-->

06.11.18

Пенсії зростуть не для всіх, – експерт про анонсоване підвищення виплат

Проектом державного бюджету підвищення пенсій заплановано з 1 березня 2019 року. Але зростання буде зачіпати не всіх. Якщо пенсіонер отримує достатньо високу пенсію, то вона не буде піддаватися індексації.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK заявила гендиректор української федерації убезпечення, експерт із пенсійної реформи Галина Третякова.

«Пан Гройсман сказав, про індексацію саме через чотири місяці, тому що проектом державного бюджету підвищення пенсій заплановано з 1 березня 2019 року. Індексація буде здійснюватися за рахунок двох величин: інфляції і зростання заробітної плати. Якщо інфляція буде складати 10%, то будуть рахувати 5%, а якщо заробітна плата зросте на 20%, то відповідно 10%. Тобто має закладатися 15-ти відсоткове зростання. Але отаке зростання буде зачіпати не всіх», – зазначила Третякова.

За її словами, індексація буде відбуватися в електронному режимі. Однак її додатково ще будуть перевіряти, бо пенсія наразі нараховується індивідуально за формулою. Пані Третякова пояснила, якщо пенсіонер отримує достатньо високу пенсію, то така пенсія не буде піддаватися індексації.

«Якщо у нас оновлення пенсій зачіпало 9 мільйонів пенсіонерів, то підвищення практично також буде стосуватися такого числа осіб. Ті, кому пенсію поновили відповідно до розрахункової формули, то їм індексація автоматично буде проводитись на цей відсоток. Але є ще прошарок майже 3 мільйони пенсіонерів, де частина людей потрапить на індексацію, а частина ні», – зауважила експерт із пенсійної реформи.

Також пані Третякова зауважила, що у звернення прем'єр-міністра Володимир Гройсмана звучало, що від 1 січня 2019 року підвищать пенсії військовим пенсіонерам.

«Це було заплановано всіма діями міністра соціальної політики і прем'єра в впродовж цього року. Військовим пенсіонерам буде підвищуватися пенсія в декілька етапів через те, що це підвищення не було закладено в бюджеті 2018 року, але план бюджету на 2019 рік вже передбачає підвищення військовим пенсіонерам», – прокоментувала гостя програми.

Нагадаємо, що заступник голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко повідомила, що з 1 грудня українцям підвищать пенсії.

За її словами, у зв’язку зі змінами соціальних стандартів перерахунок пенсій охопить близько 10 мільйонів пенсіонерів.

З 1 грудня поточного року будуть перераховані надбавки, підвищення, мінімальні пенсійні виплати особам з повним стажем і надбавки за понаднормовий стаж.

Немає коментарів:

Дописати коментар