-->

05.03.20

Уповноважений взяла участь у засіданні Правління Пенсійного фонду України

Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова взяла участь у засіданні Правління Пенсійного фонду України, де обговорювалися підсумки роботи у 2019 році щодо реалізації державної політики з питань пенсійного забезпечення, виконання бюджету та завдань, покладених на органи Пенсійного фонду України.

«Обговорили з членами Правління питання щодо необхідності проведення індексації пенсійних виплат громадянам України. В свою чергу поінформувала, що обов’язково звернуся до Міністерства соціальної політики з проханням надати пояснення чому не було розпочато індексацію пенсійних виплат 1 березня 2020 року, а також повідомити конкретні терміни її проведення», - повідомила Людмила Денісова.

Вона також поінформувала присутніх про порушення прав громадян на пенсійне забезпечення через втрату страхового стажу.

Особливу увагу Правління Уповноважений звернула на підприємства, які ліквідовані без право наступництва, адже в Україні наразі налічується 383 152 особи, які втратили страховий стаж саме через ліквідацію цих підприємств.

«У 2019 році я надавала Уряду відповідні рекомендації щодо урегулювання питання про зарахування до страхового стажу періоду роботи, за який з вини роботодавця не було сплачено страхового/єдиного соціального внеску. Однак і до сьогодні не напрацьовано жодних пропозицій для урегулювання цієї системної проблеми», - зазначила Людмила Денісова.

Омбудсман запропонувала внести до проекту постанови Правління Пенсійного фонду України пункт, відповідно до якого заступникам голови Правління необхідно підготувати пропозиції стосовно урегулювання питання щодо зарахування до страхового стажу періоду роботи, за який з вини роботодавця не було сплачено страхового/єдиного соціального внеску.

Крім того, Людмила Денісова запропонувала доручити заступнику Голови правління Ірині Ковпашко підготувати та винести на розгляд правління ПФУ пропозиції щодо спрощення механізму погашення заборгованості з пенсійних виплат за рішеннями суду.

Слід відзначити, що Правління ПФУ одноголосно підтримало рекомендації та пропозиції Уповноваженого.

«Вважаю, що своєчасна та повна сплата страхового/єдиного соціального внеску роботодавцем забезпечить належне пенсійне забезпечення громадян України та запобігатиме порушенню їх прав на відповідні пенсійні виплати», - наголосила Людмила Денісова.

Немає коментарів:

Дописати коментар