-->

16.06.20

Що стоїть за протестами чорнобильців харківщини, некомпетентність чи бездіяльність влади?

Через некомпетентність влада нав’язує думку, що чорнобильці начебто проти тих людей, які захворіли на COVID, що ліквідатори начебто намагаються позбавити тих харків’ян, котрі захворіли на коронавірус, якісної медичної допомоги. Влада нераціонально, нелогічно й антиморально підходить до цього питання. За даними МОЗ, які роздрукував один з учасників акції, немає проблем із місцями для пацієнтів з коронавірусом у харківських лікарнях.

У диспансері ж відкрито, наприклад, цілий напрямок з надання післяопераційної допомоги онкохворим. Вони там проходить хіміотерапію. Лікарні потрібно заробляти кошти на виживання в умовах другого етапу медичної реформи «імені У. Супрун».

І от з цими адміністративними рішеннями починають ламати дрова, що чорнобильці залишились без допомоги: у спеціалізовану лікарню нам третій місяць неможливо потрапити, а в інші лiкарнi – фактично тільки на платній основі.

В Харківській облдержадміністрації останніми днями полюбляють згадувати про те, що диспансер було включено до переліку, який затвердив Кабінет міністрів, тих медичних закладів, котрі можуть приймати хворих на коронавірус, тому що ця лікарня відповідає вимогам.

Але, по перше, хто подавав пропозиції до тієї постанови Уряду? Чи порадились з фахівцями, з громадськістю, як того вимагає регламент підготовки таких документів? Чи з нашою робочою групою, котра плідно працювала при облдержадміністрації? Що це? Некомпетентність?

У Харківській області ще живе біля 20 тис. громадян, котрих називають чорнобильцями, у тому числі понад 10 тис. учасників ліквідації наслідків цієї катастрофи планетарного масштабу. Ще живе…

Половина з них мають статус особи з інвалідністю внаслідок впливу радіаційного опромінення. Але й серед другої половини здорових нема. З багатьма «букетами болячок» через підірваний імунітет чорнобильці входять до групи серйозного ризику.

Відповідно до частини другої статті 17 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, Кабінет Міністрів України, центральні органи виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізують державну політику у сферах охорони здоров’я, соціального захисту населення, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, громадські організації повинні організовувати щорічне медичне обстеження (диспансеризацію) та лікування всіх осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Саме для цього й було створено цей медичний заклад як спеціалізований центр, а Постановою КМУ ще від 4 жовтня 1996 р., № 1218 його внесли до «Переліку спеціалізованих медичних закладів, що забезпечують лікування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

По-друге. Нещодавно, у минулу п’ятницю, один чоловік, що обіймає посаду заступника голови облдержадміністрації, дав «слово офіцера», що «чорнобильська лікарня буде для чорнобильців» та заявив, що він «заручився підтримкою губернатора А. Кучера в тому, що чорнобильська лікарня в самий найближчий час, швидше за все на наступному тижні, почне плановий прийом чорнобильців на лікування».

Дехто з наших чорнобильців сказав тоді: «Поживемо – побачимо…»

Дожили до понеділка. І що ж ми бачимо?

Лікарню «відкрили» для чорнобильців після багатогодинних перемовин, але обмежено – тільки один корпус для всіх її відділень. А у «вільних» засобах масової інформації почали нову хвилю протиставлення мешканців області, які захворіли на COVID, і чорнобильців, цинічно оббріхуючи останніх, пересмикуючи їхню позицію.

Але чорнобильці ніколи не були проти того, щоб у чорнобильському диспансері лікувались інші наші громадяни. І так званий другий етап медичної реформа передбачає, що будь-хто може лікуватись у будь-якому лікувальному закладі, маючи тільки направлення від сімейного лікаря. Ми проти того, щоб нам, чорнобильцям, не давали можливості лікуватись й надалі там, де ми завжди лікувались. Безкоштовно, як гарантує нам стаття 20 нашого Закону.

По-третє. Скажіть, а що, важко просто подумати про те, чи в нашій Харківській області, крім інфекційної та чорнобильської, є інші лікарні, чи немає? Чи немає на Слобожанщині дитячих таборів, що пустують, чи баз відпочинку? Що це? Бездіяльність?

До речі, ще у березні 2020 р. під час робочої зустрічі чорнобильського активу м. Харкова та Харківської області з директором Департаменту охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації В. Іванніковим ми наполягали на тому, щоб у переліку медичних закладів, котрі можуть приймати хворих на коронавірус, який затверджено урядовою постановою, про яку згадує облдержадміністрація, замінили КНП ХОС «Обласний клінічний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення» на інший лікувальний заклад. І був час це спокійно зробити, підібрати іншу лікарню чи інший заклад, котрий відповідає вимогам, внести до Уряду відповідну пропозицію, тощо. І для цього потрібно було зробити ці дії. Саме зробити певні дії. Але…

Четверте. Нам ще одна людина, що теж обіймає посаду заступника голови облдержадміністрації, розказує, що необхідно, щоб розвантажити, задіяти ще один медичний заклад обов’язково, що в диспансері начебто «тих, хто переніс COVID, будуть тільки доліковувати» (???). А як же пояснення Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я та її голови доктора Тедроса Гебрейесуса, що «люди, котрі інфіковані на COVID-19, можуть як і раніше заражати інших і після того, як у них зникли симптоми хвороби. Тому заходи ізоляції повинні дотримуватися протягом не менше двох тижнів після зникнення симптомів. Допускати контакти з іншими людьми не можна до кінця цього періоду”.

Чи варто нам нагадати це шановному заступнику голови Харківської облдержадміністрації ще раз: «люди, котрі інфіковані на COVID-19, можуть як і раніше заражати інших і після того, як у них зникли симптоми хвороби». То як? «Протягом не менше двох тижнів після зникнення симптомів». Бажаєте допомогти своїми діями «скороти кількість чорнобильців»? Чи ще й далі підривати пандемічну ситуацію у самому центрі нашого півтораміліонного міста? Що це? Некомпетентність?

Може вже досить зазіхати на права чорнобильців? Може вже досить зазіхати на наше право на життя?

Конституційний суд України заборонив забирати у нас чорнобильців гарантії і компенсації, медичні пільги в тому числі. Відповідно до Конституції Україна є соціальна, правова держава. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, а права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави. Це i є основою конституцiйного ладу.

Але в Харкові не шанують закони. Попереду вибори. Владі є про що добре подумати…

Також подумать i про вiдсутнicть у деяких державних службовцiв таких рис, як совicть та мораль…

I про вiдповiдальнiсть державного службовця за стравлювання рiзних груп населения, одних на iнших тех подумать не завадить …

До речі, ще за радянські часи дії або бездіяльність, що спрямовані на підрив конституційного ладу, називались простим словом «шкідництво». Не хотілось би проводити паралелі…

Харків'янин, ветеран Чорнобиля

Немає коментарів:

Дописати коментар