-->

23.03.19

У ВРУ зареєстровано законопроект, який посилить соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

У Верховній Раді України зареєстровано проект Закону № 10169 про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного та соціального забезпечення окремих категорій осіб.

Законопроектом пропонується забезпечити рівні можливості щодо обрахунку пенсії для осіб із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

Окрім того, прийняття законопроекту дасть можливість особам з інвалідністю з числа громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1 та які потребують постійного стороннього догляду, реалізувати своє право на санаторно-курортне лікування, оскільки ним передбачено забезпечення їх супроводжуючою особою.

На необхідності вирішення цих питань неодноразово наголошувала Уповноважений у своїх зверненнях до органів державної влади.

Тому Уповноважений підтримує зазначений законопроект, який сприятиме підвищенню рівня пенсійного забезпечення та встановлення рівних можливостей для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Немає коментарів:

Дописати коментар