-->

18.09.18

Юрій Бойко: Після зміни влади усі причетні до невиконання рішення КС щодо відновлення чорнобильських пільг будуть притягнуті до кримінальної відповідальності

Фракція ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ вимагає від Генерального прокурора притягнути до відповідальності урядовців за невиконання рішення Конституційного Суду щодо відновлення чорнобильських пільг. Про це заявив Співголова фракції опозиціонерів Юрій Бойко під час брифінгу в кулуарах Верховної Ради у понеділок, 17 вересня.

За його словами, Кабінет міністрів ігнорує рішення Конституційного Суду України щодо відновлення соціальних гарантій постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, які були скасовані законом №76-III наприкінці 2014 року.

«На сьогодні ми не бачимо зусиль уряду щодо відновлення чорнобильських виплат та виконання рішення Конституційного Суду. Саме тому ми направили звернення до Генерального прокурора для того, щоб він дав оцінку таких дій посадовців Кабінету міністрів. Щоправда, я не думаю, що сьогодні їх притягнуть до відповідальності. Утім, коли влада зміниться, нинішні посадовці, які не виконують рішення КС, будуть притягнуті до кримінальної відповідальності», - наголосив Співголова ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ.

Юрій Бойко нагадав, що в проекті Державного бюджету на 2019 рік, який минулої п’ятниці був анонсований урядом, відсутня стаття на виконання рішення Конституційного Суду.

«Це означає, що уряд не збирається його виконувати. Наша фракція подала проект закону №9019, який передбачає внесення змін до бюджету, аби відшкодувати людям те, що їм належить за законом», - додав опозиційний політик.

Народний депутат зауважив, станом на сьогодні держава заборгувала чорнобильцям 703 мільйона гривень.

Разом із Юрієм Бойком на брифінг у Верховну Раду прийшли представники громадських організацій, які об’єднали у своїх лавах ліквідаторів, а також постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС. Вони приїхали до Києва, аби звернути увагу влади на неприпустимість ігнорування рішення Конституційного Суду.

Як зауважив заступник голови Київської міської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Юрій Зубатов, влада не виконує не тільки рішення КС, а й чимало урядових постанов, які передбачають пільгові виплати.

«Влада, зокрема, не забезпечує виконання норми закону про санаторно-курортне лікування. Щороку на оздоровлення чорнобильцям виділяється 120 гривень. Як за такі гроші можна оздоровитися? Лікарні та реабілітаційні центри не забезпечені медикаментами. Скільки це можна терпіти? Адже мова йде про людей, які не шкодували свого здоров’я, коли рятували світ від катастрофи. Я хочу, аби і уряд, і президент звернули на це увагу», - зазначив Юрій Зубатов.

Немає коментарів:

Дописати коментар