-->

03.11.18

Припинення та поновлення виплати пенсії

Підставою для припинення виплати пенсії внаслідок смерті є (стаття 49 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»):
  • звернення особи, яка здійснила поховання пенсіонера, з заявою про виплату допомоги на поховання та повісткою про смерть;
  • звернення особи за недоодержаною пенсією із заявою та свідоцтвом про смерть;
  • інформація, надана відділами реєстрації актів громадянського стану про смерть пенсіонера.
За повідомленнями операторів зв’язку, установ банків, інформації житлово-експлуатаційних контор, сільських та селищних рад про смерть пенсіонера, виплата пенсії призупиняється до з’ясування.
 Після з’ясування в органах РАГСу дати смерті та номеру актового запису виплата пенсії припиняється.

В разі неможливості встановлення дати смерті і номера актового запису, особовий рахунок і пенсійна справа зберігаються на контролі протягом часу, передбаченого для зберігання особових рахунків, знятих за тимчасовою причиною.

Поновлення виплати пенсії

Поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після з'ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати.
Виплата пенсії поновлюється у разі звернення пенсіонера особисто з заявою та паспортом, крім випадків продовження виплати пенсії по інвалідності, виплата яких продовжується на підставі виписок із актів огляду МСЕК. На підставі заяви пенсіонера (яку він подає особисто), орган, що призначає пенсію, оформлює розпорядження в пенсійній справі про поновлення пенсії.
Компенсація втрати частини пенсії у зв’язку з порушенням строків її виплати здійснюється відповідно до Закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати".

Немає коментарів:

Дописати коментар