-->

13.02.20

У Рівному запустили першу в Україні систему моніторингу радіації

У Рівному в Головному управлінні Державної служби надзвичайних ситуацій презентували новітнє обладнання, що дозволить проводити моніторинг радіаційної ситуації в місцях їхнього встановлення в режимі реального часу.

Про це пише видання Все – тобі зрозуміло.

Як повідомляють у пресслужбі ДСНС Рівненської області, подібне обладнання в Україні запускається вперше.

Система дозволяє контролювати фонове випромінювання та радіаційне забруднення просто з координаційного центру Головного управління.


Тепер підпорядкованим підрозділам не обов’язково чотири рази впродовж доби звітувати щодо стану радіаційного фону, як це було раніше.


Довідка

В Україні моніторинг радіаційного забруднення здійснюють:
  • Український метеорологічний центр – здійснюють щоденний моніторинг на регіональних станціях. Результати передаються до загальноєвропейської платформи обміну даними та публікуються на сайті.
  • Державна інспекція ядерного регулювання – здійснюють щотижневі перевірки виконання вимог законодавства з ядерної та радіаційної безпеки, умов ліцензій та виданих дозволів. Результати публікуються на сайті.
  • Державне агентство з управління зоною відчуження – здійснюють моніторинг у Чорнобильській зоні відчуження та публікують їх на сайті для широкого загалу.
Крім цього, моніторинг здійснюється на пунктах спостереження кожної атомної станції. Загалом є близько 200 пунктів, підпорядкованих усім цим організаціям.

У випадку перевищення норм радіаційного забруднення, надзвичайної ситуації чи загрози її виникнення на ядерному об’єкті будь-який орган, що здійснює контроль, зобов’язаний повідомити Державну службу надзвичайних ситуацій (ДСНС).

Немає коментарів:

Дописати коментар