-->

16.12.21

Призначено крихти, та їх не дочекаєшся: Скільки в Україні (не) платять ліквідаторам наслідків аварії на ЧАЕС


Посадовці, як і щороку, будуть багато говорити про те, як вони вдячні ліквідаторам за те, що вони віддали свої життя і здоров'я заради добра всього народу. Але в щирість заходів, що проводяться цього дня, давно вже не вірять не тільки учасники жахливих подій 26 квітня 1986 року, а й ті, хто в підсумку залишилися сиротами, вдовами.

Крім вшанування ліквідаторів, які пішли з життя, та епізодичного нагородження тих, хто ще залишився живий, для багатьох з останніх немає справедливого соціального забезпечення. Адже саме воно було б найкращою для них вдячністю.

"Прийдуть, покладуть квіточки до пам'ятника жертвам і ліквідаторам, і все на цьому скінчиться. Просто показуха. Краще щось зробити для людей, які цього потребують. Є ті, хто заслужив державну нагороду з доплатою до забезпечення хоча б в 100-200 грн", - говорить Ігор Філіпенко, ліквідатор другої категорії.

112ua.tv розповідає, як чорнобильців сьогодні (не) вшановують в Україні.

Боротьба за належні за законом виплати

Численні порушення прав постраждалих від наслідків аварії спостерігаються вже не перший рік. Українці багаторазово судилися з Пенсійним фондом і урядам щодо обсягів нарахувань, а також за права на пільги й компенсації, які їм стали надавати тільки за вибором.

Спочатку для чорнобильців було прописано пристойні пенсії. Якби закон виконувався, то вони отримували б від 10,6 до 17,6 тис. гривень на місяць. Але постановою Кабміну для чорнобильців першої категорії пенсії з урахуванням надбавок штучно обмежили прив'язкою до прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Для першої категорії це 285%, тобто сума в 5 512 гривень на місяць. Особи другої категорії щонайбільше можуть отримати 255% (4 931 грн), третьої — 225% (4 351 грн).

Виплату навіть цих порізаних коштів чорнобильці домагалися кров'ю і потом. У 2011 році пенсії для чорнобильців відв'язали від прожиткового мінімуму, який довго не переглядався, і прив'язали до конкретних доплат.

Згодом для чорнобильців таке рішення виявилося ще сумнішим, адже ці доплати не переглядалися з 2016 року. Українцям довелося доводити своє право на виплати в судах.

"Все було спрямовано на те, щоб людей просто відправляти до судів. Рішення надалі не виконувалися нібито у зв'язку з відсутністю коштів у держбюджеті", - коментує для 112ua.tv адвокат Ростислав Кравець.

Ще у змінах до закону про держбюджет на 2011 рік було прописано, що виплати здійснюються залежно від наявності грошей у скарбниці. Екс-заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко прямо підтверджував, що з виконанням соціальних гарантій є проблеми.

Деякі чорнобильці розповідають, що ті самі 4-5 тис. грн виплачуються. А багато хто залишився біля розбитого корита і може розраховувати лише на скромніші суми. Суди свого часу відмовляли їм в оскарженні обсягів виплат, посилаючись на закони, які згодом було визнано неконституційними. Жодного перегляду рішень у їхніх справах немає.

"Знущання з чорнобильців триває. За останні 5-6 років ви знайдете не одне рішення КСУ, яке визнавало незаконність обмеження соцвиплат. Чорнобильці зверталися до судів, але це жодним чином не впливало на відновлення їхніх прав. Всі ці органи соцзахисту продовжують і надалі нічого не виплачувати, не виконувати взяті на себе зобов'язання. Крім пафосних промов керівництва країни про те, що цей подвиг ніколи не буде забуто, більше чорнобильцям похвалитися і нічим. Про них пам'ятають лише двічі на рік: у День пам'яті Чорнобильської катастрофи і в День ліквідатора", - говорить Кравець.

