-->

21.08.19

Про співробітництво між ННЦРМ НАМН України та ЧАНДУ

Про підсумки виконання Попереднього договору про співробітництво між ННЦРМ НАМН України та Чорнобильською асоціацією народних депутатів України.

Про підсумки виконання Попереднього договору про співробітництво між Національним науковим центром радіаційної медицини Національної академії медичних наук України та Чорнобильською асоціацією народних депутатів України

Попередній договір було укладено 27 квітня 2017 року між Державною установою «Національний науковий центр радіаційної медицини» (далі — ННЦРМ) Національної академії медичних наук України (НАМН України) та Чорнобильською асоціацією народних депутатів України (ЧАНДУ). Асоціація ініціювала підписання цієї угоди відповідно до результатів виїзного засідання Правління ЧАНДУ, проведеного на базі ННЦРМ 10 квітня 2017 року, і вивчення стану справ у клініці, про що було підготовлено і розміщено звіт у парламентській газеті «Голос України» 25 квітня 2017 року, а також 16 травня 2017 року.

Метою Попереднього договору, укладеного терміном на рік, а фактично з обопільної згоди сторін чинного до підписання постійного договору, було створення системи ефективної підтримки національного науково-медичного центру з надання висококваліфікованої медичної допомоги постраждалим унаслідок аварії на ЧАЕС шляхом використання можливостей Всеукраїнської парламентської організації, якою фактично за Статутом є ЧАНДУ, зокрема через удосконалення законодавчого поля, підвищення фінансового та матеріального забезпечення ННЦРМ з держбюджету України, позабюджетних джерел, організації депутатського та громадського контролю за виконанням рішень щодо медичного забезпечення учасників ліквідації аварії та потерпілих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Упродовж дії вказаного договору на чотирьох круглих столах, проведених ЧАНДУ у Верховній Раді України за участю діючих народних депутатів України та парламентаріїв минулих скликань Верховної Ради України, керівників чорнобильських громадських і благодійних організацій, представників міністерств та відомств України, регіональних держадміністрацій розглядалися різні питання, пов’язані з діяльністю ННЦРМ.

У Верховній Раді України 25 лютого 2019 року було проведене спільне робоче засідання Правління ЧАНДУ та Президії НАМН України на тему: «Основні напрями надання медичної допомоги постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС у віддаленому післяаварійному періоді». Резолюцію, прийняту на цьому спільному засіданні та затверджену підписами керівників ЧАНДУ, НАМН України та ННЦРМ, було надруковано у газеті «Голос України» 21.03.2019 року. Вона містить спільно напрацьовані заходи, спрямовані на поліпшення роботи ННЦРМ, підвищення її фінансового та матеріально-технічного забезпечення на користь більш як 1,8 млн постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.

На тематичному круглому столі, присвяченому роковинам Чорнобильської трагедії, що асоціація провела 24 квітня 2019 року за участю членів Президії НАМН України, керівників ННЦРМ, Координаційної ради чорнобильських громадських та благодійних організацій при ЧАНДУ, представників міністерств та відомств України, обговорено, як необхідно активізувати роботу над практичним здійсненням заходів, що визначені у Резолюції спільного робочого засідання 25 лютого 2019 року. Короткий звіт про це засідання було опубліковано у газеті «Голос України» 26 квітня 2019 року. На цьому засіданні також було прийнято колективне привітання В. О. Зеленському — переможцеві виборів Президента України поточного року, яке також розміщено у газеті «Голос України» 8 травня 2019-го.

Підставою для проведення спільного робочого засідання Правління ЧАНДУ та Президії НАМН України стала публікація за ініціативи асоціації безкомпромісної аналітичної статті першого заступника генерального директора ННЦРМ, доктора медичних наук, професора, лауреата Державної премії України та премії Кабінету Міністрів України В. О. Сушка щодо стану здоров’я чорнобильців, характеру їх основних захворювань, а також стану системи державного нагляду за радіаційною обстановкою в окремих регіонах і радіаційною безпекою харчових продуктів, особливо задля населення, яке проживає на територіях, забруднених радіонуклідами після Чорнобильської катастрофи.

Зі статтею доктора В. О. Сушка ознайомилися багато депутатів українського парламенту, майже усі депутати — члени ЧАНДУ, зацікавлені відповідальні працівники апарату Верховної Ради України. Ця стаття, надрукована у газеті «Голос України» 15 січня 2019 року, була офіційно спрямована також до керівництва Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, відповідним міністерствам та відомствам України. Вона стала серйозним приводом звернути увагу, що вже притупилася у деяких керівних державних посадових осіб, до болючих медичних і соціальних проблем чорнобильців.

