-->

18.09.18

Здійснюється санаторно-курортне лікування “чорнобильців”

Організація санаторно-курортного лікування осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, здійснюється відповідно до Порядку надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, затвердженого Постановою КМУ від 23.11.2016 № 854.

Даний порядок передбачає новий механізм оплати послуг із санаторно-курортного лікування громадянам, постраждалим від Чорнобильської катастрофи, зокрема укладання трьохсторонньої угоди між постраждалою особою, управлінням соціального захисту населення та санаторно-курортним закладом. При цьому постраждалій особі надається право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для оздоровлення та відпочинку.

Крім того, за бажанням громадянина, в разі відмови від санаторно-курортного лікування йому виплачується грошова компенсація у розмірі середньої вартості путівки в Україні, що встановлюється Кабінетом Міністрів України щороку і становить 35 відсотків чинного на 1 січня відповідного року одного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Дана норма набрала чинності з 1 січня 2018 року. Якщо особа перебуває на обліку для отримання санаторно-курортного лікування, але відмовляється від нього, то вона не має права на отримання компенсації замість такого лікування. Після здійснення санаторно-курортного лікування або отримавши компенсацію, постраждала особа може знову звертатися до органу соціального захисту населення із заявою або для отримання санаторно-курортного лікування або компенсації замість санаторно-курортного лікування. Перебування одночасно на обліку для забезпечення путівкою або отримання компенсації не допускається.

Відповідно до вказаного Порядку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням та виплати грошової компенсації замість санаторно-курортного лікування в наступному році, постраждала особа повинна подати у відділ у справах захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС управління соціального захисту населення вказані документи до 15 жовтня поточного року, а саме:
  • заява відповідного зразка, медична довідка форми № 070/о, копія посвідчення, копія паспорта.

Немає коментарів:

Дописати коментар