-->

12.02.21

СУДОВА КОЛЕГІЯ В ЦИВІЛЬНИХ СПРАВАХ ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ (витяг)

Правові позиції, висловлені судовою колегією в цивільних справах Верховного Суду України в зв'язку з аналізом причин перегляду судових рішень у цивільних справах у 1996 році

85. При вирішенні спорів про відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров'я, слід мати на увазі, що відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" громадянам, віднесеним до категорії осіб, які постраждали внаслідок цієї катастрофи (п. 1 ст. 14) і визнані інвалідами, та сім'ям, які втратили годувальника з числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою, завдана цим шкода відшкодовується призначенням державної пенсії та виплатою додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю, та щомісячної компенсації сім'ї за втрату годувальника. 

Особи, віднесені до категорії 2 (п. 2 ст. 14), але не визнані інвалідами, мають право на відшкодування у встановленому законодавством порядку втраченого заробітку, який вони мали до ушкодження здоров'я, якщо захворювання або каліцтво, що виникли у зв'язку з виконанням робіт, пов'язаних з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС, призвели до стійкої втрати професійної працездатності, що встановлено уповноваженою медичною комісією (п. 8 ст. 21). У таких випадках причинний зв'язок між захворюванням, пов'язаним із Чорнобильською катастрофою, і стійкою втратою працездатності громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, визнається встановленим, якщо його підтверджено під час стаціонарного обстеження постраждалих уповноваженою медичною комісією не нижче обласного рівня або спеціалізованими медичними установами Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, які мають ліцензію Мінздрава України (ст. 12 ). 

Під встановленим законодавством порядком відшкодування в зазначених випадках втраченого заробітку слід, зокрема, розуміти порядок його відшкодування, передбачений Законом України "Про охорону праці", Цивільним кодексом України і затвердженими відповідно до них Кабінетом Міністрів України Правилами відшкодування власником підприємства, установи і організації або уповноваженим ним органом шкоди, заподіяної працівникові ушкодженням здоров'я, пов'язаним з виконанням ним трудових обов'язків.

Немає коментарів:

Дописати коментар