-->

20.07.21

Законопроект, що порушує закон

Мінсоцполітики хоче отримати доступ в приміщення одержувачів соціальних пільг Вимоги безперешкодного доступу в житла українців т.зв. соціальних перевіряльників порушують права громадян на недоторканість житла

В Україні планують робити масові перевірки отримувачів субсидій, соціальних пільг та соціально незахищених сімей з дітьми безпосередньо на місці проживання. Відповідний законопроект, вже представлений на сайті Мінсоцполітики. "Коментарі" ознайомилися з ним і відібрали найцікавіше.  

Так згідно, з законопроектом об'єктом державного контролю були визначені "підприємці або фізичні особи, до повноважень яких згідно із законодавством належить збір документів для надання соціальної підтримки, її призначення та/або виплата, надання соціальних послуг, виконання функцій у сфері захисту прав дітей, а також заклади різних типів, форм власності та підпорядкування, у тому числі спеціальні виховні установи, в яких передбачено цілодобове перебування дітей, заклади освіти (в частині контролю стану виховної роботи з дітьми)". 

Метою перевірок заявлені "забезпечення дотримання об’єктами державного контролю та отримувачами соціальної підтримки вимог законодавства під час надання соціальної підтримки та за дотриманням прав дітей". Перевіряти їх держконтролери в особі працівників місцевих закладів надання соцдопомоги (Національна соціальна служба) можуть згідно з планами — щороку. Плани перевірки мають складатися і затверджуватися не пізніше грудня попереднього року. При цьому, за необхідності державні контролери можуть здійснювати і позапланові перевірки частіше ніж 1 раз на рік. Планові перевірки можуть тривати до 10 робочих днів, позапланові — 5 днів.

Одержувачі соціальних пільг мають з першої ж вимоги пускати контролерів до себе додому, якщо ті мають посвідку контролера та наказ про перевірку. Приходити можуть відразу кілька контролерів та свідків. Планується, що об'єкт перевірки буде попереджений про неї за 10 днів до візиту контролерів у разі планової перевірки. Позапланової — без попередження. Відмова пустити контролера автоматично тягне за собою позбавлення виплат субсидій чи інших соціальних пільг. Як будуть розгоратися події, якщо люди або керівники установ не були повідомлені завчасно, відсутні у своїх приміщеннях тощо — невідомо. Як непрописані і норми, згідно з тим, о якій годині можуть приходити державні контролери. Тобто, якщо візит заплановано рано вранці чи пізно ввечері, відмова пустити контролерів теж потягне за собою позбавлення права на отримання грошової допомоги? 

Також в законопроекті не вказано за якими ознаками контролери будуть вирішувати на практиці чи не занадто багато живуть "соціальники", чи родич, який приїхав в гості, буде вважатися таким, що постійно проживає у цьому приміщенні? Цікаво, але об'єкти перевірки (фізичні особи) при першій вимозі ще мають надати необхідні документи держконтролерам по приміщенню і доходам, забезпечити їх можливостями роботи, телефонним зв'язком, Інтернетом тощо. Тобто відмова надати стілець чи пароль від Wi-Fi також може трактуватися як недопущення контролера в приміщення і потягне за собою автоматичне позбавлення соціальних пільг? 

Поки що цей законопроект знаходиться на громадському обговоренні. Якщо його невдовзі приймуть, в силу він має вступити з 1 січня 2022 року.  Тоді щорічний моніторинг торкнеться усіх отримувачів соцдопомоги, субсидій, проблемних сімей з дітьми, закладів виховання дітей тощо. Позапланові перевірки можуть проводитися, наприклад, при подачі скарги на порушення прав дітей чи недостовірні відомості з доходів. Писати скарги можуть усі небайдужі — сусіди, громадські організації, місцева влада. За згодою сторін, потім представники громадських організацій або чиновники також зможуть брати участь у перевірках. Яким чином в Мінсоцполітики планують нейтралізувати "людський фактор" і прописати більш зрозумілі правила, за якими держконтролери будуть виносити рішення про призначення чи непризначення грошових і соціальних допомог — поки що невідомо.  Раніше "Коментарі" вже писали, які плани у влади на виплати субсидій у 2021 році.

Источник: https://money.comments.ua

11 коментарів:

Unknown сказав...

Було,було,але такого ще
Не було.

Gennadij сказав...

Все «гаранты» вытерли ноги и плевали на Конституцию, но этот её ещё и насилует! ДОВЫБИРАЛИСЬ!

Анонім сказав...

Всё идёт к тому, что в лице получателя субсидий, человек должен жить на уровне бомжа. А инвалид должен быть трясущимися, прилюдно пукающим и писающим в штаны. И никаких машин, комфортабельных квартир и костюмчиков Адидас.

Анонім сказав...

Это называется борьба с бедностью. Нет бедных не будет и субсидий и льгот. Вот "і зміни прийшли", а мы боялись.

uy3ig сказав...

А чему тут удивляться?! Закон о тайне вклада похерили? Закон о неприкосновенности жилища похерили? Закон о национальном достоинстве и равенстве похерили? ПОдождите - еще и право "Первой ночи" вернут и будут нас в зад драть уже по закону и на законном основании. Это украинская государственность, детка!

Анонім сказав...

А буде ще краще

Анонім сказав...

Однако в этой жизни ничего к лучшему не меняется. Перемены к лучшему ДЛЯ ВСЕХ это утопия. Страну ставят раком для обогащения избранной кучки негодяев, за счёт вечно надеющегося народа.

НіколаС сказав...

Не треба будоражить людей різними "статейками та анонімщиками".Я думаю що це фейк .Я не вірю.

Unknown сказав...

У нас субсидію получають люди які весь час знаходяться при владі,сват кум брат,а бідному як не давали так і давать не будуть.Будуть контролірувать його чи він ни обогатився,за щот пенсії або мізерної зарплати,яка уходитеме на комуналку,на ковбасу не буде,хіба що до мусорного ящика сходить.Європа.

uy3ig сказав...

Не верите? Вы получаете субсидию или льготы? ТОгда мы идем к вам!!!

Анонім сказав...

Кто, сомневается в проверках льготников читайте в - "интерфакс украина". Последнее предложение в статье от 20 июля 2021 г. в газете читайте -

а также рассказал, что проверяют и где ищут данные о финансовом положении льготников.

Ссылка на статью - https://biz.nv.ua/finance/subsidiya-2021-komu-nuzhno-pereoformit-dokumenty-a-komu-perenaznachat-lgotu-avtomaticheski-50172273.html

Дописати коментар