-->

05.12.18

Про закон, статус та посвідчення

Не перебільшу, якщо скажу що дуже великий ажіотаж викликає майбутня заміна посвідчень учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС.

У багатьох виникають побоювання, що можливо у разі не видачі посвідчення, з першого січня 2019 року буде втрачено право на користування пільгами, компенсаціями та отримання пенсії.

Такі думки мають навіть чорнобильці із досить добрим знанням законодавства! Давайте спробуємо розібратися чи є підстави для таких побоювань?

Звісно звертаємось до Закону 796-ХІІ яким і визначаються особи, які належать до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та їх статус:

Учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов'язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986-1987 роках незалежно від кількості робочих днів, а у 1988-1990 роках - не менше 30 календарних днів, у тому числі проведенні евакуації людей і майна з цієї зони, а також тимчасово направлені або відряджені у зазначені строки для виконання робіт у зоні відчуження, включаючи військовослужбовців*, працівники державних, громадських, інших підприємств, установ і організацій незалежно від їх відомчої підпорядкованості, а також ті, хто працював не менше 14 календарних днів у 1986 році на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або їх будівництві. Перелік цих пунктів визначається Кабінетом Міністрів України (ст.10).

Для встановлення пільг і компенсацій визначаються такі категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи:

1) особа з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи (статті 10, 11 і частина третя статті 12), щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, хворі внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу, - категорія 1 (ст.14).

Тобто, щоб отримувати пільги та компенсації потрібно бути особою з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (довідка МСЕК), та мати причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою (висновок експертної комісії)! Всі ці документи вже є в особовій справі чорнобильця який має першу категорію, тому при наявності цих документів ніхто не може позбавити його пільг, компенсацій та отримання пенсії.

Пункт другий Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян (постанова КМУ № 551) говорить про те, що посвідчення є документом, що підтверджує статус осіб. Тимчасова відсутність посвідчення не може бути підставою ні для позбавлення чорнобильця статусу, ні для припинення надання пільг, компенсацій, та отримання пенсії (згадайте втрату посвідчення).

Крім того вказана постанова покладає зобов'язання на Раду міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації - забезпечити своєчасну видачу нових зразків посвідчень і вкладок до них.

Тому хвилюватися не варто, нехай хвилюються ті, на кого поклали зобов'язання!

Особиста думка
Дереки О.М.

Немає коментарів:

Дописати коментар