-->

19.11.21

Завдання Мінсоцполітики – допомогти громадам організувати ефективну систему соціального захисту на місцях та більш раціонально використовувати ресурси

Регіональний онлайн-семінар-тренінг «Сучасні підходи до адміністрування соціального захисту на рівні територіальних громад», що відбувся 17-18 листопада 2021 року у місті Суми, зібрав понад 140 учасників, серед яких - представники територіальних громад Сумської області, а також структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласної та районних державних адміністрацій, служби у справах дітей облдержадміністрації, обласного центру соціальних служб.

Заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко наголосив на важливості проведення подібних заходів, адже вони дають можливість територіальним громадам дізнатися, як організувати ефективну систему соціального захисту на місцях та більш раціонально використовувати ресурси. Зокрема, Віталій Музиченко зазначив: «Основна мета впровадження проекту, в межах якого проводиться захід, – підвищити спроможність тергромад, як організаційну, так і технічну для забезпечення надання соціального захисту та підтримки громадян. По-перше, у сфері надання адміністративних послуг соціального характеру налагодити функціонування фронт-офісів та забезпечити їх логістичну доступність, що дасть можливість громадянам звернутися за допомогою за місцем проживання. По-друге, забезпечити належну якість та доступність соціальних послуг, а також виконання органами місцевого самоврядування функцій захисту прав дитини».

Вікторія Медвідь, заступниця голови Сумської облдержадміністрації, висловила вдячність Мінсоцполітики та Світовому Банку за організацію навчальних заходів та зосередила свій виступ на індикаторах впровадження моделі соціального захисту, у тому числі захисту прав дітей у громадах Сумської області та зазначила, що наразі у 50 з 51 тергромади області утворені структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, усі територіальні громади використовують Програмний комплекс «Соціальна громада».

Протягом двох днів семінару учасники мали можливість покращити свої знання та навички щодо використання автоматизованої системи надання адміністративних послуг соціального характеру, а також з питань адміністрування надання соціальних послуг та захисту прав дітей. Зокрема, в ході практичного заняття з планування й організації розвитку соціальних послуг та забезпечення прав дітей учасники разом із досвідченими тренерами визначили необхідні соціальні послуги для кожної вразливої групи населення, потенційних надавачів соціальних послуг та джерела й методи їх фінансування.

Корисним для учасників семінару виявився досвід організації соціального захисту та адміністрування послуг соціального характеру з використанням Програмного комплексу «Соціальна громада», яким поділилися представники Краснопільської та Степанівської селищних тергромад Сумської області.

У ході семінару учасники за допомогою інтерактивних технологій мали можливість отримати відповіді на свої запитання, пройти опитування по кожній із сесій семінару для підтвердження ефективності навчання: правильні відповіді на запитання за його підсумками надали 95% учасників.

Сумський регіональний семінар-тренінг загалом отримав виключно позитивні відгуки та подяки від учасників, які зазначали важливість проведення таких заходів для усіх представників соціальної сфери, адже вони дають можливість удосконалити свої компетенції для покращення якості надання соціальних послуг для мешканців громад.

Немає коментарів:

Дописати коментар