Мінсоцполітики у 2020 році повідомляло, що для 1-ї категорії ліквідаторів середня пенсія становить 9,2 тис. грн, для 2-ї категорії – 2,4 тис. грн, для 3-ї категорії – 2,1 тис. Для осіб, які отримали інвалідність у зв'язку з Чорнобильською катастрофою, пенсія становила 2,7 тис. грн.

Юристи розповідають, що багато чорнобильців на практиці не бачать таких виплат. За їхніми словами, Міністерство соцполітики не виконало в повному обсязі вимоги 543 постанов з приводу гідного перерахунку пенсій ліквідаторам-військовикам. Тож від цієї категорії правозахисники все ще отримують дзвінки з проханнями допомогти у відновленні справедливості.

Не було виконано тисячі рішень національних судів, рішення Європейського суду з прав людини "Бурмич та інші проти України", Рішення Конституційного суду України № 6-р від 17.07.2018 р. Зокрема, з одного з рішень КСУ пенсія мала досягти майже 32 тис. грн для першої категорії ліквідаторів, 28 тис. грн - для другої, 25,6 тис. - для третьої. На жаль, уряд це рішення проігнорував, - точно так само, як і те, що КСУ визнав незаконне скасування пільг для 4-ї категорії постраждалих.

Нове підвищення пенсій від Зеленського

Коли Кабмін затвердив для чорнобильців менші розміри пенсії з інвалідності, ніж це було гарантовано законом, КСУ визнав це звуженням прав громадян, а також назвав таким, що суперечить закону сам факт того, що Кабмін визначав мінімальний розмір пенсій з інвалідності. У своєму рішенні суд вказав на особливий статус постраждалих від катастрофи на ЧАЕС і нагадав про їх посилений соцзахист згідно з Конституцією.

У липні влада нарешті перейнялися питанням пенсій для чорнобильців з інвалідністю. За підрахунками міністра соцполітики Лазебної, з нового року зростання пенсій для них становитиме до 40%. Мінімальну межу в 6 тис. грн встановлено для 1-ї групи інвалідності, в 4,8 тис. — для 2-ї групи, 3,7 тис. грн — для 3-ї. Рада ухвалила, а Зеленський підписав закон "Про внесення змін до закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб".

У бюджеті 2022 року у зв'язку з цим перерахунком заклали на пенсії чорнобильцям додатково 2,5 млрд грн. Але не можна сказати, що цей рік - аукціон небаченої щедрості для чорнобильців, особливо якщо порівняти, скільки виділялося у 2013 році, із запланованою сумою. Тоді питома вага виплат на чорнобильців в загальній структурі становила 0,6%, а у 2022 році становитиме 0,2%, тобто втричі менше. Водночас на держапарат витрати зростають.

А головне, що ліквідатори без інвалідності так і не можуть розраховувати на зростання виплат. З чим пов'язана така вибірковість - не зовсім зрозуміло. Адже те, що ліквідатор не отримав інвалідність, не означає, що йому нічого не винна держава. Нехай те, що поліпшену підтримку отримають 33 тис. чорнобильців - це позитивний сигнал, але в глобальних масштабах цього недостатньо. Адже на початку року чисельність постраждалих становила 1 млн 718 тис. осіб. До слова, навіть за наявності доказів зафіксувати зв'язок інвалідності з наслідками роботи на ЧАЕС важко, але до цього ми ще повернемося.

Ліквідатор Ігор Філіпенко, з яким поспілкувався 112ua.tv, служив у військовій частині № 5403 і був на місці аварії вже в перші години. Він розповідає, що з його полку в живих донині залишився хіба що взвод. За словами Філіпенка, його пенсія становить 1 800 грн на місяць.

Філіпенко сидить праворуч. Фото надав ліквідатор112ua.tv

"Коли чорнобильський закон було ухвалено в 1991 році, умови нарахування виплат були загальними для всіх. Але його почали шматувати і довели до того, що пенсії підвищують, але тільки людям, у яких є інвалідність. Вони активно подавали до судів з 2002 року, оскаржуючи обсяг своїх виплат. Кожен судився за своє, а не за рівність і братерство. У підсумку ті, у кого інвалідності немає, цивільні ліквідатори і солдати строкової служби, залишилися за бортом", - ділиться думкою ліквідатор.

Лікування, харчування та інші пільги

Чорнобильці фактично втратили своє право на безкоштовне авто, на безкоштовні квитки на потяги й літаки. Але це далеко не головні проблеми, адже навіть базові пільги держава надає абияк або не надає зовсім.

Законом № 76-VIII ще за Порошенка після Революції Гідності у 2014 році було скасовано безкоштовні санаторно-курортні путівки та компенсації за путівки на відпочинок громадянам, віднесеним до категорій 2 та 3, переселенцям та працівникам зони відчуження. Для тих, хто все ще має на нього право, адже у зв'язку з аварією отримав інвалідність, домогтися санаторно-курортного лікування стає дедалі складніше.

"Це було непросто і за радянських часів. Після Чорнобиля у мене була важко хвора дочка, але в санаторії відмовляли. Мовляв, ви торік їздили, отже, цього не поїдете. За 35 років нічого не змінюється: як був безлад, так і залишився", - коментує Філіпенко.

Виплата на оздоровлення сміховинна - вона становить всього 120 грн на рік. Для того, щоб її отримати, щорічно необхідно писати заяву. Заборгованості з компенсації на сьогодні становлять уже 14 млн грн.

Фінансування мережі медзакладів для чорнобильців, м'яко кажучи, недостатнє. З пандемією проблема тільки загострилася. Наприклад, у Київському центрі радіаційного захисту, який займався пацієнтами з наслідки від аварії на атомній електростанції, лікують тільки коронавірусних хворих. Ба більше, в оновленому статуті центру і зовсім прибрали пункт про чорнобильців: у зв'язку з медреформою лікарня вже не буде вузькоспеціалізованою. А безкоштовні ліки такими залишаються тільки на папері.

"За 35 років я жодного разу не отримав безкоштовних ліків. Гроші на них виділяють, але на всіх їх не вистачає. Одного разу ми о 2-й годині ночі займали чергу в аптеку, щоб встигнути отримати ліки, але так і не змогли цього зробити", - говорить Ігор Філіпенко.

Виплат на поліпшення харчування, або "гробові", як їх називають в народі, вже довгі роки не індексуються і не підвищуються до гідного розміру. Чорнобилець Олександр Байдак розповідає 112ua.tv: виплати не змінювалися з 2005 року. Перша категорія отримує 405 грн, друга - 202. Тільки у 2005 році це було 50 і 35 дол. відповідно, а сьогодні - 7 і 3,5 дол. Ціни зросли набагато, а соцвиплата та сама, і в доларовому еквіваленті скоротилася у 8-10 разів. Ба більше: чорнобильці розповідають, що і ці суми затримують.

У Кабміні обіцяли продумати питання про підвищення розмірів всіх цих компенсацій і допомоги на оздоровлення, але цього так і не зробили.

Пенсії та пільги ще потрібно заслужити

Ігор Філіпенко розповідає, що з 2019 року ліквідаторів вже тричі перевіряли комісії з обласних держадміністрацій. Представникам першої категорії вже почали міняти посвідчення. Перевірка документів 30-річної давності має дозволити визначити, чи правомірно їм було видано документи.

"Звичайно, є люди, які купували ці чорнобильські посвідчення. І сама держава цим користується, змушуючи чорнобильців проходити по три-чотири кола пекла, доводити, що вони там були. Ми натрапляємо у своїй практиці, що практично кожна справа, пов'язана з чорнобильською виплатою, проходить через суд. Виконання у підсумку вдається домогтися, але з дуже великими відтермінуваннями й великими зусиллями", - говорить адвокат Ростислав Кравець.

Водіїв, наприклад, просять надати подорожні листи з підприємств, які вже давно не існують. Дедалі складніше стає й отримати статус постраждалого від Чорнобильської АЕС.

"Якщо ще в дев'яності, у двотисячному можна було пов'язати свою болячку з Чорнобильською трагедією, то сьогодні це майже неможливо зробити. У додаткових виплатах ніхто не зацікавлений. Хочеш, щоб до тебе ставилися по-собачому, - скажи, що ти чорнобилець", - каже Філіпенко.

Насилу отримують кошти від держави не тільки самі ліквідатори, а й їхні удови. Навіть мінімальні кошти нараховуються зі зволіканнями, не кажучи вже про надбавки та матеріальну допомогу, які не надають посмертно.

***
Чорнобильці не вимагають особливого ставлення і чогось захмарного. Турбота про постраждалих від аварії на ЧАЕС та їхні сім'ї - це не подарунок, а обов'язок держави згідно зі ст. 16 Конституції України та згаданого закону № 796. І цей обов'язок країна має виконати, як ліквідатори колись виконали свій.

Анна Пєшкова

41 коментар:

Unknown сказав...

До Ігоря Філипенка!Об'єднуй ліквідаторів Наслідків аварії НА ЧАЄС 2-3КАТЕГОРІЙ, ТА ПРАЦЮЙТЕ НАД ПОКРАЩЕННЯМ ЖИТТЯ,НІХТО КРІМ ВАС ЦЬОГО НЕ ЗРОБИТЬ!БАЖАЮ УСПІХІВ ТА ЗДОРОВ'Я!

Unknown сказав...

До пані АННИ!ШАНОВНА ПАНІ.НЕПОГАНО БУЛОБ ЩОБ ЩЕ ВАМИ БУЛОБ НАДІСЛАНО ДО ГАРАНТА КОНСТИТУЦІЇ,ПРЕЗЕДЕНТА УКРАЇНИ ЗЕЛЕНСЬКОГО В.О.

Unknown сказав...

Ни Ігорь Филіпенко,а Хрущенко,Яценко їх призидент нагородив орднеом.Вони єсть лідерами Чернобильських організації,вони і такі як вони спаплюжили чернобильський закон 91р. який давав рівні права для всіх чернобильців.Тепер Хрущеко Яценко герої їм ордена пенсії,а Філіпенку дулю.

Unknown сказав...

Поки унас будуть отакі Хрущенки Яценки Одьги Ларіски Харіни,таким як Філіпенко нічого ни світить.

Unknown сказав...

Мені також не подобається що ту "ГИДОТУ ПРЕЗИДЕНТ,ЗЕ".НАГОРОДИВ.І ОТ ТА ГИДОТА ЩОБ КОЖЕН ДЕНЬ ПАМ'ЯТАЛА ЩО НЕСЕ ЧУЖИЙ ХРЕСТ, ТА ЧУЖУ ДОЛЮ"ВИРОДКИ КОНЧЕНІ!

Анонім сказав...

Хрущенко М заслужив нагороду працюючи робітником у райпотребсоюзі! Там є інші ГРОЇ ЛІГУН ГЕРАЩЕНКО що мовчите?

Unknown сказав...

Виродки вони і в Африці виродки.

Unknown сказав...

Радуйтесь, это самые заслужённые чернобыльские ХЕРОИ!

Unknown сказав...

Позорище!за ці фейкові нагороди оцим всім виродкам потрбно "ЩО ДНЯ ПЛЮВАТИ В ОБЛИЧЧЯ"ХРУЩЕНКАМ ТА ЙОМУ ПОДІБНИМ!

Unknown сказав...

Як казав Ляшко,Скотиняки кончені всіх НА@@Й,НА ВИЛА.

Unknown сказав...

Не заслужені а кончені чорнобильські"ГАН@@@И".

Анонім сказав...

Ганьба тобі чергове Анонім А їм нагороди вручені Державні!!!!
Так що СКОТИНЯКИ думайте що друкуєте! Аноніми
Слава ГЕРОЯМ ЧОРНОБИЛЯ!

Анонім сказав...

Хто такий Ігор Филіпенко? Що претендує на орден? Хрущенко М Геращенко О Лігун А відомі особи Забули включити прапорщика Продана Василя від Вінниці!

Unknown сказав...

А вдови із числа ліквідаторів 1 кат 1986 рік отримують компенсацію 113 грн. Постанова кму підписана не мужиком а чурбаном, які не співчувають одиноким жінкам.

Unknown сказав...

Видать И.ФИЛИПЕНКО и ПРОДАН В.,С ХРУЩЕНКОМ,ГЕРАЩЕНКОМ,ЛИГУНОМ, "НЕ БУХАЮТ.

Анонім сказав...

Как прокомментировать выше изложенное - вода на воде и розбавлена водой. Журналисты не проверили статус, не посмотрели наличие надлежащих документов о нахождении и пребывании, времени в закрытой зоне, наличие архивных справок и приказов в/ч и т.д. То, есть дал дембельскую фотку и мели языком емеля. В реалии интервью о не о чем, ведь дата к 14 декабрю чевствовании ликивдаторов. Должен был помянуть командиров, рассказать где был и сколько, дать журналистам посмотреть свое домашнее "досье" (доки), вспомнить ликвидаторов и помянуть тех кто не как он, а в реалии спас мир и дать завет потомкам сохранить о ликвидаторах память навечно. И таких "интервью" полна коробушка, а правды ноль.
Он все по тихому, мельком изложил а далее бубнит все про деньги, деньги, деньги и еще раз деньги - странно все это? Шукшин говорил примерно - я еще был мальцом и сердцем чуял, кто фронтовик, а кто сволочь. Фронтовики 8 и 9 мая пили молча водку, а сволочи по газетам и школам с орденами и медалями брехали о своих подвигах.
По газетам и тв шниряряют, также общественники с числа "райпотребсоюза", "профсоюза" и прочих сказочников с числа бессменных "генсеков" своих карманных организаций - ГЕРОИ, а на самом деле сволочи, которые жируют на костях и чужой славе.

Ну, да ладно через этак лет 10-20 настоящих ликвидаторов и лже-участников дама с косой всех уравняет.

Unknown сказав...

В даний час Хрущнки,Яценки тільки сиіються з настоящих чернобильців,вони свою роботу для влади виконали,і влада їх відячила,а їм плювать на вдов на хворих чеонобильців,вони собі зрлбили усе а нас кинули.Ну щоб їм не спалось спокійно,як казав Ляшко на вила їх напишіть де їх шукать.

Unknown сказав...

Де їх шукать?ТАК ЦІЖ МЕДАЛІСТИ ТА ОРДЕНОЖОПЦІ ПОРУЧ З ВАМИ!.

Віктор сказав...

нехаєвський теж купив сам собі медальку і став під образи церкви кгбпукіна і розпочав нити-це блюзнірство.побратими.просинайтесь.бо нас тупо розводять обласники.свої.всім здоров.я.спокою.гарних свят.

Анонім сказав...

А де солдат Філіпенко був у перші часи що за частина?

Анонім сказав...

В перші часи там із військових була тільки 3561 спецкомендатура

Анонім сказав...

Солдати були тільки в Прип яті на станції їх не було , так що ,,ОЙ,,

Unknown сказав...

Как для меня, Нехаевский это конченный мудак.

Ігор Мандрика сказав...

Наприклад мені, а також багатьом іншим ліквідаторам, які потрапили на ліквідацію ще у квітні 1986 року, достатньо добре відомо про Київський спецполк міліції, який розташовувався на Повітрянофлотському проспекті і вже у перші години, після вибуху на четвертому енергоблоці - 26 квітня 1986 року, цей полк був піднятий по тривозі і приблизно на пів дев'яту ранку, того ж самого дня прибув під місто Прип'ять, де хлопці строковики з цього полку несли чергування втритул до післяобіду 30 квітня, а потім після дезактивації
одягу та свого екіпірування, були відправлені нести службу на своє місце постійної дислокації. Серед тих хлопців було достатньо багато військовослужбовців з Кіровоградщини і серед них Ігор Філіпенко, Василь Дмитрієв, Сергій Давидяк та інші - усього близько десяти хлопців (які нині живі) , так що якраз тих хлопців - можна впевнено та справедливо вважати (поряд із військовослужбовцями Київського полку хімзахисту) - одними з перших ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи.

Unknown сказав...

З автоматами гасили пожежу та займались дизактивацією?Ігор що ти мелиш!

Unknown сказав...

З перших днів аварії в бушлатах та автоматами в руках!

Unknown сказав...

До Ігоря трошки фільтруй базар!

Unknown сказав...

2-3 категорії"ГОТУЙТЕСЬ ДО ЗАМІНИ ПОСВІДЧЕНЬ-100%ВА ІНФОРМАЦІЯ".ВСІМ ГЕРОЯМ ВІКА ТА ЗДОРОВ'Я.

Анонім сказав...

Випустили пар?
А тепер подумайте що цей крик практично вам всім дасть?
Своїх нагороджували і себе( як же забути про себе?) і будуть нагороджувати.
Значки ( тім кому не вкепіло всунутись в державні нагороди) під ордени і зірки під Героя України купляли і купляти будуть.
Ходою в піджаках, обвішані з голови до ніг, ходили і ходити будуть.
Всі такі самі.
ВСІ!
90%!
Розруха в наших головах!
Все побудовано нами на брехні.
Принцип такий: всі брешуть, а я що рижий!
Біда, хлопці!
Зависть і брехня до добра не доведе.
І що противно, це те, що історія повторюється.
Отак після 2- ї світової на всіх зборах і зустрічах колишні тиловики, нквдвісти, загранотрядчики, завсклади і ті, що не воювали, розказували зі сцени школярам, які вони герої і лазили колонами по населених пунктах щоб всі дякували їм за перемогу.
Фронтовики мовчали і тихо сиділи дома і пили сто грамів на спомин про загиблих.
Покійний тесть пройшов Сталінград і звільнили з армії аж в 46- у.
Ніколи не ходив і не виступав. Там, казав, є кому розказувати, це ті, що фронту не бачили, вони розкажуть і красиво.
Війна це труд, страх, піт і кров. Що про неї розкажеш тим, хто там не був?
Схаменіться бо в кінці життя буде стидно.

Unknown сказав...

Так отож,всіх нагородили що біля кормушки.з тих хто був на криші,знаю О.Реброва-Йому окреме привітання.

Unknown сказав...

До І.ФІЛІПЕНКА!ТАК ЧОГО ХОВАЄШСЯ!НАСТОЯЩИХ ГЕРОЇВ ПОВИННІ ВСІ БАЧИТИ!ВИСТАВ СВОЇ "ДОКУМЕНТИ ЩО СВІДЧАТЬ ПРО ТВОЮ УЧАСТЬ В "ЛНА НА ЧАЄС"."ШАПКА,БУШЛАТ И АВТОМАТ ЦЕ НЕ СВІДЧИТЬ ЩО ТИ ЛІКВІДАТОР!СПРАВКУ З АРХІВА МО УКРАЇНИ ПРО УЧАСТЬ В ЛІКВІДАЦІЇ АВАРІЇ В СУДІЮ!,ДО І.МАНДРИКИ,ФІЛЬТРУЙ БАЗАР!

Unknown сказав...

З нового 2022року 2-3категорії шугануть що мало не покажеться,як будуть міняти посвідчення.

Анонім сказав...

