-->

22.01.19

Як дітям війни та чорнобильцям отримати відсуджені кошти

Кабінет міністрів України видав постанову №440 від 3 вересня 2014 року «Про затвердження Порядку погашення заборгованості за рішеннями суду, виконання яких гарантується державою». Постанова стосується рішення суддів про зобов’язання Управління Пенсійного фонду України провести перерахунок та виплату пенсій згідно ст. 39, 50, 51, 52, 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та с. 6 Закону України «Про соціальний захист дітей війни», які видані або ухвалені до 1 січня 2013 року.

Для цього громадяни, яким суд присудив виплату компенсації та надбавок до пенсії, але які ще нічого не отримували, повинні надіслати рішення суду до органів державної виконавчої служби за місцезнаходженням боржника для проведення їх обліку, інвентаризації заборгованості та подальшої передачі до органів, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, для погашення заборгованості. Це стосується лише тих громадян, які не отримували ще жодних виплат!


В листі мають бути такі документи: заява про виконання рішення із зазначенням реквізитів банківського рахунка, на який слід перерахувати кошти, або даних для перерахування коштів у готівковій формі через банки або підприємства поштового зв’язку, якщо зазначений рахунок відсутній; оригінал (дублікат) виконавчого документа або рішення суду (належним чином завірену його копію); копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ідентифікаційний код); копію паспорта громадянина України; копію довіреності або іншого документу, який підтверджує повноваження представника (якщо заява подається не вами особисто, а представником, наприклад, адвокатом).

Надісланий пакет документів державна виконавча служба повинна розглянути не пізніше 7 днів з дня надходження такого листа від заявника та перевірити в Єдиному державному реєстрі виконавчих проваджень виконання даного рішення. У разі відсутності відомостей про виконання рішення в повному обсязі внести дані про це рішення до Реєстру рішень, виконання яких гарантується державою.

Погашення заборгованості проводиться в порядку черговості. В першу чергу виконуються саме рішення щодо пенсійних та соціальних виплат. Рішення вносяться до кожної з черг за датою їх надходження до органу державної виконавчої служби. Виконавча служба має надіслати заявнику та боржнику за їх місцем проживання або на електронну пошту повідомлення про прийняття такого рішення для обліку із зазначенням черги, до якої воно включено. А з метою забезпечення заявнику та боржнику доступу до інформації Реєстру про стан погашення заборгованості за рішенням, прийнятим на користь заявника, у повідомленні про прийняття рішення до обліку зазначаються адреса відповідного веб-сайта в Інтернеті, а також ідентифікатор для доступу до інформації Реєстру. Таким чином ви зможете відслідкувати, як виконується рішення про вашому боргу.

Для успішного захисту своїх прав, громадянам бажано попередньо звернутися за кваліфікованою правовою допомогою. У такому випадку кожен, хто вважає що його права порушені може звернутися за наданням безкоштовних роз’яснень та консультацій до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2 з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (0532)50 27 22.

Перший полтавський місцевий обслуговує Подільський район м. Полтави, Полтавський район, у його структурі діє 7 бюро правової допомоги, які надають відповідну правову допомогу у районних центрах області. Тобто кожен з громадян може звернутися до фахівців місцевих центрів та бюро за отриманням правових послуг.

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103

(дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово)

http://poltava.adm-pl.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар