-->

17.04.19

У Чорнобильській зоні відкрили нові туристичні маршрути. Що покажуть?

У Чорнобильській зоні відчуження з’явилися 4 нові маршрути для туристів. Про це повідомляє прес-служба державного підприємства “Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження”.

Маршрути розробляли, згідно з побажаннями відвідувачів, а також з дотриманням усіх вимог радіаційної безпеки.

“Більшість місць, до яких ведуть нові маршрути, вже стали символами зони відчуження, і тепер кожен охочий зможе побачити їх на власні очі та зануритися в історію того Поліського краю, яким він був задовго до аварії на Чорнобильській АЕС”, – зазначають у відомстві.

Повідомляється, що усі маршрути перевірені дозиметристами і безпечні для відвідування.
Які це маршрути?

Маршрут № 12 “КПП “Дитятки” – Бички – Замошня” пролягає через 5 сіл, де збереглися традиційні поліські зрубні хати та господарські будівлі ХІХ століття. Окрім того, на маршруті можна буде побачити діючий Чорнобильський пустельний Свято-Микільський жіночий монастир, залишки старообрядницьких церков та кладовищ (с. Замошня і с. Бички), місце давнього виробництва заліза із болотної руди (с. Рудня-Вересня) і насолодитися природою Чорнобильського заповідника.

Маршрут № 13 “ЧАЕС – станція Янів – Новошепеличі – Луб’янка” проведе відвідувачів до відомої покинутої електрички на околиці станції Янів, ритуального хреста-фігури на розвилці доріг та історичної сосни у формі тризуба, перенесеної з Рудого лісу. Також можна буде відвідати садибу останнього мешканця 10-кілометрової зони Сави Ображея та інші зрубні будівлі середини ХІХ – початку ХХ століть.

Маршрут № 14 “Чорнобиль – лівий берег р. Прип’ять – Ладижичі – Теремці”сподобається поціновувачам річкових ландшафтів. Відвідувачі побачать колишню паромну переправу через річку Прип’ять, місце впадіння річки Брагінки у Прип’ять, ландшафт виходу до Дніпра та історичного Чорнобиля і традиційні господарські будівлі і хати поліщуків.

Маршрут № 15 веде до літописного Чорнобиля Х-ХІІІ століть, Чорнобильського замку ХVІІ – ХVІІІ століть, старовинного кладовища та Домініканського монастиря ХVІІ століття. Також відвідувачі зможуть побачити історичні узвози Чорнобиля, що вели на Поділ, та територію археологічних розкопок.

Скільки туристів у Чорнобилі?

У 2017 році кількість відвідувачів Чорнобильської зони, збільшилася більш ніж на третину. Офіційно торік зону відчуження відвідали 3 520 делегацій або 49 758 осіб, з яких частка іноземних туристів становила 70% або 34 838 осіб з 114 країн.

При цьому до 2016 року зону відчуження відвідали 2 857 делегацій або 36 781 осіб, з яких частка іноземних туристів становила 66% або 24 492 осіб з 93 країн.

Туризм відіграє важливу роль у подоланні негативних наслідків аварії, у закріпленні її уроків та відродженні як самої зони, так і прилеглих до неї територій. Подорожі в Чорнобиль приваблюють людей не лише тим, що це місто небезпеки та катастрофи, а й тим, що це покинуте місце, в якому скупчились страждання та енергетика мешканців. Що ще можна подивитись?

Серед основних цікавинок для туристів – законсервована ЧАЕС, колись секретний об’єкт “Чорнобиль-2”, ночівля у чорнобильському готелі.

Але найбільшу зацікавленість у них викликає залишене людьми колись майже 50-тисячне місто енергетиків Прип’ять. Оглядове колесо в центрі Прип’яті давно стало символом Чорнобильської трагедії. Тепер воно може стати символом прибутку. Тисячі людей кожного року приїжджають до України, щоб його побачити.

Немає коментарів:

Дописати коментар