-->

10.06.19

У Києві презентували збірник документів КҐБ про Чорнобиль

У Києві презентували книгу-збірник документів “Чорнобильське досьє КҐБ. Суспільні настрої. ЧАЕС у поставарійний період”. У виданні опубліковані матеріали з розсекречених архівів КДБ з Галузевого архіву Служби безпеки України.

Окремі блоки документів представляють інформування радянськими органами держбезпеки відповідних інстанцій про стан ЧАЕС у післяаварійний період (1987–1991 рр.), заходи з підвищення безпечної експлуатації об’єкта «Укриття», ситуацію в зоні відчуження та Протоколи засідань Оперативної групи бюро Київського міського комітету КПУ з питань, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС.

За словами Голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, архівні документи свідчать, що будівництво АЕС супроводжувалося аваріями ще до 1986 року.

«Останнім часом бачимо велику зацікавленість темою Чорнобиля. Мова йде і про серіал компанії NBO, і про видання Сергія Плохія, і про наш збірник документів, який ми сьогодні презентуємо. Особисто мене вразила інформація про аварії на ЧАЕС до 1986 року, ще під час будівництва електростанції. Зважаючи на те, яким чином споруджувалась атомна електростанція, зрозуміло, що аварії навесні 1986 року не могло не бути. Безперечно, вразила реакція партійного керівництва на те, що відбувалося вже після аварії – рішення приймали люди, які не розуміли, що відбувається», – поділився Володимир В’ятрович.


Голова Інституту зазначив, що це лише початок роботи над темою, адже матеріалів по Чорнобилю дуже багато і вони різні. Це дає змогу проводити дослідження, які будуть цікаві не тільки в Україні, а й у світі.

Директор Галузевого державного архіву СБУ Андрій Когут зазначив, що збірник документів “Чорнобильське досьє КҐБ…» – це лише перше видання, яке охопило період після аварії до 1991 року. В планах також видання ще одного збірника, який розкаже про будівництво та аварію на ЧАЕС.

«Коли ми починали працювати над темою, то розраховували на те, що вийде один збірник, який би достатньо висвітлювали те, як КҐБ бачило трагедію на Чорнобильський АЕС, починаючи від моменту будівництва до 1991 року. Коли ми почали працювати над впорядкуванням, виявилося, що матеріалів дуже багато і весь масив матеріалів ми розбили на дві теми – з 1986 року до 1991 і другий масив – будівництво і сама аварія», – пояснив Андрій Когут.

Один з порядників видання, український історик і краєзнавець Олег Бажан розказав, що збірник документів дає змогу подивитися на Чорнобильську АЕС з позиції людиноцентричності. Багато документів присвячено моделі ситуативної поведінки людей саме в період надзвичайних ситуацій. Документи показують ставлення до аварії на ЧАЕС очима різних соціальних прошарків населення – правоохоронних органів, влади, іноземних студентів, очевидців із числа евакуйованих.

Професор української історії Гарвардського університету Сергій Плохій пояснив, що Чорнобиль досі привертає увагу закордонних дослідників, митців та ЗМІ, оскільки світова спільнота занепокоєна власною безпекою.

«Сталося ядерна катастрофа світового масштабу, тому світове суспільство дивиться на Чорнобиль з точки зору власної безпеки. Цей збірник допомагає зробити це одразу на кількох рівнях», - зазначив Сергій Плохій.

Нагадаємо, що збірник документів “Чорнобильське досьє КҐБ. Суспільні настрої. ЧАЕС у поставарійний період” створено Галузевим державним архівом Служби безпеки України спільно з Інститутом історії НАН України за сприяння Українського інституту національної пам’яті та Центру досліджень визвольного руху на основі розсекречених архівних документів Комітету державної безпеки УРСР.

Скачати книгу можна за посиланням.


Джерело: УІНП.

Немає коментарів:

Дописати коментар