-->

04.06.21

Дайджест судової практики - перший апеляційний адміністративний суд

З метою заміни посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС особа не повинна повторно підтверджувати відповідний статус шляхом надання відповідних підтверджуючих документів.

13 травня 2021 року Першим апеляційним адміністративним судом розглянуто у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за апеляційною скаргою обласної державної адміністрації в особі Регіональної комісії з визнання статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 11 січня 2021 року за позовом фізичної особи до обласної державної адміністрації в особі Регіональної комісії з визнання статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи про визнання протиправним та скасування рішення, зобов’язання вчинити певні дії.

За результатами розгляду справи Першим апеляційним адміністративним судом прийнято постанову, в якій зазначено про таке.

Звертаючись до суду з позовною заявою, особа зазначила, що відмова суб’єкта владних повноважень видати нове посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС порушило її право на належний рівень соціального захисту від наслідків впливу небезпечних радіаційних факторів, яке виразилось у припиненні виплат, передбачених Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

При вирішенні наявного між сторонами спору, Перший ААС зазначив про те, що у даній справі має місце не видача посвідчення, що потребує встановлення наявності у особи відповідного статусу, а лише заміна посвідчення аналогічної категорії.

При цьому, чинним законодавством не передбачено, що з метою заміни посвідчення особа має повторно підтвердити відповідний статус шляхом надання відповідних підтверджуючих документів.

З урахуванням зазначеного, Перший ААС погодився з висновком суду першої інстанції про задоволення позовних вимог.

При вирішенні даної справи Першим ААС враховано правову позицію, яка висловлена у постановах Верховного Суду від 16 травня 2019 року (справа № 826/17220/17), від 11 лютого 2020 року (справа № 0940/2394/18).

Детальніше з текстом постанови від 13 травня 2021 року по справі № 200/10306/20-а можна ознайомитися за посиланням http://reestr.court.gov.ua/Review/96900552.

Немає коментарів:

Дописати коментар