-->

08.07.20

Про Звернення Чернігівської обласної ради до Президента України Зеленського В.О. щодо відзначення на державному рівні 35-х роковин Чорнобильської трагедії

ЧЕРНІГІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
РІШЕННЯ
(двадцять четверта сесія сьомого скликання)
1 липня 2020 року № 3-24/VII                                                                                              м.Чернігів

Про Звернення Чернігівської обласної ради до Президента України Зеленського В.О. щодо відзначення на державному рівні 35-х роковин Чорнобильської трагедії

Керуючись частиною 2 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», обласна рада вирішила:

1. Схвалити Звернення Чернігівської обласної ради до Президента України Зеленського В.О. щодо відзначення на державному рівні 35-х роковин Чорнобильської трагедії (Звернення додається).

2. Направити Звернення до Президента України.

Голова обласної ради                                                                                                    І.С.Вдовенко

Звернення
Чернігівської обласної ради до Президента України ЗеленськогоВ.О.
щодо відзначення на державному рівні 35-х роковин Чорнобильської трагедії

У 2021 році виповнюється 35 років з часу Чорнобильської трагедії, найбільшої техногенної катастрофи, що сталася в історії людства, внаслідок якої постраждало близько 5 млн громадян України, Білорусі, Російської Федерації. Радіоактивного впливу зазнали території країн Європи, забруднено близько 200 тис. кв. км.

Дуже потужного радіаційного удару зазнала у 1986 році Чернігівщина: 7 районів області, 248 населених пунктів визнані потерпілими.

Статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи мають 67,3 тис. осіб, серед яких 8,4 тис. учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та 8,9 тис. потерпілих дітей. В області 4,4 тис. осіб з інвалідністю, пов’язаною з Чорнобильською катастрофою.

Героїчними зусиллями, ціною свого здоров’я і життя майже 650 тис. ліквідаторів, з яких близько 350 тис. громадяни України, запобігли ще більш згубним наслідкам Чорнобильської катастрофи. На превеликий жаль, сьогодні серед живих залишилася тільки третина із тих ліквідаторів, які боролися з наслідками цієї страшної трагедії. Гірше того, серед учасників будівництва захисної споруди «Укриття» (Саркофаг), яка була введена в експлуатацію до 30 листопада 1986 року, живими на сьогодні залишились лише кілька десятків чоловік.

Ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС в Україні і світі називали Героями, адже вони врятували Україну і Європу від згубних наслідків ядерної катастрофи.

Людські та високі професійні якості, масове виявлення героїзму чорнобильцями в період ліквідації аварії на ЧАЕС та її наслідків – найвищий зразок мужності, патріотизму та відданості своєму народу і державі.

Місцеві держадміністрації разом із органами місцевого самоврядування та Чорнобильськими громадськими організаціями постійно, вшановуючи пам'ять загиблих та померлих ліквідаторів, надають посильну допомогу сім’ям чорнобильців, смерть яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи.

У містах і селах споруджені пам’ятники, меморіальні знаки на честь подвигу ліквідаторів, щорічно проводяться відповідні пам’ятні заходи.

Місцеві органи влади Чернігівської області та громадські Чорнобильські організації знаходяться у постійній співпраці на засадах взаєморозуміння, шани і поваги до героїв-ліквідаторів найбільшої в світі техногенної ядерної катастрофи.

Враховуючи пропозицію обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», депутати Чернігівської обласної ради напередодні трагічної дати в історії України –

35-х роковин Чорнобильської трагедії, з метою увічненнябезсмертного подвигу ліквідаторів, вшанування пам’яті загиблих і померлих чорнобильців, посилення їх соціального захисту, продовження традицій шанобливого ставлення до ветеранів Чорнобиля, звертаються до Вас, Вельмишановний пане Президенте України, з проханням видати Указ Президента України, яким оголосити на державному рівні 2021 рік – Роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та пам’яті жертв Чорнобильської трагедії, заснувати відзнаку Президента України: пам’ятну медаль – «За врятоване життя».

Також доручити Кабінету Міністрів України:

– створити Національний організаційний комітет із відзначення 35-х роковин Чорнобильської трагедії та затвердити відповідний план заходів на 2021-2023 роки, з врахуванням пропозицій всеукраїнських громадських чорнобильських організацій;

– внести на розгляд Верховної Ради України законодавчі пропозиції щодо відновлення базових норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», передусім: стосовно поліпшення пенсійного забезпечення учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 1 і 2 категорії, з числа тих, які направлялись в зону відчуження від підприємств, відомств, організацій; виділення коштів на житло чорнобильцям; відновлення медичних програм та збільшення їх фінансування з державного бюджету; збільшення розмірів компенсації на продукти харчування постраждалим категорії 1 та 2, щорічної допомоги на оздоровлення та одноразової компенсації.

Прийнято на двадцять четвертій сесії 
обласної ради сьомого скликання
1 липня 2020 року

Немає коментарів:

Дописати коментар