-->

07.07.20

Президенту України В.О. Зеленському

Президенту України
В.О. Зеленському

Шановний пане Президенте України!

Центральна Рада Всеукраїнської Громадської Організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» 23 червня цього року оприлюднила Відкрите звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем'єр міністра України у зв'язку з подальшим намаганням влади знищити систему захисту учасників ліквідації аварії на ЧАЕС та потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Ключовим питанням у цьому зверненні було зазначене порушення Конституції України і норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в Харківській області. Чорнобильців Харківщини, внаслідок недолугої, непрофесійної діяльності обласної державної адміністрації при відборі опорних лікарняних закладів для госпіталізації пацієнтів з COVID-19, позбавили законного права на диспансерне лікування.

Єдиний лікарняний заклад із 240, які задіяні для лікування хворих на коронавірус по Україні, - а саме КНП Харківської обласної ради «Обласний клінічний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення», був незаконно, без погодження і обговорення з чорнобильською громадськістю і Харківською обласною Радою включений до цього переліку. Тим самим було порушено норми ст.16 Конституції України, у якій зазначено, що «…подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов'язком держави», а також норми ст.17 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», Постанови Кабінету Міністрів України від 04.10.1996р. №128 «Про затвердження переліку спеціалізованих медичних закладів, які забезпечують лікування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи», Рішення Конституційного суду України від 25.04.2019 року №1-р(II)2019 та інших нормативних актів.

Керівництво Міністерства охорони здоров`я України, разом з НСЗУ, спільно з Головою Харківської обласної державної адміністрації О.Кучером, які допустили порушення Конституції і Законів України, мають понести відповідальність. Їх злочинна діяльність, халатність і безвідповідальність призвели до того, що 20,5 тисяч чорнобильців Харківської області, з яких 6,5 тисяч це - інваліди, позбавлені диспансерного лікування.

Зазначимо також, що на базі Харківського чорнобильського диспансеру проходять лікування чорнобильці сусідніх областей України, а також переселенці з Донбасу. Професійні медики стверджують , що по своїм критеріям Харківський диспансер не відповідає вимогам МОЗ України та ВОЗ для лікування коронавирусу.

Внаслідок унеможливлення спеціалізованого лікування, у багатьох чорнобильців погіршився стан здоров`я, десятки людей за власні кошти вимушені проходити курс дороговартісного лікування в інших медичних закладах. На жаль, близько 90 осіб за цей час передчасно померли, не дочекавшись лікування.

Лідери чорнобильських організацій Харьківщини намагалися з 02.04.2020 р. переконати посадовців облдержадміністрації у хибності прийнятого рішення та наполягали на зустрічі з Головою ХОДА О.Кучером. І тільки 22 червня цього року О.Кучер запросив чорнобильських лідерів області в облдержадміністрацію для розмови. У цей же час була здійснена силова акція по розміщенню коронахворих в диспансер. При цьому були задіяні підрозділи спецполіції, які на території лікарняного закладу проти інвалідів-чорнобильців, які там знаходились і лікувались, застосували силові дії.

Обласна влада, незважаючи на намагання чорнобильців Харківщини знайти компроміс у цьому складному питанні, зайняла позицію обману та звинувачення чорнобильців у непатріотичності. Підконтрольні засоби масової інформації, соціальні інтернет-засоби поливають брудом Героїв-чорнобильців, які у свій час врятували Україну і все живе у Світі, завдяки цьому ми зараз ЖИВІ.

Чорнобильці всієї України обурені такими брутальними діями влади, тому просимо і вимагаємо від Вас, як Гаранта Конституції України, втрутитись у цю справу, відновити справедливість та покарати нерадивих очільників владних структур, повернути найближчим часом Харківський диспансер для лікування чорнобильців.
Просимо також доручити Генеральній прокуратурі України здійснити перевірку по факту вищезазначених порушень Конституції і Законів України очільниками Харківської облдержадміністрації та Міністерства охорони здоров`я України.
У 2021 році відзначатимуться 35-ті роковини Чорнобильської трагедії. Ми, чорнобильці, вимагаємо забезпечити наше буденне існування, а не прозябання в муках недоотримуваного лікування.
Вимагаємо також припинення протиправного переслідування правоохоронними органами учасників акції протесту в м. Харкові, зокрема, Віктора Івановича Собка – інваліда 2 групи, героя – ліквідатора, якого зараз тримають під домашнім арештом, за сфабрикованими звинуваченнями працівників Національної поліції України.

Звертаємо Вашу увагу на те, що згідно із Законом України «Про звернення громадян» заяви, клопотання та скарги осіб з інвалідністю внаслідок війни розглядаються першими керівниками державних органів особисто.

Тому наполягаємо на зустрічі з Вами особисто для обговорення зазначених питань та надання письмової відповіді від Вас пане Президенте України.

За дорученням
Центральної Ради,
Президент Всеукраїнської громадської організації
інвалідів "Союз Чорнобиль України" М.М. Хрущенко

За дорученням правління
Всеукраїнської громадської організації
«Всеукраїнське обєднання ветеранів Чорнобиля—
чорнобильці України» В.С.Проскурин

Немає коментарів:

Дописати коментар