-->

18.10.18

ВР України прийняла законопроект щодо змін до Загальнодержавної програми зняття ЧАЕС з експлуатації

Верховна Рада у другому читанні та в цілому проголосувала за законопроект № 6624, яким передбачено продовження дії Загальнодержавної програми зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, а також бюджетного фінансування цієї діяльності до 2020 року. За відповідне рішення проголосувало 229 народних депутатів. 

Прийняття цього законопроекту дозволить затвердити єдиний документ, що визначить пріоритетні напрями зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему і відповідно забезпечить бюджетне фінансування цієї діяльності до 2020 року.

За словами Голови ДАЗВ Віталія Петрука, Загальнодержавна програма визначає основні етапи процесу зняття ЧАЕС з експлуатації та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, а також необхідні заходи, які потрібно виконати до 2020 року включно. Зміни, які прийняті до цієї програми розроблено з урахуванням термінів, поточного стану виконання робіт та планів за зазначеними напрямками до 2020 року.

З прийняттям змін до Загальнодержавної програми Україна матиме визначені основні етапи та необхідні заходи для зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС на найближчий період. В першу чергу це стосується: завершення будівництва та введення в експлуатацію нового безпечного конфайменту, введення в експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу і початок робіт із перевезення відпрацьованого ядерного палива.

Також, Голова ДАЗВ акцентує увагу на тому, що процес зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему є досить тривалим і відбуватиметься протягом кількох десятиліть. Тому на сьогодні важливим є розроблення на держаному рівні та затвердження на відповідний період нової Загальнодержавної програми зняття ЧАЕС з експлуатації. Передує цьому розробка концепції цієї програми, прийняття якої заплановано на 2019 рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар