-->

09.11.21

Чорнобильцям Волині – якісне оздоровлення в санаторії «Лісова пісня»

Волинь належить до п’яти областей України, які найбільше постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС. На сьогодні постраждалими визнано майже 127 тисяч волинян, 35 тисяч користуються соціальною підтримкою, серед яких 1 тисяча 903 учасники ліквідації наслідків аварії. Соціальний захист потерпілих від аварії на ЧАЕС проводиться коштом державного та обласного бюджетів. А у 2020 році на оплату допомоги на оздоровлення ліквідаторів аварії на ЧАЕС спрямовано 102 мільйони гривень.

Про це пише газета "Новий погляд+".

Основним проблемним питанням, яке хвилює усіх чорнобильців не тільки Волині, а й України є фінансове забезпечення лікувальних потреб ліквідаторів та членів їх сімей. Адже на ту пенсію, яку вони отримують, якісно пролікуватися та оздоровитися дуже важко.

Голова громадської організації «Союз інвалідів Чорнобиля м. Луцьк», заступник голови ГО Волині «Союз інвалідів Чорнобиля», заслужений лісівник України Степан Ковальчук розповідає, що питання оздоровлення чорнобильців має вирішуватися на державному рівні. Особливо – забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування.

"Ми запланували провести масштабну нараду на всеукраїнському рівні, де підніматимемо разом із головою громадської організації «Союз інвалідів Чорнобиля Волині» Ростиславом Кухтеєм питання оздоровлення. Вважаємо, що для волинян-ліквідаторів, як і для чорнобильців з сусідніх областей, найкращим варіантом оздоровлення був би санаторій «Лісова пісня», – каже Степан Ковальчук.

За його словами, чимало людей цієї пільгової категорії залюбки їдуть сюди на оздоровлення, як і він сам.

"Зараз тут оздоровлюються чимало чорнобильців з Любешівського, Камінь-Каширського, Маневицького районів, тобто тих регіонів, які чи не найбільше постраждали від вибуху на ЧАЕС. Пам’ятаю навіть ті часи, коли в перші тижні після аварії в Чорнобилі вирішувалося питання про відселення жителів деяких сіл (Галузія, Прилісне, Серхів) Маневиччини, настільки там скочив рівень радіації. А коли ми перевірили стан здоров’я місцевих учнів, зі 270 дітей відносно здоровим можна було вважати лише одного. Негативні наслідки аварії цього спостерігаємо сьогодні, аналізуючи ріст захворювань серед місцевого населення на онкологію, щитоподібну залозу, серцево-судинні захворювання, діабет, – розповідає Степан Ковальчук.

Голова громадської організації
«Союз інвалідів Чорнобиля м. Луцьк»
У «Лісову пісню» ліквідатор-чорнобилець приїжджає уже вчетверте. Зізнається, що раніше навіть не уявляв, наскільки якісні послуги надає санаторій із оздоровлення.

"Був і в Трускавці, і в Моршині, Миргороді, але, порівнюючи їх, розумію, що у «Лісовій пісні» лікувальна та оздоровча база нічим не поступається, – каже Степан Олександрович. – Найперше мене тут привабило озеро з чистою і прозорою водою, незагазоване повітря. А саме розташування санаторію серед лісу – це вже привід приїхати сюди. Ми разом із іншими громадськими організаціями будемо лобіювати в Києві питання розширення та модернізації оздоровчої бази «Лісової пісні», заохочення сюди інвестора, бо санаторій має неабиякий потенціал. Зважте й на те, що пандемія, зрештою, колись закінчиться, кордони відкриються і цей заклад матиме не тільки українського відпочивальника, а й іноземного. Тому і рівень послуг має бути європейським".

Порівнюючи свій перший візит до здравниці і теперішній, Степан Ковальчук відзначає, наскільки швидкими темпами міняється заклад у кращу сторону. Зізнається, сам десятки років очолював різні підприємства і знає, наскільки іноді важко зрушити з місця вирішення тої чи іншої проблеми, а тим паче сьогодні, зважаючи на нестабільну економічну ситуацію в державі, брак коштів у обласному та державному бюджетах.

Високий рівень надання оздоровчих та лікувальних послуг відзначає Тетяна Гончар, головна спеціалістка управління соціального захисту Луцької РДА, котра також на громадських засадах займається бухгалтерією громадської організації «Союз інвалідів Чорнобиля м. Луцьк».

Вперше вона потрапила у «Лісову пісню» в підлітковому віці, в середині 1990-х років, коли разом із однокласниками приїхали на оздоровлення. А тепер вже втретє обрала санаторій для того, щоб пройти оздоровлення.

Ростислав Кухтій, голова Волинського обласного товариства «Союз Чорнобиль» каже, що відпочинок та оздоровлення у «Лісовій пісні» для такої категорії, як чорнобильці, був би оптимальним варіантом.

"Я з великим задоволенням висловлюю вдячність директорці санаторію Руслані Дибель та персоналу здравниці, які зуміли на високому рівні організувати санаторно-курортне лікування чорнобильців, – каже Ростислав Кухтій. – Два роки тому з ініціативи громадської ради Волині чорнобильці, атовці та афганці приїхали до санаторію, де, за сприяння Руслани Дибель, створили єдиний центр для оздоровлення цих пільгових категорій людей. Зазначу, що він є одним в Україні.

До нас приїжджав вивчати це питання президент Всеукраїнської громадської організації «Союз інвалідів Чорнобиля», також делегація цієї організації з Вінниці, зустрічались із чорнобильцями, котрі відпочивають в санаторії. Від них почули лише схвальні відгуки, зауваження – жодного! Тому санаторію вручили відзнаку Всеукраїнської та обласної спілки.

І якби всі заклади так організовували роботу та переймалися проблемами громадської організації, як це роблять у «Лісовій пісні», то було б дуже добре. Ми розуміємо, що санаторій навіть дещо втрачає у фінансовому плані, беручись за оздоровлення пільговиків, та ми вдячні, що є керівники, котрим небайдуже наше здоров’я!"

Питання оздоровлення чорнобильців у санаторії Ростислав Кухтій порушував перед головою обласної ради, начальником департаменту соціальної політики Волинської ОДА, він сподівається, що до прохань і проблем цієї категорії людей дослухаються та зроблять усе можливе, аби вони змогли якісно оздоровитись у «Лісовій пісні».

Віта ШЕПЕЛЯ

5 коментарів:

Unknown сказав...

Я не зрозумів що конкретно та які хвороби лікують на забрудненній теритрії у цьому санаторії"ЛІСОВА ПІСНЯ"

Unknown сказав...

Мабуть настав час знімать обмеження та відбирать статус потерпілої Волинської області від наслідків ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ.

Віктор сказав...

брешуть волиняки-нарики зе

удача сказав...

Яликвидатор не одинажды был в этом санатории Лесная песня .Очень прикрасные процедуры персонал относится что на процедурах что столовая очень прелично. Многим санаториям в Украине нужно перейня опыт. При возможности обязательно приеду.

Unknown сказав...

Удача ты чтото путаеш читай внимательно речь идё не про Трускавецкую Лесную песню а про Лесную песню в ВОЛЫНСКОЙ ОБЛАСТИ.

Дописати коментар