Если позволите кроху сомнения. Думаю и знаю, что милиция это вспомогательная сила и аварию они никоим образом не ликвидировали.
Функция не та и знаний и умений нуль. И милиция ни копать, ни мусор убирать, ни дезактивировать не будет.
Не того полёта птицы.
А они орлы.
Сторожить, пропускать, не пропускать, сопроводить колонну, отжать за проезд и провоз, способствовать разграблению того, что оставили эвакуированные это да, допускаю.
Ну правда же.
И все это знают.
"Кто что охраняет тот то и имеет" и выносит и вывозит.
М.Жванецкий ещё сказал.

Unknown сказав...

После большого "Шухера 2и3категорий, посмотрим кто будет плакать а кто будет смеятся в 2022году,замена удостоверений не за горами 2и3 категориям.

Анонім сказав...

Черговому АНАНІМУ!
ТИ чи Воно хто таке, щоб людина тобі виставляла документи?
Воно тобто ТИ ніхто!
Бугай вистав свої дані на сайті!
Роби висновки АКТИВІСТ АНОНІМО!

Unknown сказав...

Чуєш ти мудак хренов закрой є@@@@@@к,и нелезь куда не положено!таких как ты и Филипенко много лезут под Чернобыльское одеяло!И нечего сопли распускать,если был ДОКИ В СТУДИЮ КАК ПОСТУПАЮТ ДРУГИЕ КОТОРЫМ ДЕЙСТВИТЕЛЬНО НУЖНА ПОМОЩЬ,И НЕЧЕГО ПРЯТАТСЯ ЗА ЖУРНАЛИСТАМИ КОТОРЫЕ НИЧЕГО О ЧЕРНОБЫЛЕ НЕ ЗНАЮТ.КОРОЧЕ НЕТ БУМАЖКИ МЫ НИКТО!!!.

Анонім сказав...

Чергове АНОНІСТО
Я був, маю посвідчення категорії 1, нагороди від органів влади державних та відомчих Час перебування на ЧАЄС 1986 рік
А де було ВОНО що вимагає від мене опублікувати документи свої?
Рильце відкрий чергове АНОНІМО! Чи дупа тонка! Напевно так!

Unknown сказав...

Чуєш ти урод кончений,з купленими ногородами від влади!Якщо дупа тонка то це в тебе!ТАКИХ ХИТРО ВИ@@@@@Х ЯК ТИ НЕОДНОГО БАЧИВ ТА ЗНАЮ,А ЯКЩО ТИ ТОЙ САМИЙ І ФІЛІПЕНКО ТО ТИ ДІЙСНО З ТОНКОЮ ДУПОЮ!!!!.

Unknown сказав...

1 січня2022року не за горами,ми побачимо 1 першу категоріюв якої дійсно тонка дупа-яка залишиться без куплених посвідчень,та зашуганих 2та3катешорії яким 2022роцірозпочнуть міняти посвідчення от тоді побачим хто є хто,хто ліквідатор,а хто асанізатор з купленими медалями та ординами!Прийде час що медалістам та орденожопцям буде соромно з цією біжутерією показуватись тому що будуть запльовані зніх до голови настоящими лікідаторами не сумнівайтесь.

Анонім сказав...

Чергове Анонімо мені за свої нагороди та нагороди колег не СОРОМНО ! Ми їх не купували перебуваючи у рядах ГО держави
Їх нам надала держава України та органи влади: МНС України, МО України ВР та КМУ України
Що ти Мерзото зробило для Себе та колег? Нічого не робило та не зробиш Бо розуму на перший день навчання в школі маєш!

Unknown сказав...

До аноніма!п@ц та га@@@н, те саме і в Африці.Я ліквідатор а ти Х@Й СОБАЧИЙ. ТА ЩО ЗАКРИЙ СВОЮ ВОНЮЧУ ПЕЛЬКУ ТА СХОВАЙСЯ ПІД ДИВАН І СОПИ В ДВІ ДИРКИ,МЕДАЛІСТ ТА ОРДИНОЖОПЕЦЬ ХРЕНОВ,ЧІЯБ МИЧАЛО ТО ТВОЕ Б МОВЧАЛО.

Дописати коментар