Практичними результатами діяльності ЧАНДУ в інтересах ННЦРМ відповідно до зазначеного договору, за яким асоціація є офіційним представником ННЦРМ у Верховній Раді України, було додаткове виділення бюджетних коштів у розмірі 80,2 млн грн у 2017 році та 240 млн грн у 2019 році, що виділялися для ННЦРМ через НАМН України.

ЧАНДУ надавала практичну допомогу і підтримку центру і в судових справах щодо захисту від незаконних посягань приватної фірми на земельну ділянку площею 7,3 га на території ННЦРМ, а також від цинічних намірів відключити або обмежити постачання електроенергії і води для клінічних підрозділів, котрі забезпечують стаціонарне лікування тяжкохворих постраждалих, зокрема і дітей.

ЧАНДУ наполегливо ініціює створення на базі ННЦРМ Чорнобильського медичного кластера (ЧМК), організації медичного страхування чорнобильців. Для практичного втілення цих перспективних пропозицій необхідно здійснити внесення змін та доповнень до низки законів України, а також організувати пошук додаткових джерел фінансування і з боку держбюджету України, і з позабюджетних коштів.

ЧАНДУ докладає зусилля і до пошуку додаткових можливостей для істотної підтримки клініки і за межами України. Ці питання, наприклад, обговорювалися народними депутатами України — членами ЧАНДУ і активом асоціації на робочій зустрічі з Надзвичайним та Повноважним Послом Японії в Україні паном Такаші Кураї, яка відбулася у кінці травня поточного року.

На зустрічі сторонами обговорювалися пропозиції ЧАНДУ щодо створення міжпарламентської асоціації Україна—Японія з питань ліквідації наслідків Чорнобильської та Фукусімської катастроф, розробки спільного плану заходів з підвищення надійності і безпеки ядерних об’єктів з перспективою залучення до роботи у цій міжпарламентській асоціації депутатів інших країн, де відбулися значні ядерні радіаційні аварії та проводилися випробування ядерної зброї: США, Великобританії, Казахстану, Китаю, Бразилії та ін. Основною темою зустрічі було надання медичної допомоги постраждалим внаслідок дії іонізуючого опромінення (звіт про цей захід надрукований у газеті «Голос України» № 126 за 09.07.2019).

Загалом для підтримки ННЦРМ від асоціації було підготовлено та надіслано відповідні листи: до Президента України — 2, до Кабінету Міністрів України — 11, керівництва Верховної Ради України — 8 , міністерств та відомств — 21, обласних державних адміністрацій — 12, проведено 5 зустрічей народних депутатів України — членів ЧАНДУ з Прем’єр-міністром України та віце-прем’єр-міністрами України, опубліковано у парламентській газеті «Голос України» 11 інформаційних матеріалів (список додається).

У цілому протягом спільної роботи щодо реалізації Попереднього договору від 27.04.2017 р. за активної участі ЧАНДУ було прийнято та внесено зміни та доповнення до законів України, у яких містилися положення на користь ННЦРМ:

- Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік»;
- Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік»;
- Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік»;
- Закону України «Про внесення зміни до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», яким скасовується необхідність встановлювати причинний зв’язок смерті з Чорнобильською катастрофою виключно у випадку набуття права дружинами/чоловіками померлих осіб з інвалідністю, із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (категорія 1), та інші.

За ініціативою ЧАНДУ вже стало доброю традицією до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС проводити пам’ятні та тематичні круглі столи. Так, 13 грудня 2017 року учасники такого заходу обговорили ряд важливих питань, зокрема, щодо розроблення нової Стратегії подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, соціального захисту постраждалих, фінансування чорнобильських соціальних програм.

На організованому Чорнобильською асоціацією народних депутатів України круглому столі, який відбувся 12 грудня 2018 року, було розглянуто стан виконання Резолюції круглого столу від 24 квітня 2018 року. Під час обговорення визначили, що до цього часу Кабінетом Міністрів України не винесено на розгляд громадськості проект нової Загальнодержавної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, хоча дія попередньої програми завершилася ще у 2010 році. Не зроблено практичних кроків для виконання рішень національних судів і Європейського суду з прав людини, прийнятих за позовами чорнобильців, а також на виконання рішення Конституційного Суду України від 17 липня 2018 року № 6-р/2018, якими визнано неконституційними низку положень щодо скасування гарантій соціального захисту чорнобильців. За результатами обговорення ухвалено Рекомендації Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України стосовно прийняття необхідних законопроектів, підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Для контролю за виконанням законів України, постанов Верховної Ради України, власних рішень на засіданнях Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України за участю членів ЧАНДУ було розглянуто звіти Рахункової палати України щодо результатів аудиту: ефективності формування та ефективності використання коштів державного бюджету на комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, із застосуванням високовартісних медичних технологій, ефективності використання коштів державного бюджету на санаторно-курортне лікування чорнобильців.

