-->

18.09.20

Кабмину дали ручник по управлению льготами, гарантиями и запретами

Рада дала Кабмину право сокращать срок действия всех гарантий, льгот и ограничений, установленных законами на время карантина.

17 сентября Верховная Рада приняла в целом как Закон законопроект о внесении изменений в Государственный бюджет Украины на 2020 год № 3991. Называется он «относительно автомобильных дорог общего пользования и восстановления аварийных мостовых сооружений», однако его суть не соответствует названию.

В частности, ко второму чтению в законопроекте появилась поправка следующего характера (и она учтена):

«4. У період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, надати право Кабінету Міністрів України скорочувати строк дії обмежень, заборон, пільг та гарантій, встановлених відповідними законами України, прийнятими з метою запобігання виникненню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, крім випадків, коли зазначене може призвести до обмеження конституційних прав чи свобод особи».

Проще говоря, Кабмину разрешается его актами по-своему регулировать широчайший круг правоотношений, урегулированных законами.

Главное юридическое управление Верховной Рады прямо указало, что такая правка противоречит Конституции Украины и высказанной 28 августа позиции в Решении КСУ.

«Окремі застереження викликає пункт 4 Прикінцевих положень законопроекту, в якому передбачається «У період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, надати право Кабінету Міністрів України скорочувати строк дії обмежень, заборон, пільг та гарантій, встановлених відповідними законами України, прийнятими з метою запобігання виникненню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, крім випадків, коли зазначене може призвести до обмеження конституційних прав чи свобод особи».

Наведена редакція суперечить приписам статей 1, 3, 6, 8, 19, 85, 92 Конституції України.

Зокрема, Конституційний Суд України у Рішенні від 28 серпня 2020 року № 10-р/2020 наголошує, що обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина є можливим у випадках, визначених Конституцією України. Таке обмеження може встановлюватися виключно законом – актом, ухваленим Верховною Радою України як єдиним органом законодавчої влади в Україні. Встановлення такого обмеження підзаконним актом суперечить статтям 1, 3, 6, 8, 19, 64 Конституції України.

Відтак, запропоновані законопроектом зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» не узгоджуються із нормами Конституції та законів України, а також не враховують правові позиції Конституційного Суду України», - подчеркнули в ГЮУ.

Немає коментарів:

Дописати коментар