-->

14.03.20

Лікарі та пацієнти в Україні чекають на другий етап медичної реформи

Згідно із «Законом про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» 1 квітня стартує другий етап медичної реформи. 1769 спеціалізованих медичних закладів подали свої заяви на укладення договору з НСЗУ. Вони чекають на підписання договору, адже іншого варіанту отримання державного фінансування з 1 квітня не передбачено.1 квітня Програма медичних гарантій - перелік безоплатних медичних послуг - повинна запрацювати у повному обсязі. Це - шлях до забезпечення конституційного права громадян на безоплатну медичну допомогу від держави. Про це йшлося на прес-конференції у Києві.

Оксана Мовчан, керівниця Національної служби здоров’я України:
«З 1 квітня в Україні стартує другий етап медичної реформи. На сьогодні понад 1 700 закладів, які надають спеціалізовану медичну допомогу, подали заяви контрактування з НСЗУ. Вони очікують на підписання договорів. НСЗУ підписала договори з понад 50 % обласних Центрів надання екстреної медичної допомоги.

У нас може змінюватися тактика, але не може змінюватися стратегічна мета.

Контрактування з НСЗУ – це швидке керування фінансами в умовах пандемії чи будь-яких інших криз, концентрація та ефективне використання ресурсів там, де вони дійсно потрібні пацієнтові, оперативний збір даних і можливість їх миттєвого оброблення, бо мережа комп’ютеризована. Усі дані можна аналізувати, відслідковувати та приймати миттєві рішення. Це той інструмент, що допоможе уряду ефективно керувати ситуацією у медичних закладах.».

Директор Департаменту договірної роботи НСЗУ Андрій Віленський наголосив, що на другому етапі медичної реформи також впроваджується принцип «гроші йдуть за пацієнтом», тобто медичні заклади отримують кошти за конкретну допомогу, надану конкретному пацієнту.

«З 1 квітня медичні заклади можуть почати працювати у нових умовах. Якщо цього не відбудеться, Україна в умовах пандемії коронавірусу витрачатиме фінансові ресурси марно.

На сьогодні майже всі пропозиції від медичних закладів України, які планували укласти контракт з Національною службою здоров’я, вже опрацьовано. Тепер ми розуміємо, де та який конкретно заклад має потужності, медичне обладнання, рівень надання медичних послуг. Раніше таких даних не було. Наступного тижня починаємо підписання контрактів».

За словами завідувача нейрохіругічного відділення Полтавської обласної клінічної лікарні Михайла Тончева, зміна принципів фінансування стала стимулом для поліпшення надання медичних послуг для громадян.

«Наш регіон брав участь у пілотному проекті з впровадження реформи вторинної ланки. Результати - дуже позитивні. Зокрема, у нейрохірургії збільшено спектр операцій, покращилася якість надання медичної допомоги. Ще кілька років тому наша лікарня не мала навіть сучасного мікроскопу. Тепер маємо навігаційну станцію 5-го рівня складності, потужні ангіографи тощо.

Мене дивують ідеї щодо відтермінування медичної реформи. У регіонах лікарні до неї готуються: змінюються маршрути пацієнтів для пацієнтів з інсультом, тяжкими травмами. Вимоги, які ставить НСЗУ перед лікарнями, є мінімальними. Якщо їх не виконувати, постає питання: чи має вона, взагалі, право надавати медичну допомогу», - сказав Михайло Тончев.

Доцент Національного медичного університету, завідувач відділення ендоскопії та малоінвазивної хірургії клініки «Оберіг» Владислав Яковенко, зазначив, що Україна стала другою (після Польщі) державою у світі, де ранні високоточні ендоскопічні дослідження включено до безоплатних медичних послуг.

«В Україні щороку у 20 тисяч пацієнтів виявляють рак кишківника чи шлунка. Цьому можна було б запобігти завдяки ранній діагностиці.

Раннє виявлення новоутворень включено до пріоритетних напрямків у Програмі медичних гарантій. Під цю послугу лікарні закуповують новітнє медичне обладнання, ендоскопісти почали працювати згідно з клінічними протоколами.

Реформу зупиняти не можна. Вона рятує життя тисячам українців. Якщо її не почати з 1 квітня, іншого часу може не бути. Тяжко буде повернути довіру лікарів та пацієнтів. Ми повинні це зробити», - зазначив Владислав Яковенко.

Виконавчий директор БФ «Пацієнти України» Інна Іваненко, посилаючись на дані Світового банку, наголосили, що понад 50 % коштів на медицину в Україні, є тіньовими.

«Щороку 22 млрд грн пацієнти платять зі своєї кишені за діагностику та лікування хвороби, продаючи квартири та машини. У багатьох пацієнтів немає цього і вони просто помирають. Щодня у нашій країні помирають понад 1 600 пацієнтів, зокрема, й від тяжких хвороб.

Медична реформа з 1 квітня дасть кожному українцю доступ до гарантованого державою пакету безоплатних послуг.

Пацієнти втомилися чекати на цю реформу. Відтермінування відкине нас у минулого, ідеальних умов не буде ніколи. Від імені півтора мільйона українських пацієнтів, я закликаю Президента, уряд, народних депутатів не зупиняти медичну реформу», - сказала Інна Іваненко.

Немає коментарів:

Дописати коментар