Щодо невиконання передбачених цим договором заходів, що стримує розвиток взаємовигідної спільної діяльності:

- по-перше, ще не вдалося підібрати придатне приміщення в будівлях ННЦРМ для організації приймальні народних депутатів України — учасників асоціації і членів Правління ЧАНДУ, що суттєво обмежило можливість здійснювати системні робочі контакти народних депутатів України з керівництвом та персоналом ННЦРМ, чорнобильцями, яким надається медична допомога у клінічних підрозділах ННЦРМ, та активне сприяння ЧАНДУ у вирішенні питань чорнобильської спільноти в українському парламенті та Кабінеті Міністрів України;
- по-друге, необхідність додаткового узгодження певних статей для оформлення нового Договору про співпрацю на 2019—2024 рр., що триває з березня поточного року та утруднює налагодження системної роботи з ННЦРМ, а для членів асоціації — бачення перспективи цієї роботи;
- по-третє, фактично не розпочато роботу над реалізацією заходів, що містяться у Резолюції спільного робочого засідання Правління ЧАНДУ і Президії НАМН України від 25.02.2019 р. Керівництвом центру не видано наказу відповідно до цієї Резолюції, чим підривається надія чорнобильської спільноти на довгоочікуване покращення справ щодо надання медичної допомоги чорнобильцям зокрема і на «чорнобильському напрямку» в цілому, чого категорично не можна допустити.

Іще потребують вирішення й інші питання щодо ефективного соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема: приведення норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у відповідність до рішення Конституційного Суду України від 17 липня 2018 року № 6-р/2018, законодавчого врегулювання питання статусу дітей після досягнення повноліття, які народилися у громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи; збільшення фінансування на безоплатне харчування дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розмірів грошової компенсації вартості харчових продуктів громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, забезпечення ліками, відновлення фінансування бюджетних програми «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» тощо. Ці питання також мають стосунок до покращення здоров’я чорнобильців та роботи ННЦРМ.

Наразі потребує подальшого продовження і робота з боку зацікавлених сторін щодо підготовки та прийняття законопроектів з питань удосконалення радіаційного захисту населення і довкілля.

Дмитрій БАЗИКА, генеральний директор ННЦРМ, академік-секретар НАМН України;
Анатолій МАТВІЄНКО, народний депутат України, член Правління ЧАНДУ; 
Віктор СУШКО, перший заступник генерального директора ННЦРМ, д. м. н., професор, відповідальний щодо співробітництва з ЧАНДУ;
Володимир СЛОБОДЕНЮК, співголова ЧАНДУ, народний депутат України першого скликання;
Олександр ОСИХОВСЬКИЙ, виконавчий директор ЧАНДУ.

СПИСОК
інформаційних матеріалів, надрукованих у парламентській газеті «Голос України», які стосуються розв’язання чорнобильських медичних проблем

1. «Як забезпечити лікування чорнобильців на застарілому обладнанні та під час обвалу фінансування» — № 75 за 25.04.2017 р.;
2. «На пам’ятному чорнобильському круглому столі намічали перспективи» — № 86 за 16.05.2017 р.;
3. «Розробки наших учених-медиків спрямовані на ефективну боротьбу з раком у постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС» — № 209 за 10.11.2017 р.;
4. «Вони ризикували своїм здоров’ям та життям, тому мають бути захищені» — № 236 за 16.12.2017 р.;
5. «Ліквідатори вимагають від держави конкретних дій» — № 77 за 25.04.2018 р.;
6. «Резолюція Пам’ятного круглого столу на тему: «Проблеми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» м. Київ, 24 квітня 2018 року» — № 87 за 15.05.2018 р.;
7. «Втрата здоров’я та якості життя постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи. Ризики не подолані» (стаття доктора медичних наук В. О. Сушка) — № 8 за 15.01.2019 р.;
8. «У чорнобильців з’явилася надія на розв’язання їхніх застарілих проблем» — № 53 за 19.03.2019 р.;
9. «Резолюція спільного робочого засідання Правління Чорнобильської асоціації народних депутатів України та Президії Національної академії медичних наук України на тему: «Основні напрями надання медичної допомоги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи у віддаленому поставарійному періоді» — № 55 за 21.03.2019 р.;
10. «Переможцю виборів Президента України 2019 року Зеленському В. О.» — № 86 за 08.05.2019 р.;
11. «Новий імпульс розвитку міжпарламентських зв’язків Україна—Японія» — № 126 за 09.07.2019 р.

Валерій КРОХМАЛЬ, завідувач Секретаріату ЧАНДУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар