-->

20.09.19

Прожитковий мінімум: на що впливає та чому за ці гроші неможливо вижити

Днями було оприлюднено проєкт бюджету на 2020 рік. В цьому документі урядовці розраховують – з якими фінансовими показниками країна житиме наступного року. Зокрема, йдеться про розмір прожиткового мінімуму. Проте, вивчаючи кошторис, з'являється нерозуміння – чому прожитковий мінімум, закладений в бюджеті, та той, що обрахували в Мінсоцполітики, відрізняється майже вдвоє.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів журналісту 24 каналу про специфіку обчислення прожиткового мінімуму.

Держбюджет, який ще змінять

Після оприлюднення проєкту держбюджету всі почали його аналізувати та прораховувати – які зміни очікують на гаманці українців.

Олег Пендзин пояснює, що поданий до Ради бюджет на 2020 рік сформований на макроекономічному прогнозі, який розроблявся в травні місяці цього року, тому найближчим часом ці показники обов'язково переглядатимуться. Адже мають прийняти нову програму дій уряду, де власне буде прописаний, зокрема, й прожитковий мінімум. Експерт переконаний – до другого читання бюджет докорінно зміниться. Тож рахувати поки що рано. 

Сьогодні фактичний прожитковий мінімум обліковує Мінсоцполітики в трьох кошиках (продукти харчування, непродовольчі товари та послуги). Цю інформацію вони розміщують на своєму сайті. Наразі там вивішена інформація, що фактичний розмір прожиткового мінімуму за липень 2019 року у розрахунку на місяць на одну людину становить 3 706 гривень, а з урахуванням суми обов'язкових платежів – 4 251 гривню. Водночас, коли ми починаємо читати бюджет на 2020 рік, бачимо зовсім інші цифри. Так, згідно з головним кошторисом країни, прожитковий мінімум на одну працездатну людину на місяць з 1 січня 2020 року складатиме 2 102 гривні.


Немає коментарів:

Дописати коментар