-->

25.09.18

У Кіцмані відкрито пам’ятник ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС

Разом з представниками влади та громади міста Кіцманя голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян вшанував сьогодні, 21 вересня, жителів району – ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції, а також пам’ять про їх полеглих побратимів під час відкриття пам’ятника героям-ліквідаторам.

«Тридцять два роки тому кіцманчани одними з перших стали на захист мирного населення та ціною власного здоров’я відвернули ядерну катастрофу. Уклінно дякую усім чорнобильцям-ліквідаторам Кіцманщини за те, що дали нам та нашим дітям шанс на повноцінне життя. Пам’ятник, який ми сьогодні маємо честь відкривати, є своєрідним символом подяки та пошани до вас. Знаю, що влада й досі залишається в боргу перед вами, водночас, хочу запевнити, що обласна рада й надалі буде всебічно підтримувати ліквідаторів тієї жахливої аварії та робитиме усе залежне, щоб сповна віддячити за ваш безсмертний подвиг», – відзначив голова крайового парламенту Буковини, звертаючись до ліквідаторів аварії на ЧАЕС присутніх на урочистому зібранні.

Участь у відкритті пам’ятника учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС у м. Кіцмань 21 вересня взяв також голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук.


Звертаючись до мешканців Кцманщини, Олександр Фищук зазначив, що 26 квітня минуло 32 роки як український народ, зрештою й світ, спіткала страшна трагедія – вибух на Чорнобильській АЕС: «Якщо матеріальні втрати можна представити у вигляді конкретних фінансових показників, то жодними грошима не виміряти людське горе, пов’язане зі смертю чи втратою здоров’я ліквідаторів аварії, із хворобами дітей, зі страхом згубних наслідків катастрофи. Унаслідок чорнобильського вибуху в Україні було радіаційно забруднено 2294населені пункти, розташовані на територіях 77 районів 12 областей, в тому числі населені пункти Кіцманського району».


«Пам’ятаючи про темні сторінки історії, ми ніколи не повинні забувати героїзму пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, представників усіх професій, котрі брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Їхній подвиг назавжди записаний у літопис людської мужності й навічно залишиться в пам’яті українського народу. Ми знаємо, що радіація здатна знищити все живе, але промені смерті не змогли знищити дух героїзму, солідарності і самовідданості тих чоловіків і жінок, які боролися в Чорнобилі з ядерною стихією, - наголосив Олександр Фищук. – Ми низько схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув у цій боротьбі. І сьогодні, відкриваючи цей пам’ятник, ми вшановуємо подвиг тих співвітчизників, хто ціною власного здоров’я та навіть життя усунув загрозу «мирного атома» на порозі нашої домівки».

В рамках заходу настоятель Української православної Свято-Миколаївської церкви м. Кіцмань отець Юрій освятив пам’ятник, а всі присутні помолилися за душі жертв цієї страшної трагедії.

Відтак, учасники заходу поклали квіти до пам'ятника учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

Виготовив пам'ятник приватний підприємець Вірста Юрій Васильович, який і є автором проекту.

Для спорудження пам'ятника з бюджету Кіцманської міської ради об'єднаної територіальної громади виділено 50 тисяч гривень.

Прес-служба Чернівецької ОДА

Немає коментарів:

Дописати коментар