату пенсій, за довіреністю. У разі відсутності відповідної відмітки у відомості, виплата пенсії за довіреністю з дати вчинення якої минуло більше року, не допускається.

У разі виплати пенсій через установи уповноважених банків, доручення повинні відповідати вимогам чинного законодавства, а саме цивільного кодексу України та закону України «Про нотаріат».

Оформлення довіреності на одержання пенсії може проводитися і банківською установою, обраною пенсіонером.

За письмовою заявою пенсіонера Банк також може видавати у користування додаткові картки до картрахунку, як пенсіонеру, так і його довіреним особам, якщо така послуга передбачена Тарифами. Додаткові картки, випущені на ім’я довірених осіб та конверти з ПІН-кодами до таких карток можуть бути отримані пенсіонером для їх подальшої передачі в користування довіреним особам або безпосередньо довіреною особою, на ім’я якої випущено картку. В разі видачі пенсіонеру картки, випущеної на ім’я його довіреної особи, така картка вважається отриманою довіреною особою пенсіонера.

Якщо суми пенсій та грошової допомоги одержуються за довіреністю більше як один рік або не одержуються з поточного рахунка більше як один рік уповноважений банк повідомляє про це відповідний орган Пенсійного фонду не пізніше 28 числа місяця, у якому виникли такі обставини, при цьому одержувач пенсії повинен особисто подати нову заяву до органу Пенсійного фонду на подовження виплати пенсії за дорученням. У разі відсутності такої заяви перерахування пенсії на поточний рахунок у визначену одержувачем установу банку припиняється, пенсія переводиться на поштове відділення зв’язку за місцем проживання одержувача у встановленому порядку.

Якщо пенсіонер, який одержує пенсію через банківську установу, з певних причин упродовж року не знімає кошти зі свого поточного рахунку в банку, він зобов’язаний також подати нову заяву до органу Пенсійного фонду. У разі неподання такої заяви виплату пенсії переводять у поштове відділення за місцем проживання.

Якщо протягом півроку працівник пошти не зможе виплатити гроші пенсіонерові (наприклад, особа переїхала тимчасово до родичів в іншу область чи район), то виплата пенсії також припиняється. Після повернення громадянин може звернутися до органів Пенсійного фонду за місцем проживання із заявою , аби йому продовжили виплачувати пенсію з нарахуванням за попередній період.

Якщо пенсіонер подає заяву до управління Пенсійного фонду, то виплата пенсії далі здійснюється на рахунок пенсіонера в банківській установі.

За більш детальнішою інформацією звертатись до управління Пенсійного фонду України в Печерському районі м. Києва за адресою: м. Київ, вул.. Кловський узвіз, буд. 14А, приймальні дні та години: понеділок-четвер 9:00 -18:00; П’ятниця: 9:00 -16:45; обідня перерва:13:00 -13:45.

Немає коментарів:

Дописати коментар