-->

10.12.19

Запорізькі чорнобильці відзначать день перемоги над атомом

В суботу, 14 грудня, в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У цей день у 1986 році було завершено будівництво саркофагу над четвертим ядерним реактором, яке тривало неймовірно швидкими та напруженими темпами шість місяців.

…Майор КДБ Павло Білан влітку 1986 року керував опергрупою, яка супроводжувала до зруйнованого енергоблоку семитисячну армію військових будівничих. Павло Антонович тоді відчув на собі, як важко бути… генералом. Бо час його перебування в зоні співпав з експериментом, коли 14 діб вахти замінили на 32 доби. Київський вищий чин відмовився їхати на такий довгий термін, і Павло Білан був зарахований до штатного розкладу на посаду полковника/генерал-майора.

Павла Білан (в центрі) зі своєю опергрупою. 1986 рік

На будівництві саркофагу він перебував з 15 липня по 16 серпня, напряму спілкувався з головами держкомісії з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Андрієм Кисельовим та Геннадієм Вєдєрніковим.

“Чорнобильська катастрофа – страшна ядерна війна, так і не визнана війною, яка з моменту вибуху і до сьогодення забирає людські життя. – говорить Павло Антонович. – 14 грудня був уведений в експлуатацію саркофаг на четвертому енергоблоці, і ми відзначаємо цей день, як день нашої Перемоги. Ми тоді захистили від ядерного пекла не тільки громадян України, але і європейців”.

У 2002 році Павло Білан брав участь у створенні Запорізького громадського об’єднання «Чорнобильці Запоріжжя», яке очолює з 2011 року. Переможців над атомом залишилося небагато – тяжкі хвороби через опромінення вкоротили їм віку.

За словами Павла Антоновича, зараз у нашому місті мешкає близько трьох тисяч постраждалих від аварії, переселенців з Чорнобильської зони і ліквідаторів [останніх налічується лише 386]. І з кожним роком суспільна роль об’єднання зростає. Бо прийнятий у 1991 році Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, постраждалих від Чорнобильської аварії» майже не працює. Пенсії фінансується десь на 50 відсотків, програми з медичного забезпечення, лікування та оздоровлення – десь на 20.

“Вирішуємо питання на місцевому рівні. У чорнобильців дуже багато онкологічних захворювань, і боремося за людину у кожному по окремому випадку. Також разом з колегами з інших регіонів намагаємося відстоювати наші права у Кабміні та Верховній Раді”, – каже полковник СБУ у відставці, голова ЗГО «Чорнобильці Запоріжжя» Павло Білан.

Цьогоріч відзначити день своєї перемоги чорнобильці збираються мітингом, який відбудеться 13 грудня, о 10.00 біля меморіалу героям Чорнобиля.

Ганна Чуприна, фото автора та з архіву Павла Білана

Немає коментарів:

Дописати коментар